Review – Vesper Chronicles (2023)

Informatie

Regie: Kristina Buozyte en Bruno Samper
Cast: Eddie Marsan, Raffiella Chapman, Richard Brake, Rosy McEwan & Edmund Dehn
Genre: Sciencefiction, drama, avontuur
Distributeur: The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray : 7 februari 2023, in samenwerking met Remain in Light

© 2022 Vesper Chronicles – Natrix Natrix, Rumble Fish Productions, 10 80 Films, EV.L Prod

Recensie

Grootse sciencefictionfilms worden op het Europese continent doorgaans niet gemaakt. Wie op zoek is naar gigantische blockbusterfilms met een futuristisch tintje, moet zich daarvoor eigenlijk steevast richten naar Hollywood. Nu en dan proberen filmmakers zich echter ook in onze contreien te wagen aan ambitieuze projecten die wél pogen om een gelijkaardige grandeur te presenteren. Zo kwamen regisseurs Kristina Buozyte en Bruno Samper – die ook deel uitmaakten van het regisseurscollectief achter ABCs of Death 2 (2014) – in 2022 op de proppen met Vesper Chronicles. De film is een Frans-Belgisch-Litouwse coproductie en oogt indrukwekkend straf. Maar is de film dat ook echt?

© 2022 Vesper Chronicles – Natrix Natrix, Rumble Fish Productions, 10 80 Films, EV.L Prod

In een verre toekomst is de aarde helemaal naar de vaantjes. De maatschappij is opgedeeld in twee groepen: de rijke mensen wonen in grote Citadels, bakens van leven waarin alle grondstoffen voor het rapen liggen, terwijl de arme mensen op het platteland wonen en proberen te overleven met wat ze vinden. Dat blijkt niet gemakkelijk, zeker niet wanneer de inwoners van de Citadels alle zaadjes genetisch manipuleren zodat er nog maar amper eetbare planten te vinden zijn. Één van die plattelandsbewoners is Vesper, een getalenteerd en intelligent jong meisje die dag in, dag uit voor haar vader zorgt. Op één of andere manier is ze erin geslaagd om al die tijd te overleven, maar daar komt verandering in wanneer ze op Camelia stoot. De mysterieuze jonge vrouw belandt na een accident in de buurt van Vesper en haar vader, waardoor alles plotsklaps lijkt te veranderen. Hoe zal Vesper hiermee omgaan? Kan Camelia Vesper en haar vader meenemen naar de Citadel? Of is er iets vreemds aan de hand?

© 2022 Vesper Chronicles – Natrix Natrix, Rumble Fish Productions, 10 80 Films, EV.L Prod

Het is altijd knap om te zien hoe jonge filmregisseurs met verfrissende ideeën proberen om een bepaald genre van een nieuwe wind te voorzien. En laat nu net dat zijn wat Kristina Buozyte en Bruno Samper met Vesper Chronicles meer dan bewerkstelligen. Dat doen ze trouwens op verschillende manieren. Zo presenteren ze met hun nieuwe langspeler niet alleen een visueel verbluffende sciencefictionprent – de CGI van Europese makelij is feilloos – maar ook gewoon een uiterst interessant verhaal. Als toeschouwer ben je immers enorm benieuwd naar het doen en laten van de intelligente Vesper, haar vader Darius en de betoverende Camelia. Hoewel de film aan een niet al te snel tempo vooruitgaat, kan je finaal maar één conclusie trekken: dit is cinema die écht je moeite en tijd waard is.

© 2022 Vesper Chronicles – Natrix Natrix, Rumble Fish Productions, 10 80 Films, EV.L Prod

Vesper Chronicles zoomt dus enorm in op Vesper, een erg interessante persoonlijkheid die je interesse doorheen het hele verhaal perfect weet vast te houden door de fijne psychologische ontwikkeling die het personage doormaakt. In die zin lijkt de film met momenten zelfs een boeiende coming of age-component te bevatten. Dat Vesper Chronicles je zo geïnteresseerd naar het hoofdpersonage laat kijken, heeft natuurlijk niet alleen te maken met de personageopbouw zelf. Ook qua acteerwerk maakt de film een enorme indruk. Vesper wordt immers briljant vertolkt door Raffiella Chapman, een jonge Britse actrice die je eerder ook al zag opdraven in The Theory of Everything (2014) en meer recent in het eerste seizoen van de HBO-reeks His Dark Materials. En ook Camelia verliest je interesse geen seconde door de sterke performance van Rosy McEwan. Tot slot duiken ook Eddie Marsan en Richard Brake op in uiterst interessante bijrollen.

Het verdict

Wie Europese sciencefictioncinema zegt, denkt doorgaans niet aan visueel verbluffende cinema die iedere seconde van je tijd waard is. Met Vesper Chronicles brengen regisseurs Kristina Buozyte en Bruno Samper daar echter volledig verandering in. Het uitstekende regisseursduo presenteert met haar nieuwe langspeler immers een uiterst genietbare futuristische topfilm die naast prachtige CGI ook gewoon een sterk verhaal bevat. De personages zijn goed uitgewerkt en ook qua acteerwerk stelt de film geenszins teleur. Kortom: Vesper Chronicles is een heerlijke Europese topfilm die ook jij best zo snel mogelijk een kans geeft. De prent van The Searchers ligt sinds 7 februari 2023 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Wat denk jij van Vesper Chronicles? Heb jij deze Europese sciencefictionfilm al gekeken of ben je dat na het lezen van onze recensie zeker nog van plan? Was je ook onder de indruk van de CGI? Laat het ons weten door hier onder te reageren en jouw mening met de wereld te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *