Review – Last Night in Soho (2021)

Informatie

Regie: Edgar Wright
Cast: Thomasin McKenzie, Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Diana Rigg, Michael Ajao & Synnove Karlsen
Genre: Drama, thriller, horror, mysterie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 27 oktober 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 maart 2022

© 2021 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Hoewel niet iedere regisseur even sterk is in het schrijven van scenario’s, valt op dat de beste films vaak diegene zijn waarbij de regisseur ook zelf verantwoordelijk was voor het scenario. En laat nu net dat iets zijn waar de Britse Edgar Wright absoluut in uitblinkt. Zo verbaasde hij in 2017 nagenoeg de volledige filmwereld met zijn fantastische en vooral erg luchtige actieprent Baby Driver. Wright toonde nogmaals wat voor een geweldig filmmaker hij is. Eind vorig jaar pakte de man uit met zijn nieuwste prent: Last Night in Soho. De drama-thriller met niemand minder dan Thomasin McKenzie en Anya Taylor-Joy in de hoofdrol ziet er alweer erg interessant uit, maar weet Wright met deze film ook effectief wederom indruk te maken? Lees snel verder als je dat te weten wil komen!

© 2021 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Eloise ‘Ellie’ Turner is een erg getalenteerd meisje en houdt van alles wat met de jaren ’60 te maken heeft. Samen met haar grootmoeder leeft ze op het rustige Britse platteland. Toch is er één droom die Ellie maar al te graag zou willen beleven: een plaatsje krijgen op de internationaal gelauwerde Londense modeacademie. Ze kan haar ogen dan ook maar nauwelijks geloven wanneer ze een brief krijgt waarin ze effectief toegelaten wordt. Het duurt dan ook niet lang tot Ellie naar het bruisende Londen trekt, waar ze al gauw ontdekt dat het leven in de grootstad soms best overweldigend kan zijn. Alles verandert echter wanneer ze in haar slaapkamer ontdekt dat ze op mysterieuze wijze kan reizen naar het Londen van de sixties. Alleen is ze daar getuige van angstaanjagende zaken die niemand ooit zou moeten meemaken. Beleeft Ellie dit allemaal echt of beeldt ze zich alles maar gewoon in?

© 2021 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Dat Edgar Wright een uitstekend filmmaker is, is dus niet echt langer een geheim. Na Baby Driver poogt Wright het echter over een andere boeg te gooien. Last Night in Soho is immers allesbehalve een luchtige prent die je soms met een grijns op je gezicht naar het scherm laat kijken. Integendeel: Wrights nieuwste is duister en behoorlijk intens, maar net dat maakt de film echt indrukwekkend goed. Het verhaal, over een jong meisje dat naar Londen trekt, op mysterieuze wijze kan terugkeren in de tijd en daar getuige is van vreselijke taferelen, is immers fantastisch verteld. Hoewel je aanvankelijk maar half begrijpt wat er allemaal aan het gebeuren is, kan je tegen het einde alleen maar beseffen hoe goed deze prent is. Verhaaltechnisch is Last Night in Soho dus echt een voltreffer.

© 2021 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Wellicht zal ook jij het maar weinig verrassend vinden dat Edgar Wright met zijn nieuwste prent ook op andere vlakken bijzonder goed weet te scoren. Zo is de film visueel gewoonweg fantastisch. De regie is behoorlijk dynamisch en ook de shots zijn wonderschoon. Dé grootste troef van Last Night in Soho is echter het hoofdpersonage Ellie, een briljante en getalenteerde modeontwerpster in spé die vreselijke dingen meemaakt waarvan ze zelf ook niet weet of het echt is. Het personage is complexer dan je aanvankelijk zou denken en daardoor werkt het verhaal nog beter. De rol wordt bovendien indrukwekkend goed vertolkt door Thomasin McKenzie, de erg getalenteerde jongedame die je ook al zag opdraven in Jojo Rabbit (2019) en Old (2021). Wat een talent, wat een actrice! Naast McKenzie zorgen ook Anya Taylor-Joy en Matt Smith voor ijzersterke performances in heel interessante rollen. De grootst verrassing is echter de inmiddels overleden Game of Thrones-actrice Diana Rigg, die als de mysterieuze Miss Collins nog één keer kan tonen wat voor een topactrice ze is.

Het verdict

De coronaperiode heeft ervoor gezorgd dat veel films niet in de bioscoopzalen zijn verschenen en dat nog anderen werden verkocht aan streamingservices. Last Night in Soho stond gelukkig niet in dat lijstje. De nieuwe film van Edgar Wright, die op zowat alle vlakken echt indruk weet te maken, is immers écht gemaakt om op het grote scherm bewonderd te worden. Het scenario is boeiend, visueel is de prent een schot in de roos én het acteerwerk van de erg getalenteerde Thomasin McKenzie doet je soms met open mond naar het scherm staren. Wat kan je nog meer wensen van een film? Last Night in Soho is dus een echte must see, ook als je de prent nog moet ontdekken bij jou thuis. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 16 maart 2022 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer van de film hieronder snel.

Heb jij ook met veel plezier naar Last Night in Soho gekeken? Vond je de film van Edgar Wright ook zo indrukwekkend als wij of ben je lang niet zo enthousiast? Moet je de film nog ontdekken en ben je dat zeker (niet) van plan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *