Review – Fast & Furious 9 (2021)

Informatie

Regie: Justin Lin
Cast: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron & John Cena
Genre: Actie, avontuur, criminaliteit
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 juli 2021
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 17 november 2021

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Echte blockbusters zorgen ervoor dat honderden miljoenen mensen naar de bioscoop worden gelokt. Dat was althans een regelrechte waarheid voordat het coronavirus en de ziekte Covid-19 over de hele planeet neerstreken. Net zoals vele sectoren gingen ook de bioscoopzalen wereldwijd dicht. Gelukkig waren er enkele momenten waarop de zalen terug open gingen en probeerden filmstudio’s tijdens die korte gaatjes om het grote publiek te entertainen. Dé prent die er vorig jaar voor zorgde dat de filmsector opnieuw even kon ademen was Fast & Furious 9. De franchise met Vin Diesel en Michelle Rodriguez in de hoofdrollen zorgt al ruim twee decennia voor topentertainment en dat was ook eerder dit jaar het geval. De vraag is alleen of het hele concept stilaan niet een beetje afgeleefd is…

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Dom woont samen met Letty op een afgelegen boerderij en heeft zich volledig teruggetrokken van alles wat met de gevaarlijke en geheime missies te maken heeft. De rust wordt echter al snel verstoord wanneer Roman, Tej en Ramsey plots voor de deur staan met een bizar filmpje van Mr. Nodoby. Het hele team komt terug samen en moet op zoek gaan naar een vreemd wapen dat de volledige wereldorde kan verstoren. Terwijl Dom zijn pionnen begint uit te zetten, begint hij door te hebben dat een oude bekende zich aan de andere kant van het speelbord verschanst. Zal dat alles nog moeilijker maken of heeft de doorwinterde durfal iets achter de hand? Zullen Dom en zijn team op tijd kunnen voorkomen dat de wereld voor altijd verandert?

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

De Fast & Furious-prenten kunnen gerust gezien worden als de superheldenfranchise van Universal Pictures. De films lokken immers bijzonder veel nieuwsgierigen naar de zalen en dat is doorgaans ook terecht, want ze zorgen voor topvertier. Dat is met Fast & Furious 9 – of ook The Fast Saga – helemaal niet anders. Opnieuw vertelt de prent, deze keer geregisseerd door oude bekende Justin Lin, een spannend en over the top actievol verhaal waarin je je favoriete personages allerlei belachelijk onrealistische stunts ziet doen. Of dat geweldig is om naar te kijken? Reken maar van ‘yes’. Toch merk je wel dat deze aflevering net iets minder goed aanvoelt dan de vorige. Het scenario van Lin en zijn team is slordig en maakt vreemde sprongen, waardoor je je als kijker nu en dan een beetje verdwaald voelt.

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Net zoals de vorige prenten in de franchise legt ook deze negende (en vermoedelijk de voorlaatste) aflevering de nadruk op familie en het feit dat alle personages echt voor elkaar door het vuur gaan. Dat mag je ook nu weer letterlijk nemen. Die personages zijn zoals steeds trouwens erg aangenaam om te volgen. Dominic Toretto, de pater familias van de familie, blijft een intrigerende persoonlijkheid en dat ligt ongetwijfeld ook aan Vin Diesel. Hij blijft geweldig in deze rol die hem op het lijf geschreven is. Dezelfde vlieger gaat op voor Michelle Rodriguez, die opnieuw uitstekend overkomt als Letty. Verder zie je in deze prent oude bekenden zoals Tyrese Gibson, Ludacris, Jordana Brewster en Charlize Theron passeren. Let trouwens ook op de fijne rol die nieuwkomer John Cena voor zijn rekening neemt.

Het verdict

Razendnelle auto’s, belachelijk onrealistische actiescènes en stunts waarbij je mond gewoon spontaan openvalt? Al die ingrediënten vind je terug in Fast & Furious 9. Opnieuw zorgen Vin Diesel, Michelle Rodriguez en alle andere oude en nieuwe franchisetoppers voor uitstekende performances en spannende momenten die garant staan voor topentertainment. Regisseur Justin Lin doet het opnieuw schitterend, al moet je toegeven dat het verhaal af en toe wat steekjes laat vallen. Misschien komt dat ook gewoon omdat de franchise stilaan zijn beste tijd heeft gehad? Maar hoe dan ook: dit is cinema die je echt gezien moet hebben. Mis de prent dus niet. Fast & Furious 9 wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 17 november 2021 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Ben jij ook een fan van het eerste uur als het op Fast & Furious aankomt en was je ook zo blij dat de negende film net zoals de andere prenten in de zalen verschenen is? Vond je de film entertainend of deel je ergens ook onze kritiek? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *