Review – Pandemic (2016)

Informatie

Regie: John Suits
Cast: Rachel Nichols, Missi Pyle, Alfie Allen, Mekhi Phifer & Paul Guilfoyle
Genre: Actie, sciencefiction, thriller
Distributeur: Splendid Film Benelux
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 juni 2016

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Recensie

Filmmakers en filmstudio’s zijn er rotsvast van overtuigd dat het een schitterend idee is om de meest succesvolle gamereeksen om te toveren tot spectaculaire blockbusters. Dé film bij uitstek is dan uiteraard Warcraft: The Beginning (2016), die de hele World of Warcraft naar het witte scherm poogde te brengen. De komende maanden en jaren mogen we dan ook verfilmingen verwachten van Assassins Creed en Splinter Cell. Ook de manier waarop games hun verhaal vertellen, compleet vanuit het perspectief van de protagonist, sijpelt de filmwereld binnen. Denk maar aan Hardcore Henry (2016), die de kijker volledig in een first person shooter wist mee te trekken. Een andere film die dit jaar in de winkelrekken verscheen en die ook op die manier probeert te overtuigen, is Pandemic. Doet deze het beter of slechter dan Hardcore Henry?

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

In Pandemic bevinden we ons in een niet zo verre toekomst. We zijn medio 2017 en de wereld gaat gebukt onder een vreselijke ziekte, die intussen als pandemie door het leven gaat. Onderzoekers over de gehele wereld deden hun best om de oorsprong van de ellendige ziekte bloot te leggen, maar vonden tot op vandaag nog niets. De meerderheid van de mensheid is geïnfecteerd en het is dan ook de morele plicht van de overlevenden om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk andere overlevenden worden gered. Lauren Chase, een dokter die overkwam naar Los Angeles om mensen te helpen, moet haar team zo goed mogelijk opleiden en voorbereiden op een vreselijke zoektocht naar overlevenden. Want enkele dagen geleden verloor de commandopost alle contact met een ander team. Chase moet samen met Gunner, Wheeler en Denise de overlevenden opzoeken, maar niets kon hen voorbereiden op de effecten van de huiveringwekkende ziekte…

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Op het eerste zicht lijkt Pandemic wel heel interessant. Zeker het feit dat je alles voortdurend ziet vanuit het perspectief van de hoofdpersonages, doet je interesse aanwakkeren. Bovendien is het ook enorm origineel dat je niet alles vanuit één persoon volgt, maar simultaan vanuit ieder lid van Chases team. De makers van deze actiefilm laten er dan ook geen gras over groeien. Een schijnbaar rustige beginscene mondt meteen uit in een hevig gevecht dat je laat zien waar je het komende anderhalf uur naar zal moeten staren. En ook hier: alles blijft er ongelooflijk veelbelovend uitzien. En dan vertrekt het team van Chase, wat ervoor zorgt dat ook de kijker vertrekt op een knallend avontuur door een semi-post apocalyptisch landschap.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

En daar wringt het schoentje al meteen. De laatste jaren hebben we eigenlijk al veel te veel gezien over het einde van de wereld. Van natuurrampen tot aliens, van nucleaire catastrofes tot zombies… eigenlijk hebben we er wel genoeg van gehad. Doordat de kijker al veelvuldig werd bloodgesteld aan ieder mogelijk einde van onze dierbare planeet, voelt ook deze Pandemic niet meteen aan als de meest vernieuwende film in het genre. Ieder element dat je in de film kan aanschouwen, heb je minstens al één keertje in een andere film gespot. Stoort dat echt? Neen, maar we leven nu eenmaal in een veeleisende wereld waar filmmakers niet meer zo gemakkelijk wegkomen met een opgewaardeerde kopie.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Los van het feit dat de film een pak originaliteit mist, slaagt regisseur John Suits er wel in de kijker een echte gaming-ervaring te geven. Vaak heb je echt het gevoel dat je midden in een actiespel zit. Het goeie is hier trouwens ook dat er mooi afgewisseld wordt tussen erg drukke en heel rustige scenes. Na een knallende actiescene wordt de toeschouwer meteen terug op zijn gemak gezet. Hardcore Henry, de film die eerder dit jaar ook al op een gelijkaardige manier een verhaal aan de man bracht, wist deze balans helemaal niet mooi te vinden. Pandemic zorgt er dus voor dat de kijker er nooit te veel van krijgt.

© 2016 Splendid Film Gmbh.
© 2016 Splendid Film Gmbh.

Het first person shooter-element komt dus ongelooflijk goed tot zijn recht. En niet alleen dat komt goed over, ook het acteerwerk van de kleine maar mooie cast zorgt voor degelijk filmmateriaal. Geleid wordt de cast door de eerder onbekende Rachel Nichols. Haar ken je misschien wel van de sciencefictionreeks Continuum. Haar personage, net zo breekbaar als het sterk is, zorgt voor een mooie dynamiek tussen de overige leden van de cast. Alfie Allen, die je ongetwijfeld kent als Theon ‘Reek’ Gregoy uit Game of Thrones, komt ook erg goed en geloofwaardig over. Verder zorgen de rollen van Missi Pyle en Mekhi Phifer voor mooie ondersteuning.

Het verdict

Pandemic is een meer dan degelijk uitgevoerde film. Regisseur John Suits had duidelijk een beeld van hoe het eindproduct er moest uitzien. Hij levert dan ook een film die er visueel erg prikkelend uitziet. Hoewel de speciale effecten nu en dan wat flauw overkomen, zorgt het mooi uitgebalanceerde first person shooter-perspectief voor een hele mooie toets. Het acteerwerk is ook goed, met een pluim voor de getalenteerde Rachel Nichols. Het verhaal is misschien wel niet helemaal origineel, Pandemic is zeker een aanrader als je van het genre houdt. De film wordt verdeeld door Splendid Film Benelux en ligt sinds 30 juni 2016 in de winkelrekken. Je vindt de film op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu deze spannende trailer.

koop-via-klein

Denk jij dat Pandemic iets voor jou is? Spreekt het verhaal je wel aan of net helemaal niet? Wil jij deze film een kans geven en wil je hem op DVD of Blu-Ray? Of wist je al een exemplaar te bemachtigen? Laat het weten door hier te reageren en je mening te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *