Review – The Young Pope: Seizoen 1 (2016)

Informatie

Regie: Paulo Sorrentino
Cast: Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Javier Cámara & Cécile de France
Genre: Drama
Originele zender: HBO, Sky, Canal+
Belgische zender: Telenet Play More
Distributeur: Lumière
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 3 januari 2017

© 2016 Wildside / Sky Italia / Haut et Cour TV / Home Box Office, Inc. / Mediapro. All Rights Reserved.

Recensie

Series, series en nog eens series… Jaarlijks worden we echt overrompeld door heel wat nieuwe reeksen. Het is dan ook echt niet gemakkelijk om tussen die rijk gevulde zee van reeksen de echt goede eruit te vissen. Één van de nieuwe reeksen die je in 2016 kon ontdekken en absoluut niet mag missen, is Westworld. De nieuwe HBO-reeks veroverde de hele wereld in een mum van tijd. De zender achter Game of Thrones, The Pacific en Deadwood staat bekend om zijn voortreffelijke reeksen. Vorig jaar produceerde HBO samen met Sky en Canal+ een erg interessant ogende reeks: The Young Pope. Past deze nieuwe reeks ook in het lijstje met voortreffelijke HBO-reeksen?

© 2016 Wildside / Sky Italia / Haut et Cour TV / Home Box Office, Inc. / Mediapro. All Rights Reserved.

In The Young Pope volgen de jonge Lenny Belardo. Wanneer de redelijk onervaren priester door de kardinalen in het Vaticaan plots als Paus wordt gekozen, is de wereld bijzonder opgetogen. Belardo, of beter bekend als Pius XIII, is immers de eerste Amerikaanse Paus in de geschiedenis van de Katholieke Kerk. Niet wetende wat hij allemaal moet doen en overvallen door de plotse verkiezing, begint Lenny aan zijn pontificaat. De jonge priester is voor veel kardinalen en andere vooraanstaanden binnen het Vaticaan een echte bedreiging. Hij is jong, charismatisch en ongelooflijk gedreven. Al gauw maakt de jonge Paus vijanden in het Vaticaan, maar samen met zuster Mary, zijn trouwe rechterhand, trotseert Pius XIII elk gevaar. Hij wil veel veranderen en wil ervoor zorgen dat iedereen het geloof weer terug vindt, maar zal dat uiteindelijk ook lukken?

© 2016 Wildside / Sky Italia / Haut et Cour TV / Home Box Office, Inc. / Mediapro. All Rights Reserved.

Het zou kunnen dat The Young Pope je al meteen afschrikt. De reeks behandelt immers een ongelooflijk gevoelig onderwerp dat iedereen op een andere manier beleeft: geloof. De reeks weet de kijker echter overal meteen op zijn gemak te stellen. Op geen enkel moment wordt er je iets opgelegd. Integendeel: de reeks neemt allerhande fundamentele onderwerpen – zoals homofilie,  abortus en atheïsme – behoorlijk snel op de korrel. Dat maakt dit staaltje televisie dan ook meteen zo ontzettend boeiend. Het verhaal is gevuld met heel wat interessante thema’s die binnen de Kerk nog steeds onbespreekbaar zijn. Het is dan ook goed dat een reeks als deze korten metten maakt met de houding die de Kerk vandaag nog heeft. Regisseur en schrijver Paulo Sorrentino maakt duidelijk dat de Kerk moét evolueren.

© 2016 Wildside / Sky Italia / Haut et Cour TV / Home Box Office, Inc. / Mediapro. All Rights Reserved.

Die boodschap zorgt er voor dat de reeks van het begin tot het einde echt een rollercoaster is. Aangezien het hoofdpersonage – net als alle andere karakters in deze reeks – heel erg goed is uitgewerkt, is het niet moeilijk om je meteen met de jonge Paus te vereenzelvigen. Je staat dicht bij Pius XIII en dat zorgt ervoor dat je begrijpt wat de jonge man allemaal meemaakt. Het moet dan ook niet gemakkelijk zijn om van de ene dag op de andere plots Paus te worden en dus de machtigste man binnen de Kerk te zijn. The Young Pope zoomt voortdurend in op de het mooie personage. De reeks gaat dan ook niet alleen over het Paus zijn op zich, het toont ook mooi de problemen van een gewone man die het moeilijk heeft met de zware last die nu plots op zijn schouders ligt. The Young Pope is dus echt heel erg interessant.

© 2016 Wildside / Sky Italia / Haut et Cour TV / Home Box Office, Inc. / Mediapro. All Rights Reserved.

Ook visueel zit het eigenlijk allemaal heel erg goed. Sorrentino, die met zijn regiewerk eerder al heel wat prijzen wist te winnen, zorgt ervoor dat het totale eindproduct echt een streling is voor het oog. De beelden die de Italiaanse regisseur maakte, zorgen ervoor dat je telkens weer met open mond naar het scherm zit te staren. En toch is de reeks niet steeds even gemakkelijk om te volgen. Sorrentino, die net zoals in Youth (2015), zijn eigen stijl hanteert, vergeet hier en daar leegtes in het verhaal op te vullen. Af en toe weet de kijker dus niet goed waar de regisseur met het verhaal heen wil. Sommige elementen zijn gewoon niet helemaal uitgewerkt. Gelukkig zorgt de hoofdrolspeler ervoor dat alles weer helemaal goed komt. De getalenteerde Jude Law lijkt zich compleet te amuseren met zijn rol als de jonge Paus. Law schittert en dat zorgt ervoor dat The Young Pope eigenlijk echt de moeite waard is.

Het verdict

The Young Pope is geen gewone reeks. Je moet openstaan voor het onderwerp en de verschillende standpunten die in de televisiereeks worden ingenomen. Ook de vele figuurlijke elementen die in het verhaal verstopt zitten, maken het voor de doorsnee kijker niet steeds even leuk. Maar The Young Pope maakt dat snel goed. Door hier en daar hilarische taferelen in het verhaal te verweven en ook te focussen op de gewone man die Lenny Belardo is, ben je helemaal op je gemak. Het is jammer dat Sorrentino hier en daar kleine steekjes laat vallen in zijn verhaal, maar zijn regiewerk is wederom van een gigantisch hoog niveau. The Young Pope is een pareltje van een serie en dat komt natuurlijk ook door het voortreffelijke acteerwerk. Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando en Ludivine Sagnier zorgen voor sterke acteerprestaties die nog lang blijven nazinderen. Zorg er dus gewoon voor dat je deze reeks echt een kans geeft. The Young Pope wordt verdeeld door Lumière en ligt sinds 3 januari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij helemaal in de ban van de Paus en spreekt deze indrukwekkende reeks je wel aan? Denk je dat regisseur en scenarist Paulo Sorrentino een knaller van een reeks aflevert? Zag je de serie al op TV of wist je de DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat het nu hier weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *