Review – H4Z4RD (2022)

Informatie

Regie: Jonas Govaerts
Cast: Dimitri ‘Vegas’ Thivaios, Jennifer Heylen, Frank Lammers, Jeroen Perceval & Monic Hendrickx
Genre: Actie, komedie
Distributeur: Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 20 juli 2022
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 28 oktober 2022 , verdeeld door Dutch FilmWorks

© 2022 Potemkino – Dream Big / Cartel BV – 2C Film. All Rights Reserved.

Recensie

Of het goed gaat met de Vlaamse cinema? Daar mag je momenteel helemaal zeker van zijn. Eerder vorige week berichtte alle media immers nog dat Robin Pronts Zillion, Close van Lukas Dhont, Adil en Bilalls Rebel, de docufilm Onze Natuur en Rewind (CEMI) goed waren voor maar liefst 60% van de ticketverkoop in de Vlaamse Kinepoliszalen. Het lijkt erop dat het Vlaamse publiek stilaan de Vlaamse cinema begint te herontdekken. Dat deden ze eerder dit jaar ook al massaal voor H4z4rd, de nieuwe film van Welp-regisseur Jonas Govaerts. Met niemand minder dan DJ Dimitri ‘Vegas’ Thivaios in de hoofdrol én knettergekke actieperikelen lijkt de film alles in huis te hebben om je een geweldige cinema-ervaring te bezorgen. Maar wat is daar nu echt van aan?

© 2022 Potemkino – Dream Big / Cartel BV – 2C Film. All Rights Reserved.

Noah is een plichtsbewuste man die alles voor zijn auto, vriendin Lea en dochtertje Zita zou doen. Iedere dag rijdt hij in het mondaine Antwerpen rond in zijn kleurrijke én volledig getunede Lexus. Wanneer hij op een dag klaar is met de gebruikelijke poetsbeurt van zijn wagen en hij zijn vriendin en dochtertje veilig en wel heeft afgezet, besluit hij om een ‘toertje te gaan rijden’ met zijn neef Carlos en diens voormalige gevangenisvriendje Kludde. Ze hebben immers alle tijd, al moet Noah stipt om 15:30 uur aan de schoolpoorten staan om Zita terug op te pikken. Al gauw blijkt echter dat Carlos en Kludde van plan zijn om een huis in Brasschaat te overvallen en dat de dag allesbehalve normaal zal verlopen. Wanneer de overval bovendien helemaal verkeerd afloopt, belanden Noah, Kludde en Carlos in de meest intense dag van hun leven. Zullen ze hier nog heelhuids uit geraken?

© 2022 Potemkino – Dream Big / Cartel BV – 2C Film. All Rights Reserved.

Een film die eigenlijk gewoon gaat over een knotsgekke ride doorheen de straten van Antwerpen? Eigenlijk is alleen dat al genoeg voer om je interesse volledig te triggeren. H4z4rd is in zijn kern immers ook niet meer dan dat. Verwacht je met deze razendsnelle maar briljante actiekomedie niet aan diepgaande cinema die existentiële vragen voor jou oplost. Dat is immers ook geenszins de focus van regisseur Jonas Govaerts en hoofdrolspeler én producer Dimitri ‘Vegas Thivaios. Wel krijg je een visueel erg inventieve actieprent die zich volledig afspeelt in en rondom de Lexus van het hoofdpersonage. Daarbij verlaat de camera de auto geen seconde, zonder dat dat ooit saai of onaangenaam aanvoelt. Integendeel: H4z4rd is vanaf de allereerste seconde tot en met het allerlaatste beeld indrukwekkend. Dit is Vlaamse cinema op steroïden, maar dan van de goede soort.

© 2022 Potemkino – Dream Big / Cartel BV – 2C Film. All Rights Reserved.

Voor een film die zich volledig afspeelt op zo’n kleine oppervlakte is het uiteraard van noodzakelijk belang dat de hoofdpersonages je interesse over de gehele lijn vast weten te houden. Daar slaagt Govaerts ook volledig in. Zowel Noah als Carlos zijn boeiende persoonlijkheden met een eigen verhaal (ook al krijg je daar niet al te veel van mee). Terwijl Dimitri ‘Vegas’ Thivaios indruk maakt als Noah, is het eigenlijk vooral Jeroen Perceval – hoe kan het ook anders – die volledig de show steelt als de lispelende en losgeslagen voormalige crimineel Carlos. De twee zijn bovendien een heerlijke tandem en zorgen met momenten echt voor geweldig vuurwerk op het scherm. De rol van Kludde wordt vertolkt door niemand minder dan Frank Lammers, bij ons beter bekend als Ferry Bouman uit Undercover. Ook hij is schitterend, al is zijn performance in deze prent van een veel te korte duur.

Het verdict

Na Welp (2014), een film waarmee Jonas Govaerts internationaal furore maakte, brengt de briljante regisseur opnieuw uitstekende cinema naar de Belgische zalen en huiskamers. H4z4rd is niet alleen een heerlijke actiekomedie die razendsnel vooruitgaat, het is ook een knap staaltje inventieve cinema van de allerhoogste plank. Het scenario is niet zwaar en kent weinig diepte, maar dat is ook geenszins wat Govaerts en zijn team wilde brengen. H4z4rd staat garant voor fun en topentertainment en dat is voor prenten als deze meer dan genoeg. Kortom: zorg ervoor dat je deze heerlijke Vlaamse cinemaprent zo snel mogelijk bekijkt (ingeval je dat al deed, kijk hem dan zeker nog een keer!). H4z4rd wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 28 oktober 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer van de film nu.

Was jij ook zo aangenaam verrast door de performance van Dimitri ‘Vegas’ Thivaios in H4z4rd? Vind je de nieuwe prent van Jonas Govaerts ook zo briljant of ben je heel wat minder enthousiast dan wij? Laat het ons weten door hier onder in een reactie jouw mening met de wereld te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *