Review – The Loft (2014)

Informatie

Regie: Erik Van Looy
Cast: James Marsden, Karl Urban, Eric Stonestreet, Matthias Schoenaerts & Wentworth Miller
Genre: Mysterie, thriller, romantiek
Distributeur: Dutch FilmWorks & Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 15 oktober 2014
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 november 2016

© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.
© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.

Recensie

Wie af en toe naar het Belgische quizprogramma De Slimste Mens ter Wereld kijkt heeft het ongetwijfeld al gehoord. Regisseur Erik Van Looy, die momenteel in België succes heeft met zijn nieuwe De Premier, heeft het in Amerika niet zo ongelooflijk goed gedaan. Zijn remake van Loft (2008) werd door de Amerikaanse pers op geen enkel vlak heel gelaten. The Loft zou ongeloofwaardig zijn en het acteerwerk van een laag niveau. Maar hebben de Amerikaanse critici ook echt gelijk? Of speelt er iets anders? Is The Loft echt zo slecht als beweerd wordt?

© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.
© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.

In The Loft volgen we vijf vrienden: Vincent, Luke, Marty, Chris en Philip. Ze zijn stuk voor stuk echte vrouwenmagneten en kunnen dat voor hun echtgenotes niet langer verbergen. En om dat op te lossen komt Vincent, een succesvol architect, met een idee: een gezamenlijke loft waar alles kan en alles mag. En daar gaat iedereen mee akkoord. Maar wanneer er op een dag een lijk op het bed van de loft ligt, is het plots ieder voor zich. Er werden immers maar vijf sleutels gemaakt, dus één van hen moet deze gruwelijke daad verricht hebben. Maar wie kan je echt vertrouwen? Wie heeft iets te verbergen? Of is het allemaal één groot complot?

© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.
© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.

The Loft brengt helemaal hetzelfde verhaal als de originele film uit 2008. Opnieuw is het hele verhaal ongelooflijk interessant. Origineel is het in zeker zin nog wel, omdat er in Hollywood zelden films gemaakt worden over overspel. In Amerika ligt dat onderwerp nogal gevoelig. Zo zie je op de Wikipediapagina van de film dat hij ‘erotisch’ zou zijn, maar dat is compleet fout. Dit verklaart wellicht ook waarom Amerikaanse pers niet helemaal overtuigd was door Van Looy’s verhaal. Want eigenlijk is het helemaal niet zo slecht. Het duurt misschien wel even voor de film echt op gang komt. Maar eens dat het geval is, wordt je er als kijker helemaal mee ingezogen. Samen met de personages zoek je naar een oplossing voor het probleem in de loft.

© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.
© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.

Het verhaal is niet alleen boeiend, het verrast ook telkens weer. The Loft barst van de plottwists en dat maakt het natuurlijk allemaal heel erg gevarieerd. De film laat verveling dan ook op geen enkel moment toe, wat zonder twijfel een ongelooflijk pluspunt is. Maar hier is een puntje van kritiek misschien wel op zijn plaats. Want af en toe lijken de sprongen in het verhaal net iets te groot, waardoor het hier en daar een tikkeltje ongeloofwaardig lijkt. Maar misschien is dat ook de bedoeling. Het draag immers bij aan het mysterieuze karakter van The Loft. Het maakt de film bovendien ongelooflijk spannend, wat kijken een regelrecht plezier maakt.

© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.
© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.

Dat het spannende verhaal je helemaal meetrekt, ligt niet alleen aan de schrijvers. Ook het acteerwerk in The Loft is verrassend degelijk. De knapste rol wordt neergezet door onze eigen Matthias Schoenaerts, die wederom als een soort rebel zorgt voor de sterke momenten in de film. Ook James Marsden, die in X-Men (2000) de rol van Cyclops voor zijn rekening nam, doet het erg goed. Hij overtuigd met zijn sleutelrol en draagt zonder twijfel bij aan de geloofwaardigheid van de film. Verder zien we The Lord of the Rings-acteur Karl Urban, Prison Break-ster Wentworth Miller en levende legende Eric Stonestreet in de film schitteren. Ze doen het allemaal ongelooflijk goed, dus van amateuristisch acteerwerk is er in de verste verte geen sprake.

© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.
© 2013 Loft International NV. All Rights Reserved.

Erik van Looy, één van Vlaanderens meest geloofde regisseurs, zet op visueel vlak ook een erg smakelijke film neer. De beelden zijn zoals in elke van zijn films ongelooflijk stijlvol en dragen bij tot de effectiviteit van het hele verhaal. The Loft bezorgt de kijker een aangename kijkervarng, wat het oordeel van de Amerikaanse criticus nog onbegrijpelijker maakt. Dat die beelden zo knap zijn, is niet meteen een verrassing. De man die de leiding had over het camerawerk is immers de getalenteerde Nicolas Karakatsanis, die onder andere ook voor Rundskop (2011) en Triple 9 (2016) de cinematografie verzorgde.

Het verdict

The Loft is niet de beste film die je ooit zag, maar in dit geval zaten de Amerikaanse recensenten helemaal verkeerd. Het verhaal is wel degelijk heel erg interessant, al flirt het hier en daar misschien met ongeloofwaardigheid. Dit neemt niet weg dat de film van de eerste seconde tot de laatste minuut blijft boeien. Dat komt natuurlijk ook door het voortreffelijke acteerwerk van de gehele cast en in het bijzonder onze Matthias Schoenaerts. Het is dus volkomen onterecht dat Erik Van Looy voor The Loft door de pers neergeknuppeld werd. The Loft is een effectieve thriller die je gezien moet hebben. De film ligt sinds 18 november 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

koop-via-klein

Ben jij fan van Erik Van Looy’s werk en denk jij dat zijn Amerikaanse The Loft ook een knaller is? Zag je de film al in de bioscoop of wachtte je op de DVD en Blu-Ray? Waarom denk je dat de film goed is? En waarom niet? Laat het weten door hier onder te reageren.

5 reacties

  1. Ik was ontghoocheld in de Amerikaanse versie. Blij dat jij hem wel kon smaken. Maar dan moet je zeker eens het origineel bekijken. Veel beklijvender en, meer nog, (en dit zeg ik niet zomaar) veel beter geacteerd dan de Amerikaanse versie. Ook Schoenaerts is beter in het origineel dan in de Amerikaanse remake… 🙂

    1. Jaaa, dat weet ik wel! Ik vond de originele ook beter hoor. Maar vond je deze film nu echt zo barslecht als de Amerikaanse pers zeiden? Want er zijn echt slechtere films die in Amerika een pak beter scoren dan ‘The Loft’. 🙂

  2. The loft is niet alleen een kopie van Loft!
    Maar dat het nog niemand is opgevallen, is frappant.
    De film is een uitgerokken versie van één aflevering uit een Duitse krimi-reeks uit de jaren ´80 ong.
    Spijtig genoeg kan ik me niet herinneren, of het nu Derrick was of Ein fall fur zwei. In ieder geval was het hetzelfde verhaal, een paar mannen die een appartement deelden voor hun avontuurtjes, tot er een moord gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *