Review – Déjà Vu: Seizoen 1 (2021)

Informatie

Regie: Raf Reyntjens
Cast: Natali Broods, Koen De Graeve, Clara Cleymans, Boris Van Severen & Xenia Borremans
Genre: Drama, sciencefiction
Originele zender: Streamz, later ook te bekijken op Play4
Releasedatum: 15 maart 2021

© 2020 Toon Aerts – Fobic Films – Streamz. All Rights Reserved.

Recensie

Ook de film- en seriewereld in ons land heeft het vorig jaar zwaar te verduren gehad. Opnames moesten plots stopgezet worden en film en series werden onverbiddelijk uitgesteld. Door hun creativiteit en wilskracht is de sector er evenwel in geslaagd om tegen alle verwachtingen in bepaalde projecten af te werken. Zo werden midden oktober 2020 de laatste scènes voor de gloednieuwe Steamz Original Déjà Vu in het prachtige Westmalle ingeblikt. De reeks werd de afgelopen maanden zorgvuldig gemonteerd en is sinds midden maart 2021 exclusief via de streamingdienst te bewonderen. Veel kranten en recensenten hebben zich erg positief uitgelaten over de reeks. Hoog tijd om te onderzoeken of die lovende kritieken terecht zijn.

© 2020 Toon Aerts – Fobic Films – Streamz. All Rights Reserved.

Florence ‘Flo’ Fierens is een echte vedette en BV Ze presenteert een ochtendprogramma op de radio en zet zich dagdagelijks in voor de rechten van de vrouw. Binnen haar gezin loopt het echter niet zo goed. Haar ex is inmiddels immers getrouwd met een andere vrouw en de relatie met dochterlief Louise vertroebelt elke dag verder. Terwijl Flo zich stort op haar professionele bezigheden verliest ze echter uit het oog dat het echt niet goed gaat met Louise. Haar hele leven wordt omvergegooid wanneer ze Louise levenloos aantreft in haar bed. Hoe is het zo ver kunnen komen dat haar prachtige dochter zichzelf van het leven beroofde? Flo wil er alles aan doen om dat er voorkomen en besluit om met de hulp van de louche firma Reset Inc. terug te keren in de tijd. Maar zal ze daardoor ook kunnen doen wat haar opzet is?

© 2020 Toon Aerts – Fobic Films – Streamz. All Rights Reserved.

Een dramareeks met een futuristisch tintje… het klinkt als fictie die wij in Vlaanderen nooit zouden kunnen maken. Dat is echter buiten Raf Reyntjens – de regisseur van Paradise Trips (2015) – en zijn team van uitstekende scenaristen gerekend. Déjà Vu gaat die uitdaging immers wel aan. Het verhaal van een bekende moeder die alles heeft en zichzelf toch zo als gefaald beschouwt is erg intrigerend en houdt je gedurende zes sterke afleveringen erg aan het scherm gekluisterd. Het dramatische aspect wordt in deze gloednieuwe reeks voortreffelijk uitgewerkt, waardoor Reyntjens je meermaals op emotioneel vlak om zijn vinger weet te draaien. Foutloos is de reeks echter niet. Fans van sciencefiction zullen immers op hun honger blijven zitten, want het futuristische aspect van het gegeven wordt weinig belicht. De eerlijkheid gebiedt evenwel om te zeggen dat het daar niet helemaal om draait. Déjà Vu gaat immers voornamelijk over de mogelijkheid op een tweede kans en of dat wel zo’n goed idee is.

© 2020 Fobic Films – Streamz. All Rights Reserved.

De grote sterkte aan deze nieuwe reeks ligt ongetwijfeld verscholen in de indrukwekkende gelaagdheid van de personages. Reyntjens en zijn scenaristenteam hebben immers het onderste uit de kan gehaald en presenteren persoonlijkheden die complexer zijn dan je denkt én die doorheen de reeks mooie psychologische ontwikkelingen doormaken. Zo beseft Flo gaandeweg dat bekend zijn niet het allerbelangrijkste is in haar leven. De rol wordt trouwens formidabel vertolkt door de getalenteerde Natali Broods. Ook Nick, de ex-echtgenoot van de vedette, is een mooi personage. Die rol wordt mooi gebracht door Koen de Graeve. De ster van deze reeks is evenwel de jonge Xenia Borremans. De onervaren actrice maakt over de gehele lijn indruk en weet met finesse de complexiteit van dochter Louise te capteren. Het is geen gemakkelijke rol en daarom is de grootste bewondering op zijn plaats. Verder zie je ook nog Clara Cleymans, Boris Van Severen, Janne Desmet en Willem De Schryver het beste van zichzelf geven.

Het verdict

Regisseur-scenarist Raf Reyntjens presenteert met Déjà Vu een gloednieuwe reeks zoals we er nog maar amper één zagen in Vlaanderen. Het concept, afgekeken van een Canadese reeks, is fantastisch en bovendien goed uitgewerkt. Het verhaal intrigeert over de gehele lijn en wordt iedere aflevering dat tikkeltje dramatischer. Op het vlak van de personages is de reeks een verademing en ook visueel zit alles volledig goed. Het acteerwerk van Broods en De Graeve maakt de reeks nog beter, maar eigenlijk is het voornamelijk Borremans die alle felicitaties verdient. Hou die naam de komende jaren dus maar goed in de gaten. Déjà Vu is dus met zekerheid een niet te missen topreeks die ook jij zo snel mogelijk moet bewonderen. De serie is sinds 15 maart 2021 enkel en alleen te bewonderen via Streamz. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Sprak de premisse van Déjà Vu je ook zo fel aan toen je voor het eerste over de reeks las en je de trailer bekeek? En vond je het acteerwerk van de 21-jarige Xenia Borremans ook zo fantastisch? Ga je de reeks nog kijken? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *