Review – Respect (2021)

Informatie

Regie: Liesl Tommy
Cast: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Marlon Wayans, Marc Maron en Audra McDonald
Genre: Biografisch drama, muziek
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 8 september 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 januari 2022

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and Bron Creative Mg1, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Doorheen onze geschiedenis zijn er heel wat betekenisvolle singer-singwriters en formidabele zangers gepasseerd. Wanneer één van hen zijn of haar laatste adem uitblaast, zijn veel mensen dan ook terecht volledig van hun melk. Dat was zo onder meer het geval bij Prince, Whitney Houston, David Bowie, George Michael, Freddy Mercury enzovoort. Één van de toppers die ongetwijfeld ook thuishoort in dat lijstje is de fantastische Aretha Franklin. De Amerikaanse zangeres drukte haar stempel op de soul met haar ijzersterke nummers en indrukwekkende sound. Net zoals Freddy Mercury kreeg het icoon in 2021 haar eigen biopic, met de getalenteerde Jennifer Hudson in de hoofdrol. Is Respect even knap als Franklins repertoire?

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and Bron Creative Mg1, LLC. All Rights Reserved.

Als jong meisje groeit de immens getalenteerde Aretha ‘Ree’ Franklin op in een erg gelovig gezin. Haar vader is immers een geliefde man in de kerk en organiseert enorme gospelfeesten. Al snel wordt tijdens die feesten het zangtalent van Ree erg duidelijk. Wanneer dat talent na zeven jaar nog rijper blijkt, ligt de blingbling van New York aan haar voeten. Ze besluit om samen met haar vader naar de grootstad af te zakken om er te timmeren aan haar carrière. Dat blijkt echter geen gemakkelijke zaak: foute mensen en het zware leven eisen immers een zware tol. Bovendien moet ze als tienermoeder een hoge prijs betalen. De dappere vrouw weet haar mannetje te staan en klimt snel op de ladder en toont daarvoor alles wat ze in huis heeft. Maar kan ze daarvoor alles verloochenen waar ze in gelooft? 

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and Bron Creative Mg1, LLC. All Rights Reserved.

Dat de grote zangers die onze planeet ooit gekend heeft bijzondere levens hebben gehad, staat buiten kijf. Ook voor de boeiende Aretha Franklin is dat helemaal het geval. Veel mensen, net zoals wij, kennen de artieste immers alleen van haar knappe songs. Met Respect, tevens de titel van één van Franklins bekendste hits, toont regisseur Liesl Tommy knap aan dat Aretha Franklin ook naast haar muziek erg boeiend was. Haar leven liep immers helemaal niet van een leien dakje. Het is leuk om als kijker en/of fan meer inzicht te krijgen in het leven van de interessante zangeres, maar tegelijk kan je niet anders dan aanvoelen dat Tommy niet overal even goed focust. De prent voelt soms immers meer aan als een opstapeling van afzonderlijke momenten, zonder effectief één groot verhaal te vertellen.

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and Bron Creative Mg1, LLC. All Rights Reserved.

Dat puntje van kritiek wordt echter volledig weggeblazen door het uitstekende acteerwerk. Wie als acteur het genoegen krijgt om de rol van een grote artiest te mogen vertolken, moet echter wel goed beseffen dat er een serieuze druk op diens schouders komt te liggen. Dat is evenwel iets waar Jennifer Hudson perfect mee overweg kan. De Afro-Amerikaanse actrice maakt immers indruk met haar acteerwerk én geweldige zangprestaties, waardoor ze met grote zekerheid de juiste vrouw is op de juiste plaats. Wat een finesse, wat een klasse. Ook Forest Whitaker doet het trouwens enorm goed als Aretha Franklins vader. Opvallend is dat Whitaker behoorlijk beheerst overkomt, iets wat hij niet altijd even goed doet. Tot slot zorgen ook Marlon Wayans, Marc Maron en Audra McDonald voor sterk acteerwerk in mooie aanvullende rollen.

Het verdict

Films over grote sterren zijn altijd een beetje tricky. De kans is immers groot dat een film de persoonlijkheid van de vedette in kwestie niet helemaal kan capteren. Dat is met Respect echter niet het geval. Regisseur Liesl Tommy, die voor het eerste een langspeler inblikte, weet immers echt indruk te maken met Respect. Hoewel de focus niet steeds even goed is en de film zeker niet foutloos is, kan je niet anders dan genieten van het levensverhaal van de fantastische Aretha Franklin. Jennifer Hudson leidt een fantastische cast en blast met haar acteer- en zangwerk nagenoeg iedereen omver. Zelfs Forest Whitaker moet eraan geloven. Kortom: Respect is topcinema. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 26 januari 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken.

Hoor jij ook zo graag de muziek van Aretha Franklin? Was je ook zo enthousiast toen je hoorde dat er een biopic over de zangeres aankwam met Jennifer Hudson in de hoofdrol? Wat vind je van de film? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *