Review – Star Trek Beyond (2016)

Informatie

Regie: Justin Lin
Cast: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, Anton Yelchin & Idris Elba
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur:  Paramount Pictures
Releasedatum: 17 augustus 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 december 2016

© 2016 Paramount Pictures Corporation. All rights Reserved.

Recensie

Er zijn van die films die je gewoon niet mag missen. Veel filmfans vinden The Lord of The Rings-trilogie één van de beste die we ooit in de bioscoop konden bewonderen. Anderen zijn dan weer helemaal in de ban van Star Wars. Alles in ons universum en de mogelijkheid dat daar ergens nog leven is, is nu eenmaal ongelooflijk interessant. Maar Star Wars heeft ook een geduchte tegenhanger die erg dicht bij de filmreeks dreigt te komen: Star Trek. Dit jaar verscheen het recentste hoofdstuk Star Trek Beyond in de zalen. Maar komt de film ook in de buurt van de recentste Star Wars: The Force Awakens?

© 2016 Paramount Pictures Corporation. All rights Reserved.

In Star Trek Beyond volgen we opnieuw Kapitein Kirk en zijn bemanning. Het hele team komt na een lange reis door de ruimte aan op Yorktown, een extreem geavanceerde basis van Starfleet. Niet veel later vliegt een onbekende ontsnappingscapsule het luchtruim van Yorktown binnen. Het gaat om een kapitein die beweert dat ze, net voor het schip neerstortte, kon ontsnappen. Kirk en zijn bemanning willen graag helpen, maar daarvoor moeten ze voorbij de Nevel en zijn ze dus compleet onzichtbaar voor Starfleet. Maar wanneer ze net voorbij de Nevel aangevallen worden door een onbekend soort ruimteschepen, beseffen Kirk, Spock, Uhura, Chekov, Bones en Scotty dat de hele reddingsmissie één grote list is. Zullen de bemanningsleden van de Enterprise het deze keer weer redden?

© 2016 Paramount Pictures Corporation. All rights Reserved.

Het verhaal van deze derde film in de nieuwe Star Trek-filmreeks is behoorlijk klassiek. Dat zijn we natuurlijk wel gewend van Star Trek, want in principe gaat iedere aflevering in de originele televisiereeks ook steeds weer over iets dat in de ruimte gebeurt en waar de bemanning van de Enterprise snel heen moet om een oplossing te zoeken. Ook de films van 2009 en 2013 deden net hetzelfde, met het enige verschil dat het ‘probleem’ steeds vanuit een knap geconstrueerd personage kwam. Bij Star Trek: Into Darkness was dat nog het duidelijkst, met Benedict Cumberbatch als de geweldige slechterik Khan. Dit nieuwe hoofdstuk in de Star Trek-wereld lijkt op dat vlak misschien wel een beetje teleur te stellen, want de bad-guy in deze film is eigenlijk een weinig interessant personage.

© 2016 Paramount Pictures Corporation. All rights Reserved.

Dat de slechterik leeg is, kan sommige mensen storen, anderen weer helemaal niet. Het is een kwestie van persoonlijke smaak, want eigenlijk gaan de Star Trek-films vooral over de personages die je al kende uit de originele reeks: Kirk, Spock, Sulu, Uhura enzovoort. Gelukkig zorgde de fenomenale J.J. Abrams ervoor dat de nieuwe filmreeks in 2009 ieder personage ongelooflijk geloofwaardig op het grote scherm verscheen. Star Trek Beyond hoeft hier dus niet al te veel moeite in te steken. De personages die je al jaren kent, staan er weer helemaal en zijn dan ook een feest om naar te kijken. Het interessantste personage in deze film is Kirk, die na jarenlang zoeken naar antwoorden op existentiële vragen die ook daadwerkelijk vindt.

© 2016 Paramount Pictures Corporation. All rights Reserved.

Star Trak Beyond is dus wederom een geslaagde verfilming over je favoriete bemanningsleden van de Enterprise. Ook op visueel vlak hoeft de film niet bescheiden te zijn. De speciale effecten zijn zonder twijfel erg overtuigend en bombastisch, wat natuurlijk geen verrassing is gezien het reusachtige budget. De hele film is knap gemonteerd en geproduceerd, dus sciencefictionfans kunnen zich met deze film helemaal uitleven. Maar ergens mis je wel de genialiteit en subtiliteit van J.J. Abrams, die na zijn werk aan Star Trek: Into Darkness besliste om een intergalactische one-way-trip naar het Star Wars­-universum te maken. Hij was het die Star Trek in de huidige filmwereld weer helemaal op de kaart zette en het is dan ook jammer dat hij enkel nog mee produceert.

© 2016 Paramount Pictures Corporation. All rights Reserved.

En tot slot mag je het acteerwerk ook niet vergeten. Star Trek Beyond is opnieuw een sterk geacteerde scifi-prent. Dat is logisch, want de cast bestaat enkel uit fijne en nog fijnere acteurs. Kirk wordt wederom voortreffelijk en geloofwaardig neergezet door Chris Pine en Spock blijft zijn vreemdste zelf, ook als Zachary Quinto in zijn huid kruipt. Verder zien we Karl Urban als Bones en de ongelooflijk sympathieke Simon Pegg als technieker van dienst, Scotty. Ook zij zetten weer een mooie prestatie neer. De rol van Uhura, die in deze film opmerkelijk weinig in beeld komt, wordt dan weer verzorgt door de getalenteerde Zoe Saldana. De opmerkelijkste naam in deze prent is wellicht die van Anton Yelchin, die dit jaar in een vreselijk accident het leven liet. Ook hij levert opnieuw een mooie prestatie als Chekov. De bad-guy in Star Trek Beyond wordt gespeeld door Idris Elba, die natuurlijk ook overtuigt.

Het verdict

Star Trek Beyond is zonder twijfel een erg aangename en smakelijke sciencefictionfilm. Fans van het genre kunnen zich met deze derde film in de nieuwe filmreeks helemaal uitleven. Het verhaal is klassiek en ook de slechterik voelt niet echt nieuw aan. Maar dat maakt het niet per se slecht, want Justin Lin zorgt voor uitstekend regiewerk. De speciale effecten zijn fenomenaal en ook de montage is subliem. Als je daarnaast ook nog eens schitterend acteerwerk van Chris Pine, Zachary Quinto en Simon Pegg kan aanschouwen, weet je eigenlijk al genoeg. Star Trek Beyond is een film die niet mag ontbreken in je filmcollectie. De film ligt vanaf 7 december 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij een echte Star Trek-fanaat of blijft Star Wars voor jou toch echt de absolute top? Zag jij deze film al in de bioscoop of wachtte je tot de film op DVD en Blu-Ray verscheen? Spreken het verhaal en de personages je aan? Laat het nu weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *