Review – Meg 2: The Trench (2023)

Informatie

Regie: Ben Wheatley
Cast: Jason Statham, Shuya Sophia Cai, Cliff Curtis, Skyler Samuels en Mellissanthi Mahut
Genre: Actie, avontuur, horror, thriller, sciencefiction
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 2 augustus 2023
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 28 november 2023

© 2023 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Films over reusachtige beesten – al dan niet mythisch – doen het in de bioscoopzalen doorgaans bijzonder goed. Zelf hebt ook u wellicht één of meerdere van de Jurassic Park-films op het grote scherm ontdekt. Naast die dinoprenten zagen we inmiddels al enkele King Kong-films – met als hoogtepunt de remake van Peter Jackson uit 2005 – en Godzilla-prenten de revue passeren. Die laatste twee enorme beesten kruisen volgend jaar trouwens opnieuw de degens in Godzilla x Kong: The New Empire. Één van de meest recente films waarin de mens geconfronteerd werd met een gigantische diersoort is Meg 2: The Trench. Die film – het vervolg op The Meg uit 2018 – brengt opnieuw een bende fenomenaal grote haaien naar het grote scherm. De vraag is alleen of daarmee ook opnieuw uitstekend entertainment gepaard gaat…

© 2023 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Vijf jaar na de (her)ontdekking van de gigantische en tot dan uitgestorven geachte megalodons is het leven voor Jonas Taylor – één van de enige mensen op onze planeet die ooit levend uit een gevecht met één van de dieren kwam – wat minder gevaarlijk. Het grootste deel van zijn tijd spendeert Taylor door het vermijden en bestrijden van milieucriminaliteit, al kan hij onderzoekscentrum Mana One nooit loslaten. Het centrum, dat verder bouwt op het succes van de overleden Suyin Zhang, focust immers op alles wat met de megalodons te maken heeft en rekent nu en dan op de hulp van Taylor om de onbekende delen van de Marianentrog – waar de megalodons hun territorium hebben – in beeld te brengen. Wanneer hij en zijn team opnieuw die dieptes opzoeken, doen ze een vreselijke ontdekking die de hele mensheid in gevaar kan brengen. Het duurt dan ook niet lang alvorens alles dreigt mis te gaan…

© 2023 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

In 2018 zorgde The Meg, een prent van National Treasure-regisseur John Turteltaub, voor bomvolle zalen. Een film die zich bij de miljardenclub mag voegen werd de haaienprent niet, maar blijkbaar was Warner Bros. Pictures meer dan tevreden en werd er al gauw een sequel besteld. Meg 2: The Trench bouwt dus ongegeneerd verder op het concept van de eerste prent en komt daardoor ook behoorlijk weinig verrassend uit de hoek. Verwacht je dus voor de volle 100% aan een film waarin Jason Statham met plezier opdraaft als een held die alles kent van de megalodons. Leuk is wel dat Meg 2: The Trench geregisseerd wordt door Ben Wheatley, die eerder al indruk maakte met artistiek bijzondere prenten zoals High-Rise (2015) en In the Earth (2021). Hoewel Wheatley duidelijk weinig artistieke vrijheid heeft gekregen voor deze prent, kan je maar moeilijk ontkennen dat de film behoorlijk strak is geregisseerd.

© 2023 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

De films over gigantische (mythische) beesten die we tot nu toe op het grote scherm konden zien hebben vaak de neiging om goede karakterontwikkelingen te schuwen (op King Kong (2005) en de Jurassic Park-films na). Dat is jammer genoeg ook het geval met Ben Wheatley’s meest recente wapenfeit. Toch doen de makers van Meg 2: The Trench absoluut hun best om de personages een bepaalde diepte te geven. Zo is de vader-dochter relatie tussen Meiying en Jonas Taylor tot op een bepaalde hoogte geloofwaardig om te volgen, zonder dat het allemaal ooit echt diepgaand wordt. Feit is dat nagenoeg alle personages in deze actie-avonturenfilm eerder plat van aard zijn. Gelukkig zorgen Jason Statham, Shuya Sophia Cai, Cliff Curtis, Skyler Samuels en Mellissanthi Mahut wel voor goed acteerwerk waardoor Meg 2: The Trench bijzonder gemakkelijk wegkijkt.

Het verdict

Meg 2: The Trench is dé perfecte film om tijdens de kerstvakantie met het hele gezin – voor zover je kinderen oud genoeg zijn uiteraard – te bekijken. De film van Ben Wheatley staat immers garant voor entertainment dat nagenoeg iedereen tevreden kan stellen. Topcinema van de bovenste plank is deze haaienfilm absoluut niet, maar dat had ook jij wellicht niet verwacht. Wheatley regisseert een strakke prent, die overtuigt qua speciale effecten en die een relatief magere verhaallijn best overeind houdt. Er is weinig plaats voor spannende ontwikkelingen van personages, maar dat vergeet je al snel door het goede acteerwerk van Statham, Cai en alle andere leden van de cast. Om een lang verhaal kort te maken: Meg 2: The Trench is heerlijk popcornentertainment voor tijdens de komende kerstperiode, niet meer, niet minder. De prent wordt verdeeld door Warner Bros. Pictures en ligt sinds 28 november 2023 op (4K) Blu-Ray en DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film snel!

Vind jij Meg 2: The Trench ook een behoorlijk entertainende cinemaprent? Heb je zin om nog meer films te zien waarin Jason Statham het opneemt tegen gigantische haaien? Of laten de Meg-films je maar koud? Laat het ons weten door hier onder jouw reactie met ons te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *