Review – Cruise Control (2020)

Informatie

Regie: Rudi Van Den Bossche
Cast: Lucas Van Den Eynde, Herbert Flack, Elke Van Mello, Charlotte Anne Bongaerts, Dirk Roofthooft & Gene Bervoets
Genre: Romantische komedie
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 5 augustus 2020, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD: 4 december 2020

© 2019 Antares Productions. All Rights Reserved.

Recensie

De Vlaamse filmindustrie is net zoals de internationale filmwereld door de coronacrisis tot een stilstand gebracht. Vele producties wachten momenteel om verder te gaan met de opnames of zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zo ziet het er naar uit dat Robin Pronts nieuwe prent Zillion aardig uitgesteld zal worden. Ook voor series betekent het coronavirus slecht nieuws. Alleen voor Déjà Vu, de reeks die momenteel te bewonderen is via Streamz, was het mogelijk om binnen een korte periode – tussen de twee lockdowns – alle scenes in te blikken. Terwijl veel grote studio’s besloten hebben om hun grote releases uit te stellen naar eind dit jaar of ergens volgend jaar, besloot Kinepolis Film Distribution toch om in de zomer van 2020 een Vlaamse film uit te brengen: Cruise Control met onder meer Lucas Van Den Eynde en Elke Van Mello. Is het de komedie die we momenteel allemaal nodig hebben?

© 2019 Antares Productions. All Rights Reserved.

Serge Gabriëls is een lager aan wal geraakte regisseur die het momentum van zijn carrière helemaal gepasseerd is. Samen met zijn producer Bob Kets werkt hij met zijn productiehuis aan kleinere projecten. Daar lijkt echter verandering in te komen wanneer de twee plots telefoon krijgen en het aanbod krijgen om in Griekenland een reeks reclamespotjes in te blikken. Serge ziet erin de uitgelezen kans om zijn gloednieuwe romantische langspeler in te blikken. Nadat ze een ‘indrukwekkende’ cast en crew hebben weten te strikken en ze afreizen naar het prachtige Griekenland, wordt al gauw duidelijk dat de opnames niet van een leien dakje zullen lopen. Serge zit met zijn handen in het haar en net dan ontmoet hij een bijzondere oude bekende…

© 2019 Antares Productions. All Rights Reserved.

Onze Vlaamse cinema wordt de laatste jaren internationaal steeds vaker opgemerkt. Daardoor zijn vandaag onder meer Robin Pront en Michael R. Roskam – twee uitstekende regisseurs – aan het werk in de States. Jammer genoeg kan je niet zeggen dat Cruise Control even opvallend en dus succesvol is. Alhoewel: de film is erg opvallend, maar dat op een totaal verkeerde manier. Rudi Van Den Bossche, die eerder Bingo (2013) en Suske en Wiske: De duistere diamant (2004) inblikte, presenteert immers een prent die letterlijk op alle vlakken teleurstelt. Afgezien van enkele knappe kiekjes is Cruise Control na het eerste kwartier immers helemaal rijp voor het stort. Het verhaal is belachelijk, de grapjes zijn halfbakken en bovendien is er te veel niet-functioneel naakt te spotten.

© 2019 Antares Productions. All Rights Reserved.

Alsof dat nog niet genoeg is, moet je ook nog eens vaststellen dat de prent op het niveau van de personages al even fel teleurstelt. Serge Gabriëls is het enige personage dat nog enige ruggengraat heeft, maar verder is iedereen die je ziet passeren compleet leeg. Dat leidt er natuurlijk toe dat quasi alle acteerprestaties van een erbarmelijk niveau zijn. Dat is bijzonder, zeker als je weet dat onder meer Lucas Van Den Eynde, Herbert Flack, Elke Van Mello, Charlotte Anne Bongaerts, Dirk Roofthooft én Gene Bervoets de cast bevolken. Het zijn op z’n minst geen onbekenden in de Vlaamse filmwereld. Je moet je film dus al aardig verprutsen om ook hun acteerwerk ongeloofwaardig te laten lijken.

Het verdict

De Vlaamse cinema werd door de coronacrisis net als op andere plaatsen een serieuze halt toegeroepen. Toen bekend werd dat Cruise Control vorige zomer in de zalen ging verschijnen, moest dat voor een klein lichtpuntje zorgen. Dat werd het evenwel helemaal niet. De prent van Rudi Van Den Bossche is eerder een donkere wolk geworden die alles is wat een film juist niet moet zijn. Het verhaal is slecht, de grappen zijn van een belachelijk niveau en ook het acteerwerk en de personages zijn geenszins indrukwekkend. Kortom: deze prent is gewoonweg tijdverlies. Blijf er dus zo ver mogelijk van weg. Cruise Control wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 4 december 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Keek jij uit naar deze romantische komedie van Rudi Van Den Bossche en was je ook zo ongelooflijk teleurgesteld toen je de film bekeek? Of vond jij de personages en het verhaal wel leuk? Ga je de film nog kijken? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *