Review – Stranger Things: Seizoen 1 (2016)

Informatie

Regie: Matt & Ross Duffer, Shawn Levy
Cast: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown & Natalia Dyer
Genre: Horror, mysterie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Netflix
Datum eerste aflevering: 15 juli 2016

© 2016 Netflix. All Rights Reserved.
© 2016 Netflix. All Rights Reserved.

Recensie

‘Help! Welke serie moet ik nu kijken?’ Het is iets dat iedereen zich nu en dan wel eens afvraagt. En dat komt zeker niet omdat er een veel te mager aanbod is aan kwalitatieve televisiereeksen. In tegendeel: dit én vorig jaar waren er heel wat fenomenale reeksen te bespeuren in het nationale en internationale televisielandschap. En terwijl op de Vlaamse zenders VTM en Eén Cordon en het knallende T. weer van start zijn gegaan, wil je wellicht ook nog eens een schitterende Amerikaanse reeks volgen. En daarvoor is er minstens al één kanshebber: het fenomenale Stranger Things.

© 2016 Netflix. All Rights Reserved.
© 2016 Netflix. All Rights Reserved.

In Stranger Things trekken we naar een klein stadje in de Verenigde Staten en dat in de vroege jaren ’80. Terwijl de Koude Oorlog voor heel wat spanningen zorgt, dreigt er een ander gevaar op de loer te liggen in het thuisstadje van Mike, Dustin en Lucas. Want wanneer hun beste vriendje Will plots van de radar verdwijnt en ze een mysterieus meisje tegenkomen, beginnen ze op onderzoek te trekken. Ook Wills moeder wil weten wat er gebeurd is. Maar wat ze dan allemaal ontdekken, hield niemand ooit voor mogelijk.

© 2016 Netflix. All Rights Reserved.
© 2016 Netflix. All Rights Reserved.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Stranger Things is veruit het beste nieuwe materiaal dat de laatste jaren op het kleine scherm verscheen. Het verhaal, dat horror, komedie en mysterie perfect met elkaar verweeft, zorgt elke aflevering opnieuw voor fantastisch kijkgenot. De kijker wordt meegesleurd in een spannende zoektocht naar een verdwenen jongetje en verwacht op geen enkel moment wat hij te zien krijgt. De ene verrassing na de andere zorgt er bovendien ook voor dat het verhaal nooit begint te vervelen en laat de kijker kwijlend naar het scherm staren. Stranger Things heeft het gewoon allemaal.

© 2016 Netflix. All Rights Reserved.
© 2016 Netflix. All Rights Reserved.

De genres worden dus perfect met elkaar verwoven. Bovendien is het allemaal bijzonder goed in balans. De humor die je in de serie kan bespeuren, zit perfect ingebed in het knap geconstrueerde verhaal. De horror is mooi in proportie en ook het mysterieuze kantje van het hele gebeuren komt overal perfect tot zijn recht. De makers van de reeks, de intussen wereldbekende Duffer-broers, hebben een fameus meesterwerkje afgeleverd. Het zal je misschien niet verbazen dat de twee ook meewerkten aan Wayward Pines, een reeks die zich in een soortgelijke sfeer afspeelt. De getalenteerde broers hebben met Stranger Things een knallende intrede gemaakt en die is geenszins onopgemerkt voorbijgeslentert.

© 2016 Netflix. All Rights Reserved.
© 2016 Netflix. All Rights Reserved.

En niet alleen het verhaal zit helemaal goed. Ook de cast zet ongelooflijk schitterend acteerwerk neer. Het leuke is immers dat je het grootste deel volgt door de ogen van een stel bijzonder interessante kinderen die allemaal als heel volwassen overkomen. De jonge acteurtjes Caleb McLaughlin, Finn Wolfhard en Gaten Matarazzo zetten fenomenale prestaties neer. Maar ook Winona Ryder, die tot tweemaal toe genomineerd werd voor een Oscar, zorgt voor knallend vuurwerk op het scherm. Zij speelt immers de moeder van de verdwenen Will zo ongelooflijk geloofwaardig, maar nooit té overdreven. Ryder draagt de reeks samen met de kinderen op een ronduit perfecte manier. Om dan nog maar te zwijgen over de jonge Millie Bobby Brown, die gewoon zo schitterend is, dat je er haast niets over kan zeggen.

© 2016 Netflix. All Rights Reserved.
© 2016 Netflix. All Rights Reserved.

En dan zijn er nog zo veel kleinere dingen die Stranger Things naar een topniveau tillen. Neem nu de soundtrack, die natuurlijk volledig in het teken staat van de jaren tachtig. De muziek wordt perfect geïmplementeerd in het verhaal en zorgt voor een mooie meerwaarde. Wees niet verrast als je na afloop van de reeks voortdurend met Should I Stay or Should I Go Now van The Clash in je hoofd rondloopt. Daarnaast is ook elke aflevering op een schitterende manier in beeld gebracht, waardoor Stranger Things ook echt een juweeltje is om naar te kijken.

Het verdict

Netflix herinnert je er opnieuw aan wat de meerwaarde van de streamingdienst is. Met Stranger Things als Netflix Original Serie haalt de gigant opnieuw een knallend pareltje binnen. Alles wat je in de reeks ziet, klopt volledig. De mix van genres is helemaal op punt, het acteerwerk doet je met open mond naar het scherm staren en de spanning sleurt je gewoon helemaal mee. Bovendien is de sfeer van de jaren tachtig gewoonweg zalig. Stranger Things is één van de beste reeksen die je de laatste jaren op het scherm kon spotten, dus zorg er gewoon voor dat je dit pareltje niet mist. Bekijk nu de spannende trailer en laat je helemaal overtuigen. En opgelet: Screendependent is niet verantwoordelijk voor potentiële binge-watching-verschijnselen. De reeks staat integraal op Netflix.

Is Stranger Things een reeks voor jou? Denk jij dat het een goede serie is of laat het verhaal je maar koud? Ben je van plan de reeks te kijken of net helemaal niet? Of heb je de reeks al bekeken en vond je ze ook zo ontzettend goed? Laat het weten door hier te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *