Review – Silk Road (2021)

Informatie

Regie: Tiller Russell
Cast: Nick Robinson, Jason Clarke, Daniel David Stewart, Alexandra Shipp & Jimmi Simpson
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Remain in Light, in samenwerking met The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 juni 2021

© 2020 Silk Road Movie, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het wereldwijde web is een uitvinding die ons dichter bij elkaar heeft gebracht dan we ooit hadden kunnen denken. Door het internet is de wereld immers letterlijk één groot dorp geworden. De vele voordelen verbonden aan die enorme connectiviteit zijn legio. Toch hoef je niet onder stoelen of banken te steken dat het internet voor vele zaken ook een boosdoener is. Zo kan nagenoeg iedereen vandaag de dag – mits enige computerbehendigheid – verboden goederen kopen via het zogenaamde dark web, een deel van het internet dat zich letterlijk in de schaduw bevindt. Wat als dat echt vreselijke proporties begint aan te nemen? Dat is de insteek van Silk Road, een kleine thriller met Jason Clarke die sinds kort in de winkelrekken op jou ligt te wachten. De vraag is alleen of hij ook de moeite waard is.

© 2020 Silk Road Movie, LLC. All Rights Reserved.

Ross Ulbricht, een jonge student aan een Amerikaanse universiteit, heeft het helemaal gehad met de maatschappij. Hij vindt dat de overheid ons te veel regels oplegt terwijl we eigenlijk gewoon op alle vlakken vrij zouden moeten kunnen zijn. Daarom richt Ross op het dark web een gloednieuwe website op: Silk Road. Het doel is simpel: Silk Road moet een heuse Amazon.com worden waarop mensen allerlei soorten drugs en andere goederen kunnen verhandelen. Al gauw belandt het netwerk van Ulbricht op de radar van de FBI en de politie, zo ook op die van Rick Bowden. De getalenteerde politieman wordt na een foutgelopen zaak gestationeerd bij de dienst cybercriminaliteit en bijt zich helemaal vast in deze zaak. Hoe zal het aflopen met Ross? En zal Rick de man achter Silk Road ooit kunnen vatten?

© 2020 Silk Road Movie, LLC. All Rights Reserved.

Een website uit de grond stampen is vandaag de dag nog gemakkelijker dan naar de supermarkt wandelen. Met een paar klikken op de muis is alles zo gepiept. Het hoeft dan ook niet verrassend te zijn dat Ross Ulbricht zijn idee zo gemakkelijk in de praktijk kon brengen. Dat is slechts één van de elementen die regisseur-scenarist Tiller Russell aansnijdt met zijn nieuwe langspeelfilm, die eigenlijk twee boeiende verhalen met elkaar poogt te combineren. De film volgt immers zowel het doen en laten van Ulbricht als dat van Bowden op de voet op. Het geheel entertaint wel degelijk en wordt nu en dan ook behoorlijk spannend, zonder evenwel één keer indruk te maken. Silk Road blijft daarvoor immers veel te oppervlakkig. Bovendien zijn de overgangen tussen bepaalde scènes allesbehalve bevredigend.

© 2020 Silk Road Movie, LLC. All Rights Reserved.

Russell baseerde zich voor zijn film op een boeiend artikel van David Kushner in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. Die insteek maakt de film op zich wel interessant, al vergeet Russell één fundamenteel element echt goed uit te werken: de personages. Vooral Ross Ulbricht, die van de ene dag op de andere een multimiljonair bleek, voelt gedurende de hele prent aan als een platte vijg die weinig interessants te vertellen heeft. Dat is uiteraard hoogst ongeloofwaardig. Het goede acteerwerk van Nick Robinson kan dat ook op geen enkel moment verhelpen. Rick Bowden, het personage van topacteur Jason Clarke, is beter uitgewerkt, maar wordt ook nooit indrukwekkend. Zonde is dat. Naast Robinson en Clarke zie je ook nog Jimmi Simpson, Daniel David Stewart en Alexandra Shipp de revue passeren.

Het verdict

Het internet is een plaats waar veel goede en slechte dingen gebeuren. Zo kunnen enorme criminele netwerken zich razendsnel organiseren of kunnen er gemakkelijk verboden en gevaarlijke zaken worden verkocht via het net. Daarover gaat Silk Road, een initieel boeiende misdaadprent van Tiller Russell die het verhaal vertelt van een intelligente student die denkt dat hij het gat in de markt gevonden heeft. Tillers verhaal is zeker niet rampzalig, maar bevat te veel fouten en oppervlakkigheden om echt te kunnen boeien. Robinson en Clarke spelen hun rollen goed, maar stoten zelf op hun matige achtergrond. Een schot in de roos is Silk Road dus geenszins. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 16 juni 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Kende jij het verhaal van Ross Ulbricht zijn zijn website Silk Road al? Vind jij het ook zo straf dat de website ongeveer drie jaar heeft kunnen bestaan? Wat vond je van de film van Tiller Russell? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw hersenspinsels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *