Review – No Time To Die (2021)

Informatie

Regie: Cari Joji Fukunaga
Cast: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomi Harris & Jeffrey Wright
Genre: Actie, avontuur, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 30 september 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 februari 2022

© 2021 Danjaq, LLC. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Er is veel over gezegd en geschreven en een tijdlang leek het alsof Daniel Craig de handdoek vroegtijdig in de ring zou gooien als James Bond omwille van de zware fysieke uitdagingen aan de rol, maar uiteindelijk zagen we de man in 2021 toch nog één laatste keer als de Britse superspion in de bioscoopzalen schitteren. Terwijl iedereen momenteel speculeert over wie de volgende acteur (of actrice) zou kunnen zijn die de rol voor zijn of haar rekening neemt, ligt de nieuwe prent No Time To Die sinds eerder deze week eindelijk ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. De prent had eigenlijk al in 2019 in de zalen moeten verschijnen, maar daar stak een intussen erg bekend virus een serieus stokje voor. Was de prent van Cary Joji Fukunaga al dat wachten waard of stelt de laatste aflevering met Daniel Craig toch eerder teleur?

© 2021 Danjaq, LLC. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. Universal Studios. All Rights Reserved.

Na de hevige strijd tegen de mysterieuze organisatie Spectre heeft James Bond zijn pensioen helemaal verdiend. Samen met zijn nieuwe geliefde Madeleine geniet hij van het leven in het prachtige Italië. Het geluk spat er vanaf, al is dat niet echt van heel lange duur. Wanneer James het slachtoffer wordt van een heel gerichte aanval in Italië en blijkt dat Spectre helemaal niet opgedoekt is, krijgt zijn mooie leventje met Madeleine een erg abrupt en onverwacht einde. De jaren gaan voorbij en al gauw blijkt dat er een gloednieuw gevaar om de hoek lonkt. Samen met zijn oude vriend Felix Leiter en met de hulp van Q, Monneypenny en Tanner komt James een levensgevaarlijk nieuw wapen op het spoor. Hij blijkt de enige die het gevaar kan beperken, maar zal hij dat ook kunnen zonder daarvoor een erg zware tol te betalen?

© 2021 Danjaq, LLC. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. Universal Studios. All Rights Reserved.

Hoe je het ook draait of keert: het is altijd uitkijken naar nieuwe James Bond-prenten. Hoewel niet iedere film even geweldig is, kan je maar amper ontkennen dat het steeds weer topcinema is die je maar al te graag op groot scherm in de bioscoop ontdekt. En ja, dat is met No Time To Die ook niet anders. De fantastische beginscène zet de toon voor een uiterst genietbare 007-aflevering die je van A tot Z aan het scherm laat kleven. Het verhaal zit bovendien erg goed in elkaar, is niet te ingewikkeld maar behandelt de kijker tegelijk ook niet als een dom wezen. Er zijn bovendien meer dan genoeg plottwists waardoor je maar amper doorhebt dat de film zo’n 2 uur en 45 minuten duurt. Kortom: regisseur Cary Joji Fukunaga – bekend van onder meer Beasts of No Nation (2015) – levert een behoorlijk propere prent af.

© 2021 Danjaq, LLC. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. Universal Studios. All Rights Reserved.

Die conclusie brengt ook meteen de grootste kritiek met zich mee die je op de film kan hebben: het geheel voelt net iets té proper aan. Het is erg duidelijk dat Fukunaga als regisseur weinig manoeuvreerruimte kreeg en wellicht is het ook daarom dat initiële regisseur Danny Boyle het project redelijk snel de rug toekeerde. Dat gezegd zijnde: qua acteerwerk zit de film over de gehele lijn meer dan goed. Daniel Craig is zoals altijd heerlijk als de Britse James Bond en blijft ongetwijfeld één van de beste Bonds ooit. Zonde is het dan ook dat de man voor de allerlaatste keer in de rol te zien was. Naast Craig keren ook Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomi Harris en Rory Kinnear terug in hun inmiddels bekende rollen. Ook zij doen het uitstekend. De slechterik van dienst wordt deze keer vertolkt door de geweldige Rami Malek, die ook nu indruk maakt met zijn acteerwerk. Let tot slot ook op de verfrissende Ana de Armas die de revue passeert als uitstekende Bondgirl.

Het verdict

Films in de reeks van James Bond staan reeds sinds mensenheugenis garant voor entertainment van de allerbovenste plank. Dat is met No Time To Die niet anders. Regisseur Cari Joji Fukunaga doet het uitstekend en levert een prent af die langs alle kanten bejubeld kan worden. Daniel Craig is voor de allerlaatste keer te zien als 007 en alleen al daarom moet je zorgen dat je de film niet mist. Craig belichaamt het personage immers volledig. Maar de film is té netjes. Fukunaga kreeg weinig bewegingsruimte en komt daardoor over als een veel te uitvoerende regisseur. Bepaalde keuzes voelen weinig verrassend aan en daardoor wordt No Time To Die misschien niet helemaal het afscheid dat Daniel Craig echt verdiende. Maar vergis je niet: de nieuwe James Bond is absoluut topcinema en blijft de moeite waard. Het had alleen misschien wat meer mogen zijn. No Time To Die wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 16 februari 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Ga jij Daniel Craig ook missen als James Bond of vind je dat het hoog tijd is voor een nieuwe en frisse verschijning in de toprol? Heb je genoten van No Time To Die of vond je de film ook veel te proper aanvoelen? Laat ons weten wat jij van de film denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *