Review – De Openbaring (2022)

Informatie

Regie: Chris W. Mitchell
Cast: Victor Löw, Leny Breederveld, Monic Hendrickx & Peter Bolhuis
Genre: Drama, thriller, horror
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 augustus 2022

© 2021 Film Events – Make Way Films. All Rights Reserved.

Recensie

Als we het overgrote deel van de experten mogen geloven, kunnen we bijna – al zijn we er nooit echt zeker van – concluderen dat het ergste van de coronacrisis inmiddels achter ons ligt. Mogelijks keren mondmaskers later dit jaar op een bepaald moment nog wel terug, maar een echte lockdown of andere ernstige beperkingen op onze persoonlijke vrijheid lijken momenteel helemaal niet aan de orde. Wie terugkijkt op de afgelopen twee jaren, zal ongetwijfeld zelf ook doorhebben dat we een erg rare periode achter de rug hebben. Wie had nu immers ooit kunnen denken dat een wereldwijde pandemie ons zo fel in de tang kon hebben? Het leek dan ook een scenario dat we alleen in sciencefictionfilms zouden tegenkomen. Inmiddels verschijnen ook de eerste films over Covid-19 in de zalen. Één daarvan is De Openbaring, een Nederlandse dramathriller met Victor Löw in de hoofdrol.

© 2021 Film Events – Make Way Films. All Rights Reserved.

Het is februari 2020. Terwijl voor het overgrote deel van de burgers, politici én wetenschappers het coronavirus nog een ver-van-mijn-bedshow lijkt, is Jacob er zeker van dat het vreselijke virus razendsnel vanuit het verre China naar Nederland gaat oprukken. Daarom besluit hij om zijn eigen leven en werk achter te laten en in te trekken bij zijn moeder. Jacob ziet het immers als zijn taak om de arme weduwe te beschermen zodat de ziekte haar op geen enkel moment te pakken krijgt. Daarbij gaat hij drastisch te werk: alle deuren en ramen blijven gesloten, moederlief mag het huis niet verlaten én al het eten en drinken wordt aan de deur geleverd en vervolgens volledig ontsmet. Terwijl hij goed voor zijn moeder probeert te zorgen, verdiept Jacob zich tegelijk ook in allerlei complottheorieën die hem in contact brengen met de mysterieuze Breck. Hoe loopt dit af?

© 2021 Film Events – Make Way Films. All Rights Reserved.

Ongetwijfeld zullen we de komende jaren – en misschien zelfs het komende decennium – nog veel films zien opduiken over de coronacrisis. Terwijl de meesten van hen mogelijks zullen gaan over het politiek managen van de crisis, zullen er ook veel kleinere verhalen te bewonderen zijn. Één daarvan is dus De Openbaring, die het boeiende en claustrofobische verhaal vertelt van een zoon die zijn moeder kosten wat het kost wil beschermen tegen het virus. De film gaat wat vreemd van start door diens eigenwijze stijl, maar eens alles goed en wel vertrokken is kan je met zekerheid stellen: dit is interessante cinema. Het is immers boeiend om te zien hoe een ietwat vreemde man zichzelf verdiept in alles wat met het virus te maken heeft en daardoor langzaamaan de controle verliest.

© 2021 Film Events – Make Way Films. All Rights Reserved.

Bovendien is De Openbaring een bijzonder gelaagde prent. De film gaat immers niet alleen over het virus en een zoons drang om zijn moeder te beschermen, maar ook over de gevaren van het internet waarvoor eenzame mensen een gemakkelijk prooi zijn. Ook dat facet wordt door regisseur Chris W. Mitchell erg mooi uitgewerkt. Ieder element in de film, afgezien van de eigenaardige finale, komt uitstekend over en daarvoor zijn uiteraard ook de personages én het acteerwerk fundamenteel. Het centrale personage Jacob is immers uitstekend uitgewerkt, gelaagd én over de gehele lijn erg mysterieus. De rol wordt fenomenaal gebracht door topacteur Victor Löw, een erg bekende topper in Nederland die het verhaal van De Openbaring bovendien mee neerpende. Naast Löw maken ook Leny Breederveld, de getalenteerde Monic Hendrickx en Peter Bolhuis over de gehele lijn indruk.

Het verdict

Met De Openbaring presenteert regisseur Chris W. Mitchell een erg boeiende karakterstudie over een eenzame man die middenin de coronacrisis besluit om zijn moeder te verzorgen, gelooft in complottheorieën en daardoor langzaamaan de controle over alles rondom hem verliest. De prent is goed geschreven en uitstekend geregisseerd én zadelt je voortdurend op met een akelig claustrofobisch gevoel. De Openbaring is een uitstekende, ietwat vreemde dramathriller die perfect capteert hoe het leven voor sommige mensen tijdens de Covid-19-periode geweest moet zijn. Victor Löw speelt de pannen van het dak als de gekke Jacob, maar ook de rest van de cast doet het meer dan goed. Kortom: De Openbaring hoort ook op jouw watchlist thuis. De film wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 24 augustus 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Nu de coronacrisis stilaan achter ons ligt, lijkt het jou ook zo interessant om films over de vreemde periode te kijken? Had je al gehoord van de Nederlandse film De Openbaring? Heb je de film al gekeken of ben je dat zeker van plan na onze recensie? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *