Review – She Said (2022)

Informatie

Regie: Maria Schrader
Cast: Zoe Kazan, Carey Mulligan, Patricia Clarkson, Andre Braugher, Jennifer Ehle & Peter Friedman
Genre: Historisch drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 23 november 2022
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 15 februari 2023

© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Nog niet zo heel lang geleden was het verkeerd benaderen van vrouwen in heel wat contexten eerder schering en inslag. Vrouwen voelden zich daarom om tal van redenen onveilig bij hun mannelijke oversten en dat is vanzelfsprekend totaal verwerpelijk. Gelukkig is daarin de laatste jaren enorm veel verandering gekomen, al blijft er nog steeds veel werk aan de winkel. Één van de voornaamste redenen waardoor er schot in de zaak kwam, was de hele affaire rond het jarenlange misbruik van Harvey Weinstein in Hollywood. De eens zo machtige producer viel immers plotsklaps van zijn pedestal door een allesvernietigend artikel van The New York Times. Maar hoe is het allemaal eigenlijk echt gegaan? Daarover gaat She Said, een waargebeurd drama over de twee journalistes die de heel belangrijke waarheid aan het licht brachten.

© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved.

Jodi Kantor is een briljante journaliste die er anno 2016 eigenhandig voor zorgt dat Donald Trump in nauwe schoentjes belandt wanneer ze – net voor de presidentsverkiezingen – een artikel met belangrijke getuigenissen over Trumps misbruik uitbrengt. Desondanks geraakt Trump toch verkozen en blijft Kantor met grote teleurstelling achter. Niet veel later krijgt ze te horen dat er ook in Hollywood al jarenlang machtsmisbruik wordt gemaakt van jonge weerloze vrouwen die aan het begin van hun carrière staan en dat door niemand minder dan de machtigste producer uit de industrie: Harvey Weinstein. Samen met de al even briljante Megan Twohey probeert ze uit te zoeken wat er allemaal gebeurd is en welke vrouwen er gedurende al die jaren door de man benaderd werden. Geleidelijk aan krijgen de journalisten een beeld over Weinsteins misbruik, maar het artikel uitbrengen blijkt geen sinecure. Zal het hen ook echt lukken?

© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved.

Ieder jaar verschijnen er wel uitstekende waargebeurde drama’s over gebeurtenissen die het leven van vele mensen – positief of negatief – hebben veranderd. Één van die allesveranderende gebeurtenissen is ongetwijfeld de val van Harvey Weinstein, die vele vrouwen eindelijk weer opgelucht deed ademen. Met haar eerste langspeler She Said presenteert regisseur Maria Schrader een boeiend relaas over die thematiek en over hoe de dappere journalistes Jodi Kantor en Megan Twohey zorgvuldig de val van Harvey Weinstein hebben georkestreerd. Dat verhaal – dat eigenlijk iedereen zonder twijfeld zou moeten kennen – is echt indrukwekkend straf. Schrader brengt het hele gebeuren piekfijn naar het scherm en verdient daarvoor dan ook alle lof. She Said is uitstekende cinema die nog maar eens duidelijk maakt waarom de #MeToo-beweging voor zo veel vrouwen zo’n fundamenteel belang heeft.

© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved.

Een film als She Said is vanzelfsprekend alleen maar interessant als de personen waarover het waargebeurde verhaal gaat ook zelf intrigeren. En wees er maar zeker van: dat is helemaal het geval. Gedurende de hele prent volg je het doen en laten van Jodi Kantor en Megan Twohey, twee uitstekende en erg getalenteerde journalistes die met hun artikel in The New York Times heel Hollywood – en bij uitbreiding heel wat andere sectoren – op hun grondvesten deden daveren. De twee dames verdienen alle respect en daar zorgen ook actrices Zoe Kazan en Carey Mulligan meer dan uitstekend voor. Kazan en Mulligan capteren fenomenaal goed hoe het voor de journalistes geweest moet zijn en leveren ook gewoonweg uitstekend acteerwerk. De formidabele tandem tilt de film – die op zich al indrukwekkend is gezien de thematiek – naar een gigantisch hoog niveau. Wat een cinema.

Het verdict

She Said vertelt het waargebeurde verhaal van het artikel in The New York Times dat uiteindelijk leidde tot de val van Hollywoodproducer Harvey Weinstein. In haar eerste Engelstalige langspeler volgt Maria Schrader het doen en laten van de intrigerende journalistes Jodi Kantor en Megan Twohey, twee fantastische persoonlijkheden die al even fantastisch worden neergezet door niemand minder dan Zoe Kazan en Carey Mulligan én die het lef hadden om het op te nemen tegen een man die alle wapens in handen had om hen het leven zuur te maken. She Said is een belangrijke en leerrijke film die voor veel mensen wellicht één en ander verduidelijkt, maar is ook gewoon steengoede cinema. Kortom: zorg dat ook jij deze topfilm zo snel mogelijk bekijkt. She Said wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 15 februari 2023 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Wat denk jij van She Said? Vond je het waargebeurde drama over de geleidelijke val van Hollywoodbons Harvey Weinstein ook zo indrukwekkend goed en leerrijk? Heb je de film al gekeken of ben je dat zeker nog van plan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *