Review – Free State of Jones (2016)

Informatie

Regie: Gary Ross
Cast: Matthew McConaughey, Mahershala Ali, Keri Russell, Gugu MbathaRaw & Christopher Berry
Genre: Biografie, actie, drama
Distributeur: Entertainment One Benelux
Releasedatum bioscoop: 14 september 2016
Releasedatum DVD: 18 januari 2017

© 2016 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige films die in de Belgische bioscoopzalen spelen, wekken je interesse gewoon niet. Ze komen voorbij en misschien heb je zelfs nooit geweten dat de film ook hier gedraaid heeft. Het is wellicht ook daarom dat Sony Pictures besliste om Resisdent Evil: The Final Chapter meteen op DVD uit te brengen. Een andere release waar je vorig jaar wellicht niet veel van hebt gehoord, is Free State of Jones. Opmerkelijk is dat zeker, want zowel de regisseur als de cast doen het project erg interessant lijken. Maar is het zo dat een goede regisseur en een knappe cast gelijk staan voor een uitmundende film? Is Free State of Jones de moeite waard of is het logisch dat de film geruisloos door het filmlandschap trok?

© 2016 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

In Free State of Jones volgen we het epische en waargebeurde verhaal van Newton Knight. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werkt Knight als verpleger voor het leger van de Confederatie en zorgt hij ervoor dat er heel wat vooraanstaande officiers helemaal opgeknapt worden. Maar wanneer zijn neefje plots ook moet meevechten en er iets vreselijks gebeurt, beslist Newton dat hij niet langer voor de Confederatie wil vechten. De armen moeten immers niet strijden in naam van de rijken. Maar die keuze is wel gevaarlijk, want Knight wordt meteen aanzien als één van de vele deserteurs. Met behulp van een aantal gevluchte Afro-Amerikanen en ex-slaven slaagt Newton erin om op een veilige plek te werken aan plannen om de Confederatie helemaal te dwarsbomen. Zal het Newton en zijn vrienden lukken om echt een einde te maken aan de vreselijke Burgeroorlog?

© 2016 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Er zijn heel wat films die op waargebeurde feiten gebaseerd zijn. Het is helemaal niet verkeerd om te stellen dat die films ook vaak bij de betere horen. Denk zo bijvoorbeeld maar aan het schitterende Black Mass (2015), een voortreffelijke gangsterfilm waarin Johnny Depp zich van zijn beste kant laat zien. Free State of Jones wekt dus ook om die reden meteen je interesse. Het verhaal van een aantal dappere rebellen die niet langer willen vechten voor iemand anders blijft tot op vandaag ongelooflijk boeiend en ook zonder te weten waar het verhaal heen gaat, weet je dat het allemaal heel erg hobbelig zal zijn. Wel, daar slaagt Free State of Jones eigenlijk niet helemaal in. Eén van de probelemen is dat de film eigenlijk over de hele lijn een beetje te positief is. Sporadisch zien we één of andere tegenslag, maar daar blijft het bij.

© 2016 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Free State of Jones is dus eigenlijk niet helemaal geloofwaardig. Het mag dan wel interessant zijn om te zien hoe Knight en zijn kompanen tegen het systeem ingaan, daar blijft het dan ook bij. Het allergrootste probleem aan deze film is echter dat hij veel te veel wil vertellen. Niet alleen de burgeroorlog krijgt de focus, regisseur Gary Ross wil ook nog graag een flauw liefdesverhaal vertellen en ons meegeven hoe er een einde kwam aan de slavernij. Dat is gewoon veel te veel en zorgt er ook voor dat geen enkel element echt tot in de puntjes uitgewerkt is. Het hele eindproduct is dus behoorlijk robuust en verre van verfijnd. Dat is jammer, want als Ross zijn film wat kleiner had gehouden, lag de kwaliteit ook echt een pak hoger. Ook de personages – op het hoofdpersonage na – lijken niet echt te overtuigen. Het is moeilijk om je als kijker met eender welk personage te vereenzelvigen en dat is toch wel waar we naar op zoek zijn in een film.

© 2016 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Maar het is niet allemaal slecht. Het acteerwerk dat je in Free State of Jones kan zien, is zeker van een hoog niveau. Matthew McConaughey moet even in zijn rol komen tijdens de openingsscene, maar eens het verhaal goed van start is, draagt de Oscarwinnende acteur de film helemaal. De kijker staat dicht bij hem, maar echt vereenzelvigen gaat nooit. Verder zien we ook Luke Cage-acteur Mahershala Ali in de rol van gevluchte slaaf Moses. Ook hij overtuigt met zijn rol en toont dat het niet misplaatst is dat hij voor zijn rol in Moonlight (2017) een Oscarnominatie te pakken heeft. Verder zien we ook Keri Russell, Gugu Mbatha-Raw en Christopher Berry de revue passeren. Ook op hun acteerwerk is er maar weinig aan te merken. De film is goed gecast en dat maakt het eindproduct wel aangenaam.

Het verdict

Free State of Jones wilt gewoon veel te veel vertellen. Dat is het allergrootste probleem met de film. Er zitten immers drie belangrijke onderwerpen verweven in de rode draad, maar geen enkel element wordt goed uitgewerkt. Ook de personages blijven eigenlijk op een veel te grote afstand van de kijker. Gelukkig zorgen Matthew McConaughey en Mahershala Ali, vergezeld door Keri Russell en andere goede acteurs, voor degelijk acteerwerk. Het eindproduct mag dan misschien niet van het allerhoogste niveau zijn, Free State of Jones is zeker geen slechte film. Het is een middelmatig biografisch actie-drama dat je misschien toch een kans moet geven. Je interesse is niet steeds even hard aanwezig, maar de film entertaint wel. Regisseur Gary Ross doet het niet slecht, maar hij had het een pak beter kunnen doen. De film wordt verdeeld door Entertainment One en ligt sinds 18 januari 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Zag jij Free State of Jones al in de bioscoop of wachtte je geduldig af tot de film in de winkelrekken op DVD te vinden was? Spreken het verhaal en/of de personages je aan of laten ze je volledig koud? Wil je de film een kans geven? Reageer nu en deel je mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *