Review – Broer (2016)

Informatie

Regie: Geoffrey Enthoven
Cast: Koen De Bouw, Titus De Voogdt, Koen De Graeve, Alison Doody, Elva Trill & Udo Kier
Genre: Thriller, mysterie
Distributeur: Dutch Filmworks & Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 20 januari 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 mei 2016

© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.
© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.

Recensie

België kent heel wat uitstekende acteurs. En sinds een aantal jaren is dat ook opgevallen in de buitenlandse filmwereld. Acteurs als Veerle Baetens en Johan Heldenbergh begeven zich steeds meer naar het buitenland en verschijnen vaak in Franse producties. Zo was Heldenbergh in 2015 te zien in La Résistance de l’Air en schitterde Baetens in Un Début Prometteur. De reden waarom de twee zo gegeerd zijn in buitenlandse films, is ongetwijfeld hun nagenoeg perfecte performance in het bijzonder mooie en emotionele The Broken Circle Breakdown. Die film uit 2012 leverde regisseur Felix van Groeningen zelfs een Oscarnominatie op. Maar ook Matthias Schoenaerts, die het dan weer helemaal maakt in Hollywood sinds zijn performance in Rundskop (2010), is een naam die meteen te binnen schiet. Hem zagen we in 2015 in films als The Danish Girl en Far From The Madding Crowd. Iemand die we op nationaal niveau dan weer helemaal mogen bewonderen, is de bijzonder getalenteerde Koen de Bouw, onze ‘Vlaamse Brad Pitt.’ Hij wist heel wat harten te veroveren met zijn vreemde maar ongelooflijk knappe rol als Professor T. in de Één-reeks T. Maar ook in de internationaal gelauwerde reeks The Team speelde hij een ongelooflijk sterke rol. En terwijl De Bouw zich momenteel inspant voor zijn nieuwe rol als eerste minister in De Premier van Erik van Looy, is het hoog tijd om zijn recentste film, Broer, te bespreken.

© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.
© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.

In Broer maken we kennis met Mark Lebeer, een eenzame en ietwat verbitterde alleenstaande man. Hij baatte lang geleden het succesvolle hotel ‘De Postiljon’ uit, samen met zijn ondertussen overleden broer Michel, maar die periode is nu volledig voorbij. Mark kwijnt helemaal weg en weigert te vertrekken uit zijn hotel, tot hij op een dag via een advocaat een vreemde videoboodschap krijgt van ene Grace, een steenrijke, knappe Ierse vrouw. Zij wil na twintig jaar gescheiden te hebben geleefd hun eens zo sterke relatie nieuw leven in blazen. Er is echter één probleem: de boodschap is niet voor Mark bedoeld, maar voor zijn overleden broer Michel. Die laatste schopte Mark fel tegen de schenen, want hij zorgde er immers voor dat het hotel failliet ging en besliste op een dag te vertrekken met Marks vrouw. Mark weet niet meteen wat hij moet doen. Maar wanneer zijn buurman Ronnie geld ruikt en hij Mark volledig weet te overtuigen, besluit Mark op de uitnodiging in te gaan en naar Ierland te reizen als zijn broer Michel. Zo kan hij immers voor altijd de vroegere ‘familiale’ rekeningen vereffenen. Maar wanneer Ronnie en Mark in Ierland aankomen, blijkt ook Grace haar eigen duistere plannen te hebben…

© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.
© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.

Een verbitterd man die zich voordoet als zijn eigen broer, dat is waarover Broer gaat. Het verhaal dat de film aan de kijker presenteert, wekt meteen interesse. Dat komt wellicht omdat het allemaal niet zo ongelooflijk moeilijk lijkt. En dat is ook wat je bij aanvang van de film ziet. De regisseur trakteert de kijker op redelijk rechtlijnige scenes die eenvoudig in elkaar zitten.  Maar daar komt snel verandering in, want met een enorm crescendo verschijnen er in Broer plots meer verhaallijnen en verrassende elementen die maken dat de film steeds ingewikkelder wordt. Na verloop van tijd is de eens zo eenvoudige insteek ontpopt tot een ingewikkeld en mysterieus verhaal dat je interesse steeds meer en meer weet aan te wakkeren. Het is dan ook schitterend om te zien dat het verhaal zo mooi evolueert op zo een korte tijd. De verschillende elementen zoals de mysterieuze Grace en het feit dat iemand zich voordoet als zijn eigen broer, zorgen ervoor dat het hele gebeuren voortdurend met een aangename spanning voorbij flaneert. En als er dan in het midden van het verhaal, na een aantal overduidelijke maar perfecte hints een gigantische plottwist komt, besef je als kijker dat je vertrouwen in de film volkomen terecht was.

© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.
© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.

Het verhaal van Broer had maar amper zo sterk geweest als de sfeer niet juist zat. Broer speelt zich af in een grimmige, duistere en toch ook rustige aangename sfeer. Al van de meet af aan heb je immers door dat er iets staat te gebeuren, maar weet je uiteraard niet goed wat. Dat zorgt er dan ook voor dat je voortdurend op het puntje van je stoel zit omdat je zo enorm benieuwd bent naar wat de film uiteindelijk zal brengen. De sfeer is perfect gebalanceerd. Nergens heb je het gevoel dat het er over gaat, dat het niet mooi in evenwicht is. Wat bovendien ook zo leuk is aan Broer, is  dat de relatie tussen Mark en Michel naar het einde toe volledig omdraait. Ook de Marks levensvisie is tegen het einde van de film volledig anders en dat zorgt ervoor dat hij een beslissing neemt die hem als mens veel sterker maakt. Al deze ongelooflijk goede en sterke elementen tonen dat regisseur Geoffrey Enthoven, de man die eerder al films leverde als Hasta La Vista (2010) en Halfweg (2014), heel goed weet waarmee hij bezig is. Hij levert een aantrekkelijke Vlaamse film mét Hollywoodallures die gewoon van de eerste minuut tot de laatste seconde volledig entertaint. Bovendien stopt Enthoven in Broer een aantal duidelijke knipogen naar zijn eerder werk.

© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.
© Fobic Films 2015. All Rights Reserved.

Het verhaal zit perfect, de sfeer is aangenaam en het regiewerk is nagenoeg feilloos. En net als je dacht dat het niet nog beter kon, is ook het acteerwerk om van de smullen. We wisten uit reeksen als Salamander (2012) en het recentere T. al dat Koen De Bouw een echte klasbak is, maar met zijn werk in Broer bewijst hij dit nogmaals. Mark draagt de prent helemaal en wordt dan ook voortreffelijk neergezet door De Bouw. Nergens komt zijn personage gekunsteld of onnatuurlijk over, wat maakt dat alle dialogen tussen hem en een ander personage bijzonder natuurlijk overkomen. Zijn grootste tegenspeler is Titus De Voogdt, die dan weer voor het frivolere zorgt met zijn rol als garagist Ronnie. Zijn personage zorgt ervoor dat de film leuk blijft en maakt dat het hele verhaal perfect gebalanceerd blijft. De meest mysterieuze rol is ongetwijfeld die van Alison Doody, die de rol van Grace voor haar rekening neemt. Ook zij acteert voortreffelijk en weet de spanning vanaf de meet af aan compleet op te drijven. Verder wordt de cast aangevuld door een nog mysterieuzere Udo Kier en de getalenteerde Elva Trill.

Het verdict

Broer is hét bewijs dat het vertrouwen in de Vlaamse film volkomen terecht is. Het is Vlaamse topcinema die iedereen gewoonweg gezien moet hebben. Het verhaal is boeiend, spannend en toch ook intrigerend. Bovendien legt de grimmige maar aangename sfeer een heel speciaal laagje op de film, wat alles nog interessanter maakt om te volgen. Regisseur Geoffrey Enthoven levert de kijker een aantrekkelijke prent met knappe plottwists en mooie verhaallijnen. En als dat nog niet genoeg is, is ook het acteerwerk van Koen De Bouw en Titus De Voogdt ongelooflijk sterk. De twee zorgen voor vuurwerk op het scherm en dat is iets waar de kijker gewoonweg van kan smullen. Broer is een volwassen film met Hollywoodallures, barst van de originaliteit en groeit naarmate het verhaal vordert. Kortom: het is een must voor iedereen die graag films kijkt. Aarzel niet en neem hem op in je verzameling. De film ligt sinds 20 mei 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu de spannende trailer en laat je helemaal overtuigen.

Spreekt het verhaal van Broer je aan of denk je dat het helemaal niets voor jou is? Zag je de film al in de bioscoop of wist je hem al op DVD of Blu-Ray aan te schaffen? Laat ons weten wat jij van deze prent denkt door hier onder een reactie te plaatsen en koop deze titel nu en steun Screendependent.

WEBSHOP

2 reacties

    1. Is inderdaad een knaller van een prent! De Vlaamse cinema is de laatste jaren echt heel mooi geëvolueerd. Leuk om te zien dat we naast voetbal toch ook dat nog als troef hebben! En bedankt! Voel je vrij om Screendependent een hart onder de riem te steken! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *