Review – Black Panther: Wakanda Forever (2022)

Informatie

Regie: Ryan Coogler
Cast: Letitia Wright, Angela Bassett, Tenoch Huerta, Lupita Nyong’o, Martin Freeman & Dominique Thorne
Genre: Actie, avontuur, drama, sciencefiction, fantasy
Distributeur: Marvel Studios
Releasedatum bioscoop: 9 november 2022

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Recensie

De meeste films die je in de bioscoop, op televisie of via je favoriete streamingkanalen ontdekt, zijn films die een fictief verhaal vertellen. Toch worden die fictieve verhalen meer dan eens ingehaald door wat er zich in het echte leven afspeelt. Zo komt het wel vaker voor dat één van de meeste geliefde hoofdrolspelers uit een filmfranchise tussen twee afleveringen plotsklaps komt te overlijden. Dat was onder meer zo bij de Harry Potter-filmreeks. Ook jij kan je wellicht nog herinneren dat Albus Dumbledore na de eerste twee films plots een ander uiterlijk had na het overlijden van topacteur Richard Harris. Warner Bros. koos er toen voor om het personage te recasten, maar dat blijkt niet altijd een haalbare kaart. Marvel Studios opteerde met Black Panther: Wakanda Forever immers voor een heel andere aanpak na het plotse overlijden van Chadwick Boseman in 2020. De Amerikaan gaf de franchise door zijn sterke acteerwerk een echte ziel. Is die in de sequel nog steeds aanwezig?

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Na de vreselijke en laffe aanslagen op Wakanda door Erik Killmonger is T’Challa vreselijk verzwakt en zijn alle pogingen van zus Shuri tevergeefs: T’Challa sterft en het hele rijk is in rouw. Terwijl Shuri en Koningin Ramonda de nodige tijd nemen om hun verlies een plaats te geven, merken ze dat alle andere grote wereldmogendheden plannen smeden om vibranium, het kostbare metaal dat enkel in Wakanda te vinden is, te pakken te krijgen. Wanneer een groot schip van de CIA, op zoek naar vibranium, op indrukwekkende wijze vernietigd wordt, duurt het niet lang tot de Wakandanen daar de schuld van krijgen. Alleen blijkt dat zij daar helemaal niets mee te maken hebben en dat er een nieuwe wereldmogendheid om de hoek lonkt. Wat is er aan de hand? En zullen de Wakandanen hun belangen kunnen verdedigen zonder de Black Panther?

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Het is altijd bijzonder moeilijk om een vervolgfilm in te blikken als de acteur die het hoofdpersonage vertolkte in de originele prent inmiddels overleden is, zeker als de film destijds maatschappelijk zo relevant was. Vanzelfsprekend is dat ook de reden waarom regisseur Ryan Coogler en Marvel Studio’s baas Kevin Feige aanvankelijk besloten niet verder te gaan met een vervolg op Black Panther (2018). Gelukkig bleven Coogler en zijn team niet bij de pakken zitten en beslisten ze om samen met de cast en crew tóch een vervolg te maken met één doel: Chadwick Boseman eren. En ja, dat is helemaal gelukt. Black Panther: Wakanda Forever is een uitstekende eerbetoonprent waarin de ziel van Boseman over de gehele lijn voelbaar is, zonder dat dit nog maar één seconde storend overkomt. Wakanda Forever is daardoor erg mooie cinema en dat is lang niet alles. Ryan Coogler presenteert MCU-fans ook gewoonweg een uitstekende entertainend en spannend verhaal dat je vol enthousiasme naar het grote scherm laat staren.

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Net als de eerste prent uit 2018 weet Coogler ook enige maatschappelijke relevante elementen in zijn verhaal te stoppen. Zo refereert de prent meermaals naar kolonisatie en slavernij én breidt de doelgroep uit. In Wakanda Forever staan immers niet alleen mensen met een donkere huidskleur, maar ook latino’s centraal. Daarnaast trakteren de filmmakers de kijker ook op ijzersterke personages. Zo komt Shuri, de jongere zus van de inmiddels overleden T’Challa, nog meer tot haar recht in deze sequel. Het helpt natuurlijk ook dat de rol indrukwekkend straf vertolkt wordt door de getalenteerde Laetitia Wright. Naast Wright is het vooral Tenoch Heurta die de show steelt als het verfrissende en mysterieuze personage Namor. Ook hij zet een feilloze acteerprestatie neer. Tot slot zorgen toppers als Angela Bassett, Martin Freeman, Dominique Thorne en de immer getalenteerde Lupita Nyong’o voor ijzersterke performances in fijne personages.

Het verdict

Even leek het erop dat Marvel in een dipje zat. De tweede Doctor Strange-prent (2022) was immers geen voltreffer en ook met het peperdure Eternals (2021) en de nieuwe Thor-aflevering (2022) kon de studio niet helemaal scoren bij critici. Dat lijkt Ryan Coogler nu volledig goed te maken met Black Panther: Wakanda Forever. De film is een directe sequel op de prent uit 2018, maar met één groot verschil: Chadwick Boseman is niet meer. Coogler en zijn volledige cast en crew doen er daarom alles aan om de overleden acteur te eren en slagen daar briljant in. Bovendien presenteren ze iedere MCU-fan opnieuw een spannend sciencefictionverhaal, geleid door de interessante Shuri, dat er over de gehele lijn visueel indrukwekkend uitziet. Kortom: rep je zo snel mogelijk naar de bioscoop en zorg ervoor dat je deze prent niet mist. Black Panther: Wakanda Forever wordt verdeeld door Marvel en draait sinds 9 november 2022 in de Belgische zalen. Bekijk de trailer van de film nu!

Ga jij Black Panther: Wakanda Forever ook zo snel mogelijk kijken op het grote witte doek? Heb je de nieuwe superheldenfilm van Marvel al gekeken en werd je ook zo enthousiast als wij? Of vond je de prent toch niet zo goed? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *