Review – Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)

Informatie

Regie: Tim Burton
Cast: Asa Butterfield, Ella Purnell, Eva Green, Judi Dench, Samuel L. Jackson & Terence Stamp
Genre: Avontuur, drama, familie
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 28 september 2016
Releasedatum DVD, Blu-Ray en Blu-Ray 3D: 1 februari 2017

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Fantasierijke films zijn altijd geweldig. Er zullen natuurlijk mensen zijn die dat helemaal niet vinden, maar niets is leuker dan even uit deze wereld te ontsnappen en helemaal ondergedompeld worden in een andere nieuwe wereld. Het is immers ook daarom dat films als Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) en de The Lord of the Rings-trilogie zo enorm scoorden. In 2016 zagen we heel wat fantasyfilms de revue passeren en één daarvan is Tim Burtons nieuwste Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Alleen al de naam van de regisseur doet je wellicht meteen denken dat de film uitstekend is, maar is dat ook echt zo? Kan Tim Burton nog steeds overtuigen met zijn regiewerk?

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children nemen we een kijkje in het leven van een jonge puber. Jake is een doodgewone tiener die zijn leven eigenlijk helemaal niets vindt. Wanneer zijn demente grootvader Abe op een dag helemaal doorgedraaid lijkt en hij allerhande rare dingen begint te vertellen, weet Jake niet wat hij moet doen. Geleidelijk aan begint Jake te geloven dat de verhalen die zijn grootvader altijd vertelde, misschien wel eens de werkelijkheid kunnen zijn. Wanneer Abe uiteindelijk sterft, voelt Jake dat hij moet doen wat zijn opa hem opgedragen heeft: een reis maken naar een eiland in Wales en daar een kindertehuis bezoeken. Maar wanneer de nietsvermoedende Jake daar aankomt en ontdekt wat er zich echt in dat weeshuis schuilhoudt, verandert het leven van de doodgewone tienerjongen. Er staat een nieuwe wereld en een gloednieuw avontuur klaar, maar dat is natuurlijk niet zonder de bijbehorende gevaren…

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is zonder twijfel een echte Tim Burton-film. De fenomenale regisseur presenteert ook deze keer weer een fantastische film die tot in de puntjes helemaal klopt. De aangename en mysterieuze sfeer die de film vanaf de eerste seconde ongelooflijk interessant maakt, zorgt ervoor dat je je op geen enkel moment verveelt. Het verhaal komt trouwens ook op een heel aangename manier op gang en net zoals Jake weet je helemaal niet wat er gebeurt. Je wordt als een kind in een zwembad geduwd en moet plots leren zwemmen. Dat is zeker heel fijn, aangezien dat ervoor zorgt dat je meteen helemaal in de fantasierijke wereld van Miss Peregrine ondergedompeld wordt.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

En toch is het verhaal hier en daar net niet overtuigend genoeg. Tijdens een aantal scenes valt de film gewoon helemaal stil en dat begint al snel te storen. Burton en zijn schrijvers nemen te vaak pauzes en door de onderbrekingen in het verhaal lijkt je concentratie nu en dan even andere oorden op te zoeken. Maar je kan het de hele crew wel vergeven, want over de gehele lijn blijft Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children een film van een erg hoog niveau. Want of het verhaal nu voortdurend boeit of niet, de film zit vol ongelooflijk mooi geconstrueerde personages en verrassende details die maken dat de prent op geen enkel moment echt saai wordt. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is een film voor groot en klein, voor jong en oud. En dat maakt het net zo’n fenomenale ervaring.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

De boodschap die Burton brengt met deze film is bovendien ook erg mooi. Het verhaal zegt op een mooie manier dat het helemaal niet fout is om anders te zijn. De verschillende kinderen die je in de film ziet, hebben immers allemaal een eigenaardigheid en zijn daardoor dus helemaal anders. En toch zie je tussen hen de mooiste saamhorigheid die er maar is. En ja, die boodschap is misschien wel net iets te overdreven, maar is dat vandaag de dag niet meer dan welkom? We leven immers in een wereld die de onderlinge verschillen maar al te graag uitvergroot. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is dus niet alleen een film die je laat ontsnappen uit het hier en nu, het is ook een film met een sterke boodschap die voor iedereen geldt.

Visueel is Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children van een ongelooflijk hoog niveau. Dat is logisch, want Tim Burton werkt altijd met een fenomenaal CGI-team. De speciale effecten zorgen voor prachtige beelden en ook de cast die Burton samenbracht doet het voortreffelijk. De hoofdrol wordt immers neergezet door de getalenteerde Asa Butterfield, een fenomenale acteur die zijn kunde al bewees in Hugo (2011). Bijgestaan wordt hij door de bevallige Ella Purnell, bekend van het wondermooie Wildlike (2016), en de fenomenale Eva Green. Ook zij doen het van de eerste seconde tot de allerlaatste minuut voortreffelijk. Verder wordt de cast aangevuld met schitterende kindsterretjes, de perfecte Samuel L. Jackson en de zachte Judi Dench.

Het verdict

Als je even helemaal wil ontspannen en ontsnappen uit de drukte van vandaag, dan is Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children dé perfecte film. Over de hele lijn zorgt de prent ervoor dat je helemaal tot rust komt. De geweldige speciale effecten en het mooie acteerwerk van de hele cast levert een film die zonder twijfel één van de beste van 2016 is. Het verhaal mag dan af en toe wel stilvallen, er zijn altijd details die je bezighouden. Tim Burton kan het dus nog steeds en doet je alweer enthousiast worden voor zijn volgende topper. Kortom: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is een film die echt in je filmverzameling mag – lees: moet – pronken. Deze film van Twentieth Century Fox vind je vanaf 1 februari 2017 op DVD, Blu-Ray en Blu-Ray 3D in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij benieuwd hoe de nieuwste film van regisseur Tim Burton eruit ziet? Spreekt het fantasieverhaal je aan en zorgen de personages voor echte nieuwsgierigheid bij jou? Zag je de film al in de bioscoop of wachtte je op de DVD of Blu-Ray? Laat het nu weten en reageer.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *