Review – Six Minutes to Midnight (2021)

Informatie

Regie: Andy Goddard
Cast: Eddie Izzard, Judi Dench, Jim Broadbent, Carla Juri, Tijan Marei & James D’Arcy
Genre: Drama, thriller, oorlog
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD: 23 april 2021

© 2019 Reliance Entertainment Productions 6 Ltd. All Rights Reserved.

Recensie

Op de lagere en middelbare school leren velen onder ons in heel erg grote lijnen hoe de twee Wereldoorlogen ontstaan zijn, welke gevoeligheden vijandigheid hebben getriggerd en welke gebeurtenissen er nu echt toe leidden dat een initieel ‘koude’ oorlog uiteindelijk toch warm werd. Vele boeiende verhalen werden door bedreven leerkrachten omwille van tijdsgebrek volledig genegeerd. Daarom is het uitstekend dat getalenteerde filmmakers nu en dan besluiten om één van die verhalen om te toveren tot leerrijke prenten. Zo bracht Andy Goddard in de loop van dit jaar zijn nieuwe oorlogsprent Six Minutes to Midnight naar de Belgische winkelrekken. De film werd internationaal vertoond en lijkt daarom echt de moeite waard. Is dat ook echt zo?

© 2019 Reliance Entertainment Productions 6 Ltd. All Rights Reserved.

Het is augustus 1939, ruim twee weken voor de start van de Tweede Wereldoorlog. In opdracht van de Britse geheime dienst trekt spion Thomas Miller, deels van Duitse origine, als leerkracht naar het Augusta Victoria College. De privéschool, gerund door de charismatische Miss Rocholl, geeft les aan een twintigtal Duitse dochters van belangrijke Nazi-bazen. Miller krijgt de opdracht om undercover meer te weten te komen over de operaties van de mysterieuze Ilse, één van de leerkrachten op de school die van plan is om de meisjes terug naar Hitlers Reich te brengen. Wanneer een rapportagemissie van Miller echter faliekant afloopt, dreigt de hele operatie in het gedrang te komen. Zal de Britse geheime dienst erin slagen om de terugkeer van de meisjes te vermijden? Of wordt het onmogelijk om een echt conflict omtrent de school te vermijden?

© 2019 Reliance Entertainment Productions 6 Ltd. All Rights Reserved.

Als een schijnbaar kleine film wordt bevolkt door een grote dame zoals Judi Dench is er maar weinig extra’s nodig om je van meet af aan erg geïnteresseerd te maken. Toch weet regisseur Andy Goddard, voornamelijk bekend van zijn werk aan series zoals Downton Abbey, je meteen ook met een heel aantal andere dingen te overtuigen. Het kleine verhaal dat hij brengt is immers echt op alle vlakken echt interessant en zelfs verrassend gelaagd. De film gaat immers niet alleen over een onfortuinlijke Britse geheime agent, maar ook over de greep van het Duitse regime op onschuldige meisjes die stilaan jongvolwassenen worden en klaar zijn om hun eigen keuzes te maken. Die insteek is fijn en maakt van Six Minutes to Midnight absoluut een onderhoudende film, al is de focus niet altijd even scherp.

© 2019 Reliance Entertainment Productions 6 Ltd. All Rights Reserved.

De kwaliteit van de film van Goddard is niet alleen te vinden in het boeiende verhaal. Ook de personages zijn behoorlijk goed uitgewerkt. Zo krijg je na verloop van tijd een mooi inzicht in de motieven van de initieel erg mysterieuze Thomas Miller, een rol die echt uitstekend neergezet wordt door actrice Eddie Izzard. Het is boeiend om te zien hoe ze het fijne personage naar haar hand zet. Hetzelfde kan gezegd worden van dame Judi Dench, die opnieuw opdraaft in een rol – die van directrice Rocholl – die haar op het lijf geschreven is en over de hele lijn erg mooi uitgewerkt is. Tot slot zorgen ook Jim Broadbent, Carla Juri en James D’Arcy voor uitstekend acteerwerk in erg fijne rollen.

Het verdict

Veel oorlogsfilms vertellen een verhaal waar je ooit al wel eens van hoorde. Andy Goddard brengt met zijn langspeler Six Minutes to Midnight een verhaal dat niet erg bekend is en net daarom is de film zo ongelooflijk boeiend. Hoewel Goddard niet steeds de juiste focus beet heeft, weet hij de kijker toch te boeien met net de juiste hoeveelheid spanning en intrige. De personages die je voorgeschoteld krijgt zijn allesbehalve leeg en worden bovendien vertolkt door uitstekende acteurs en actrices. Judi Dench, Eddie Izzard en James D’Arcy geven het beste van zichzelf en tillen de film zo naar een hoger niveau. Kortom: als je houdt van boeiende en leerrijke oorlogsfilms, ben je met deze absoluut aan het juiste adres. Six Minutes to Midnight wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 23 april 2021 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de fijne trailer van de film nu.

Wat vind jij van het acteerwerk van Eddie Izzard en Judi Dench in Six Minutes to Midnight? Vond je het ook zo fijn en heb je ook van de film genoten? Of ben je toch niet zo enthousiast? Laat het ons weten door snel hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *