Review – Felony (2017)

Informatie

Regie: Matthew Saville
Cast: Joel Edgerton, Jai Courtney, Tom Wilkinson, Sarah Roberts & Melissa George
Genre: Thriller, drama
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 februari 2017

© 2013 Felony Film Holdings PTY Limited, Screen Australia and Screen NSW. All Rights Reserved.

Recensie

Jammer genoeg horen we ook vandaag de dag nog te vaak dat er ergens een kindje door een auto of vrachtwagen omver is gereden. Soms zijn het echte ongelukken, maar af en toe is er ook een hele hoop alcohol in het spel. Dat maakt het dan allemaal nog veel erger. Ook in filmland zijn filmmakers erg begaan met dit onderwerp en weten ze dat alle middelen moeten worden aangewend om ervoor te zorgen dat het vermeden wordt. Zo presenteerde regisseur Matthew Saville in 2013 een pakkende dramatische thriller die over dat onderwerp gaat. Nu de film door Dutch FilmWorks op 17 februari 2017 op DVD en Blu-Ray uitgebracht werd, is het hoog tijd om te ontdekken op deze film jouw tijd waard is.

© 2013 Felony Film Holdings PTY Limited, Screen Australia and Screen NSW. All Rights Reserved.

In Felony volgen we het actievolle leven van de dappere politieagent Mal Toohey. Wanneer hij na maandenlang werken eindelijk een belangrijke arrestatie met succes kan afronden, beslissen hij en zijn collega’s om na de shift nog een glas te gaan drinken. De tijd vliegt voorbij en iedereen heeft de nodige portie alcohol naar binnen gespeeld. Toch beslist Mal om achter het stuur te kruipen en voorzichtig naar huis te rijden. Maar onderweg gebeurt iets vreselijks: Mal rijd een kleine jongen aan die met zijn fiets onderweg was. Mal neemt meteen contact op met de veiligheidsdiensten, maar verzwijgt dat hij de jongen heeft aangereden. Zijn overste Carl weet van het voorval,  maar beslist ook te zwijgen. Wanneer de ambitieuze en nieuwe rechercheur Jim voelt dat het hele zaakje stinkt, belanden Carl en Mal in erg nauwe schoentjes. Zullen de twee gerenommeerde rechercheurs alles geheim kunnen houden?

© 2013 Felony Film Holdings PTY Limited, Screen Australia and Screen NSW. All Rights Reserved.

Ook al werd de film in 2013 gereleased in Australië, het onderwerp van Felony blijft ook vandaag de dag nog brandend actueel. Dagelijks belanden er over de hele wereld heel wat jonge kinderen onder de wielen van een voertuig. Felony raakt bij de kijker dan ook meteen een gevoelige snaar. Uiteraard is het allemaal een beetje uitgesmeerd, want in deze film is het een gerespecteerde politieagent die het kind aanrijdt. Maar dat is eigenlijk helemaal niet belangrijk. De prent vertelt het verhaal van een gerespecteerde politieagent die constant een inwendige strijd met zichzelf voert: moet Mal de waarheid vertellen of kan hij leven met een geheimhouding. Felony vertelt het verhaal ronduit perfect. Alles komt helemaal tot zijn recht en het hele verhaal evolueert knap naar het einde toe.

© 2013 Felony Film Holdings PTY Limited, Screen Australia and Screen NSW. All Rights Reserved.

Het is alleen jammer dat de prent tegen het einde een beetje te hard stilvalt. Het eerste deel van Felony gaat aan een schitterend en aangenaam tempo voorbij, maar het tweede deel van de film lijkt lichtjes te ontsporen. De focus is niet steeds even gericht, waardoor ook de kijker nu en dan zijn interesse lijkt te vergeten. Gelukkig zorgt de interessante psychologische ontwikkeling van de twee hoofdpersonages ervoor dat je je toch op geen enkel moment verveelt. De goed uitgewerkte personages zorgen er bovendien ook voor dat je gedurende de film constant met hen kan meevoelen. Dat is belangrijk, zeker in een prent als deze. Maar het leukste aan deze film is dat er ook voortdurend een echte stoorzender rondloopt. Jim, de agent die al van meet af aan voelt dat er allerhande dingen niet kloppen, zorgt ervoor dat het verhaal steeds weer een nieuwe draai krijgt.

© 2013 Felony Film Holdings PTY Limited, Screen Australia and Screen NSW. All Rights Reserved.

De personages zitten goed en ook het verhaal – dat hier en daar misschien wel steken laat vallen – kan je over de hele lijn in orde noemen. Maar het meest indrukwekkende aan deze film, zijn de schitterende acteerprestaties. De rol van de gebroken Mal wordt knap neergezet door acteur Joel Edgerton, die ook in The Gift (2015) een beklijvende acteerprestatie neerzette. De acteur draagt de film helemaal en zorgt ervoor dat je je voortdurend met hem kan identificeren. Ook acteur Tom Wilkinson, die de rol speelt van detective Carl Summer, doet het behoorlijk goed. Hij en Edgerton zorgen er geregeld voor dat er echt vuurwerk van het scherm spat. Tot slot zorgt ook acteur Jai Courtney, die je onder andere al aan het werk zag in Suicide Squad (2016), voor een aangename acteerprestatie. De cast doet het dus met andere woorden echt voortreffelijk.

Het verdict

Felony is een beklijvende dramatische thriller die de twee genres perfect met elkaar weet te verweven. De film mag dan wel van 2013 zijn, het verhaal blijft brandend actueel. Het knapste aan deze prent is dat het eigenlijk gewoon om iets totaal menselijks gaat: kiezen tussen je eigen leven of de waarheid. Het is dan ook mooi om te zien hoe Mal, knap naar het scherm gebracht door Joel Edgerton, elke dag weer met zichzelf worstelt en niet goed weet waar hij heen moet. Het verhaal, dat tevens door Edgerton werd geschreven, zit goed in elkaar, maar laat naar het einde toe een aantal steken vallen. Gelukkig zorgt regisseur Matthew Saville ervoor dat alles helemaal tot zijn recht komt en dat het eindproduct een mooie film is die je niet mag missen. Felony wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 17 februari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij ooit al van deze film gehoord en wakkert deze recensie je enthousiasme ergens wel aan? Denk je dat Felony een goede film is of net helemaal niet? Wist je de film al op DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *