Review – Voyagers (2021)

Informatie

Regie: Neil Burger
Cast: Colin Farrell, Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead & Archie Madekwe
Genre: Sciencefiction, avontuur, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 november 2021

© 2020 Voyagers Financing and Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Al jaar en dag wordt er gesproken over het feit dat we helemaal geen planeet B hebben en dat we zorg moeten dragen voor Moeder Aarde. Tegelijk zijn er ook heel wat wetenschappers dag in dag uit bezig met het zoeken naar een alternatief voor onze aarde. Zo stoot jij nu en dan wellicht ook wel eens op het bericht dat er een aarde-achtige planeet is gevonden waar we eventueel een tweede kans op zouden kunnen krijgen. Als we die stap ooit zouden kunnen en durven wagen, staat wel vast dat de reis naar de planeet in kwestie enkele tientallen jaren zal duren. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat dat alles vlekkeloos verloopt en dat de voorziene generatie zich er effectief kan vestigen? Onder meer op die vraag geeft Neil Burgers nieuwste sciencefictionprent Voyagers één van de mogelijke antwoorden.

© 2020 Voyagers Financing and Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Wanneer in het jaar 2063 een eerste bewoonbare planeet wordt ontdekt die een acceptabele afstand van ons verwijderd is, maakt de multinational Humanitas zich met de steun van de Amerikaanse overheid klaar voor een heuse kolonisatiemissie. Die wordt geleid door Richard, een briljante wetenschapper die bovendien met een ingenieus idee op de proppen kwam. Voor de missie werden immers de perfecte kinderen ‘gekweekt’ in een lab, om vervolgens op te groeien in een prikkelloze omgeving die volledig overeenstemt met het het ruimteschip waarin ze tientallen jaren zullen moeten leven. Wanneer de kinderen eindelijk groot genoeg zijn, gaat de daadwerkelijke missie van start. Samen met Richard gaan ze aan boord van het reusachtige schip en dat voor een reis van meer dan 80 jaar. Alleen heeft Humanitas voor haar grootse missie nooit volledig rekening gehouden met de ware aard van de mens.

© 2020 Voyagers Financing and Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Er zijn de laatste jaren al bijzonder veel sciencefictionprenten gepasseerd die handelen over onze spannende én gevaarlijke reis richting een andere planeet. Doorgaans gaat die reis trouwens ook helemaal niet zoals gepland. Denk bijvoorbeeld maar aan Passengers (2016) of het recentere en erg verrassende Oxygène (2021). Eigenlijk volgt regisseur-scenarist Neil Burger met zijn nieuwe prent datzelfde stramien, hoewel je tegelijk toch ook aangenaam verrast wordt. In haar kern gaat Voyagers immers niet over de weg richting een nieuwe kans, maar wel over de ware aard van kinderen en volwassenen. Humanitas heeft er immers alles aan gedaan om iedere prikkel voor de tieners op het ruimteschip uit te schakelen, maar uiteraard was dat helemaal tevergeefs. Één toevallige ontdekking zorgt er immers voor dat alles verandert.

© 2020 Voyagers Financing and Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Op het niveau van het verhaal is Voyagers dus allesbehalve typisch. En die lijn trekt zich eigenlijk over de gehele prent verder door. Neil Burger, die eerder al verantwoordelijk was voor Divergent (2014) en het uitstekende Limitless (2011), presenteert de cinefiel immers een visueel erg smakelijke sciencefictionprent die qua regie meer dan in orde is. Bovendien heeft hij het verhaal bevolkt met erg interessante persoonlijkheden. Richard, de bevallige Sela, Christopher en Zac weten je gedurende de hele prent immers erg te boeien. Uiteraard zit daar ook het acteerwerk voor een groot stuk voor iets tussen. Colin Farrell is briljant als Richard, maar ook Lily-Rose Depp, Tye Sheridan en Fionn Whitehead doen het erg goed. Het is dan ook niet echt te begrijpen waarom deze prent door de Amerikaanse critici eerder neergesabeld werd.

Het verdict

Veel sciencefictionfilms proberen een oplossing te bieden voor de problemen waarmee we zouden kampen als we ooit richting een andere planeet zouden trekken. Dat doet Neil Burger ook met zijn nieuwste bioscoopprent Voyagers. Hoewel de film heel wat bekende ingrediënten van andere films in het genre recycleert, moet je toch vaststellen dat Burger enkele interessante thema’s aansnijdt. Zo gaat de film in haar kern over wie wij als mens eigenlijk echt zijn en dat ons dat serieus parten kan spelen. Interessant is dat zeker, maar ook de personages en het acteerwerk zitten volledig goed. De cast wordt geleid door Colin Farrell en eigenlijk is dat al reden genoeg om Voyagers zo snel mogelijk te bekijken. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 17 november 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de coole trailer nu.

Wat denk jij van de nieuwe prent van Neil Burger? Heb je ook net zoals wij met veel plezier naar Voyagers gekeken of ben je heel wat minder enthousiast? Welke elementen vond jij (minder) leuk? Laat het ons weten door hieronder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *