Review – Cash Truck (2021)

Informatie

Regie: Guy Ritchie
Cast: Jason Statham, Holt McCallany, Niamh Algar, Scott Eastwood, Jeffrey Donovan & Andy Garcia
Genre: Actie, criminaliteit, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 23 juni 2021, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 februari 2022

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer, Miramax, CAA Media Finance. All Rights Reserved.

Recensie

Veel regisseurs maken tijdens hun lange carrière zowel verbazingwekkend goede cinema als barslechte rommel die beter nooit gemaakt was geweest. Dat is een vlieger die ongetwijfeld opgaat voor Guy Ritchie, de Britse topregisseur die vooral met zijn fantastische Sherlock Holmes-films echt indruk maakte in Hollywood. De laatste jaren – afgezien van zijn live action Aladdin-verfilming uit 2019 – lijkt de man ietwat teruggetrokken aan het werk te gaan. Hoewel zijn films nog steeds op veel schoon volk kunnen rekenen, lijkt de aandacht ervoor in de filmwereld wat afgezwakt te zijn. Zo is de kans groot dat jij nooit iets hebt gehoord over The Gentlemen (2020) en dat je ook zijn recentste prent Cash Truck niet eens hebt weten passeren. Maar hoe komt dat? Is die film gewoon echt niet de moeite waard?

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer, Miramax, CAA Media Finance. All Rights Reserved.

In de Verenigde Staten worden veel overvallen op geldtransportfirma’s gepleegd. De zwaar bepantserde wagens en hun beveiligers lijken één van de grootste doelwitten. Dat is ook het geval voor Fortico Security, een grote geldtransportfirma waar Patrick ‘H’ Hill aan de slag gaat. Hoewel hij aanvankelijk op niet veel sympathie van zijn collega’s moet rekenen, verandert alles wanneer hij erin slaagt om één van zijn collega’s te redden tijdens een overval. Plots wordt hij onthaald als een held, al zijn er mensen die blijven vinden dat H een bijzondere figuur is. Het is immers duidelijk dat hij grote geheimen met zich meedraagt en dat er een belangrijke reden is waarom hij net bij Fortico aan de slag is gegaan. Al gauw blijkt immers dat een levensveranderende gebeurtenis uit het verleden zijn grootste drijfveer is. Maar hoe moet dat nu allemaal verder?

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer, Miramax, CAA Media Finance. All Rights Reserved.

De films van Guy Ritchie zijn doorgaans fantastisch vertier. Hoewel The Gentlemen (2020) zeker niet één van Ritchies beste prenten was, kan je toch ook niet ontkennen dat die film best gemakkelijk te verteren was. Met Cash Truck – of zoals elders uitgebracht als Wrath of Man – gaat de Brit verder op dat elan. Het verhaal, over een vreemde man die om één of andere mysterieuze reden aan de slag gaat in een geldtransportfirma, is immers erg aangenaam opgebouwd. Zo heb je aanvankelijk geen idee van waar het verhaal over gaat, maar geleidelijk aan wordt dat alles meer dan duidelijk. Door zijn prent op te bouwen in verschillende hoofdstukken met erg duidelijke subtitels, krijg je als kijker dus steeds meer inzicht in alles wat er gebeurt en gaat gebeuren. En de spanning? Die wordt naar het einde toe erg goed opgedreven.

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer, Miramax, CAA Media Finance. All Rights Reserved.

In haar kern is Cash Truck een regelrecht wraakverhaal. Om een verhaal van die aard echt overtuigend te brengen, is het belangrijk dat het hoofdpersonage echt interessant is. Ritchie slaagt erin om ook dat goed te brengen. Patrick Hill is immers een heerlijk mysterieuze persoonlijkheid die je doorheen het verhaal graag blijft volgen. Het helpt uiteraard ook enorm dat de rol fantastisch wordt vertolkt door Jason Statham, die zoals altijd geweldig is in actiethrillers zoals deze. Maar ook Scott Eastwood, Josh Hartnett, Holt McCallany en Niamh Algar doen het meer dan uitstekend. Ritchie kan dus alweer rekenen op een goede cast die alles in erg goede banen leidt. Topentertainment? Reken maar van ‘yes’!

Het verdict

Guy Ritchie heeft de gewoonte om niet altijd even geweldige cinemaprenten op het publiek los te laten. Een Oscar zal hij met deze Cash Truck ook zeker niet winnen, maar wie houdt van actieprenten waarin een geloofwaardig hoofdpersonage alles uit de kast haalt om zijn wraak te kunnen nemen is met deze prent absoluut aan het juiste adres. Ritchie presenteert een simpel maar uiterst verteerbaar verhaal waarin de geweldige Jason Statham met veel goesting het beste van zichzelf geeft als de mysterieuze Patrick Hill. De regie is goed, de actie is geloofwaardig, de personages zijn meer dan in orde… Kortom: Cash Truck is voor iedere actiefilmfan een echte aanrader. Mis de film dus niet. Cash Truck wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 23 februari 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Hou jij ook zo van de  films van Guy Ritchie, ook al zijn ze inhoudelijk niet altijd even sterk? Heb jij Cash Truck met Jason Statham al bekeken en deel je onze mening? Of ben je helemaal niet zo positief over de film als wij? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *