Review – The Tunnel (2021)

Informatie

Regie: Pål Øie
Cast: Thorbjørn Harr, Ylva Lyng Fuglerud, Mikkel Bratt Silset, Lisa Carlehed & Per Egil Aske
Genre: Drama, thriller
Distributeur: September Film, in samenwerking met Source 1 Media
Releasedatum: 7 april 2021

© 2019 Nordisk Film Production AS. All Rights Reserved.

Recensie

Op het Europese continent zijn er heel wat knappe plaatsen ten vinden. Terwijl het ene land voornamelijk weet te imponeren met haar rijke cultuur is het voor andere landen voornamelijk de natuur die indruk maakt. Sommige landen hebben bovendien het geluk om beide zaken aan te kunnen bieden. Één van de meest ongerepte natuurlijke rijkdommen kunnen we in Europa evenwel terugvinden in het knappe Noorwegen. Nabij Bergen bestaat het land immers uit knappe bergformaties die voor adembenemende uitzichten zorgen. Opdat je die indrukwekkende plaatsen kan bezoeken, moet je vanzelfsprekend door heel wat tunnels reizen. Maar wat als er in één van die tunnels een vreselijk ongeluk gebeurt en er weinig reddingsmogelijkheden zijn? Daarover gaat de Noorse dramaprent The Tunnel, die sinds een tijdje op DVD in de Belgische winkelrekken ligt.

© 2019 Nordisk Film Production AS. All Rights Reserved.

In het zuiden van Noorwegen, nabij het kleine dorpje Vik, nadert het jaarlijkse grote kerstfeest waarop de gehele gemeenschap samenkomt. Terwijl de vrijwilligers druk in de weer zijn met het organiseren van de festiviteiten houden Stein en zijn collega’s zich bezig met het lokale verkeer. Veel inwoners willen Kerstmis immers bij hun familie vieren en daarvoor moeten ze door de lange tunnel door de hoge bergen. Wanneer een hevige sneeuwstorm zorgt voor een metersdik sneeuwtapijt en een tankwagen een gevaarlijk ongeluk veroorzaakt in het midden van de tunnel, moeten Stein en zijn collega’s uitrukken om een broodnodige reddingsoperatie te organiseren. Als Stein daarnaast ook ontdekt dat zijn dochter zich pal in het midden van de tunnel bevindt, wordt alles nog uitdagender. Hoe loopt dit allemaal af?

© 2019 Nordisk Film Production AS. All Rights Reserved.

Tunnels in ons deel van Europa zijn doorgaans goed beveiligd en hebben om de honderd meter meestal wel een nooduitgang. In het mooie Noorwegen is dat helemaal anders, onder meer door de harde gesteenten in de bergen. Doorgaans zijn alleen de in- en uitrit van de tunnels beschikbaar voor reddingsoperaties. Net daarover gaat The Tunnel – in het Noors Tunnelen -, de nieuwe film van de doorwinterde Noorse regisseur Pål Øie. Met zijn prent kaart de man in eerste instantie de gevaarlijke situatie in de Noorse tunnels aan. Het verhaal dat hij brengt is immers gebaseerd op waargebeurde feiten en doet je beseffen hoe sommige situaties absoluut tot gevaarlijke taferelen kunnen leiden. De film is goed neergepend en bouwt de spanning erg degelijk op. The Tunnel wordt finaal dan ook een uitstekende overlevingsdramaprent die entertaint tot op de laatste seconde.

© 2019 Nordisk Film Production AS. All Rights Reserved.

Øie neemt ook de tijd in zijn prent om meer dan degelijke personages naar het scherm te toveren. Hoofdpersonage Stein, een dappere reddingswerker die in het midden van een catastrofale ramp ook zijn eigen dochter moet zien te redden, is absoluut geen lege persoonlijkheid. Scenariste Kjersti Helen Rasmussen geeft duidelijk de motieven en problemen van het personage mee. Bovendien wordt de rol goed vertolkt door Thorbjørn Harr, een acteur die ook in de topreeks Vikings een fijne rol vertolkte. Naast Harr schittert ook Ylva Lyng Fuglerud als Steins dochter Emma, een tiener die meermaals met zichzelf in de knoop ligt. Ook zij speelt overtuigend een rol die verre van leeg aanvoelt.

Het verdict

In het prachtige Scandinavië wordt doorgaans uitstekende televisie gemaakt. Dat bewees Lumière al met formidabele reeksen zoals Springvloed, Follow the Money en Occupied. Ook in de cinema hoeven vooral de Noren helemaal niet onder te doen. Dat bewijst regisseur Pål Øie met zijn nieuwe dramathriller The Tunnel. De film kaart de gevaarlijke situaties aan in de tunnels in Noorwegen én brengt bovendien ook gewoonweg entertainende cinema. Øie regisseert goed en weet de spanning erg fijn op te bouwen. The Tunnel is dus absoluut een pareltje dat je best zo snel mogelijk opneemt in jouw eigen filmverzameling. De film wordt verdeeld door September Film en ligt sinds 7 april 2021 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer van de film nu.

Vind jij Scandinavische reeksen en films ook altijd zo leuk om te bekijken? Heb je The Tunnel al een kans gegeven of ben je dat na het lezen van onze recensie zeker nog van plan? Spreekt het verhaal je echt aan of toch maar niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *