Review – Oppenheimer (2023)

Informatie

Regie: Christoper Nolan
Cast: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Jason Clarke & Josh Hartnett
Genre: Biografisch drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 19 juli 2023
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 22 november 2023

© 2023 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

De zomer van 2023 was voor veel cinefielen één van de grootste filmhoogtepunten van de laatste jaren. Wie van het betere cinemawerk houdt, werd immers getrakteerd op drie kaskrakers van de bovenste plank: het gezinsvriendelijke Barbie (2023) van topregisseur Greta Gerwig, de actievolle topprent Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023) met de geweldige Tom Cruise en tot slot ook Oppenheimer. De blockbuster van Christopher Nolan – de man achter de succesvolle Dark Knight-trilogie – beloofde opnieuw een ijzersterk en visueel verbluffende topprent te worden, bevolkt door de crème de la crème van Hollywood. Inmiddels ligt de knappe biopic ook op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken en rijst de vraag of het ook echt de moeite is om de topprent in huis te halen. Hoog tijd om daar samen met ons een antwoord te geven. 3…2…1… let’s go!

© 2023 Universal Studios. All Rights Reserved.

De jonge J. Robert Oppenheimer is een briljante fysicus. Omdat hij in de Verenigde Staten niet langer intellectueel uitgedaagd kan worden – er worden anno 1926 immers nog geen colleges over kwantumfysica gedoceerd – besluit hij om naar Europa te trekken om zich onder meer aan de universiteiten van Cambridge en Göttingen verder te bekwamen. Vastberaden trekt hij terug naar de VS om er aan de natuurkundefaculteiten van Caltech en Berkeley een kwantumfysicatak uit te bouwen. Het duurt dan ook niet lang alvorens de populaire ‘Oppie’ ook op de radar van de Amerikaanse overheid belandt. Wanneer in 1938 kernsplitsing wordt ontdekt én enkele jaren later de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt Oppenheimer aangesteld om het eerste atoombom-project te leiden. De VS zijn er immers van overtuigd dat het ‘hebben’ van een atoombom alle onrust in de wereld kan oplossen. Maar dat blijkt uiteindelijk helemaal anders uit te draaien…

© 2023 Universal Studios. All Rights Reserved.

Met de huidige dreiging van een kernoorlog – we kunnen er immers nog steeds niet zeker van zijn dat Russisch president Poetin naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne geen (al dan niet tactische) kernbom zou inzetten – heeft Christopher Nolan een meer dan ooit actuele biografische prent op de wereld losgelaten. Het is vandaag immers geen slecht idee om te begrijpen hoe in de westerse wereld de eerste atoombom werd gebouwd. Daarvoor was (het team van) Oppenheimer, intussen de ‘vader van de atoombom’ genoemd’, volledig verantwoordelijk. Het is mooi om te zien dat die lange weg naar de atoombom slechts de helft van Oppenheimer opvult. Naast een boeiende prent over dé wetenschappelijke ontdekking van de vorige eeuw die oorlogsvoering voor altijd heeft veranderd, is Oppenheimer immers ook gewoon een boeiende politieke biografie. De man werd na de tragedies in Hiroshima en Nagasaki immers geplaagd door vervelende politici die hem in de verste verte niet konden luchten…

© 2023 Universal Studios. All Rights Reserved.

Nolan presenteert met andere woorden dus een uitstekend gebalanceerde prent, die zowel inzoomt op het wetenschappelijke als het politieke aspect. Daardoor duurt de film ook zo’n ruime drie uur. Maar vergis je niet: op geen enkel moment verliezen Nolan, zijn producers én de uitstekende cast je aandacht. Die cast is trouwens echt indrukwekkend. De rol van J. Robert Oppenheimer wordt briljant vertolkt door Cillian Murphy, door velen vooral gekend als Thomas Shelby uit Peaky Blinders. Met zijn performance toont Murphy nog maar eens zijn veelzijdigheid als acteur aan. De ingetogen wijze waarop hij Oppenheimer naar het scherm tovert maakt de nieuwe prent van Nolan immers nog straffer. Naast Murphy maken ook Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Josh Harnett, Jason Clarke en Casey Affleck hun opwachting in – soms kleine – boeiende rollen. Wat een film, wat een cast, wat een verhaal… en zoals steeds wordt dat allemaal vergezeld van een uitstekende Nolansiaanse regie.

Het verdict

Voor nagenoeg iedere cinefiel staat Christopher Nolan al jaren bekend als één van dé cinematovenaars bij uitstek. Die rol heeft hij met Oppenheimer nog maar eens bevestigd. De Britse regisseur-cinéast maakt wederom indruk en presenteert een boeiende biografische prent over J. Robert ‘Oppie’ Oppenheimer. Naast het wetenschappelijke aspect maken Nolan en zijn ook plaats voor de politieke thriller die na de vreselijke ontploffingen in Hiroshima en Nagasaki plaatvond in de VS. Dat zorgt voor ijzersterke cinema die alle verwachtingen overtreft. Dat de fantastische Cillian Murphy met veel finesse de rol van Oppenheimer voor zijn rekening neemt – en de film daardoor ongetwijfeld met enkele Oscarbeeldjes aan de haal zal gaan – doet je finaal concluderen dat Oppenheimer met zekerheid één van de beste prenten van 2023 zal zijn. Mis de film dus niet! Oppenheimer wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 22 november 2023 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de beklijvende trailer van de film nu!

Ben jij deze zomer ook met veel interesse naar Oppenheimer gaan kijken op het grote scherm en kan je niet wachten om de film (ook) bij je thuis te bewonderen? Ben je ook onder de indruk van deze nieuwe prent van Christopher Nolan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *