Review – Sausage Party (2016)

Informatie

Regie: Greg Tiernan & Conrad Vernon
Cast: Seth Rogen, James Franco, Edward Norton, Salma Hayek & Jonah Hill
Genre: Animatie, avontuur, komedie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 26 oktober 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 februari 2017

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Animatiefilms zijn vaak voor groot en klein een waar spektakel. Films als het met een Oscar genomineerde Kubo and the Two Strings (2016) bevatten dan ook vaak een boodschap die echt voor iedereen geldt. Dé filmstudio die er bovenuit schiet met schitterende animatiefilms is natuurlijk Disney. Ook dit jaar wisten ze met hun schitterend animatie-avontuur Zootopia (2016) de Oscar voor beste animatiefilm in de wacht te slepen. Maar animatiefilms worden niet enkel voor kinderen gemaakt. In 2016 bracht acteur, producer en scenarist Seth Rogen dan ook een geanimeerde prent uit die enkel en alleen voor een rijper publiek bedoeld was: Sausage Party. Humor en mooie animatie verzekerd, maar is de film ook echt een schot in de roos?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.

In Sausage Party worden we meegesleurd naar een gigantische supermarkt in de Verenigde Staten. Wanneer de deuren van het grootwarenhuis ’s ochtends opengaan, beginnen al de producten in de winkelrekken zich klaar te maken en zingen ze de mooiste liederen die er maar bestaan. Ze maken immers elke dag opnieuw kans om door de Goden – lees: mensen – meegenomen te worden naar het Grote Onbekende. Ook het worstje Frank en het bijbehorende broodje Brenda kijken er ongelooflijk naar uit om eindelijk in het Grote Onbekende bij elkaar te zijn. Maar wanneer één van de producten in de winkel beweert dat het Grote Onbekende helemaal niet zo hemels is en Frank en Brenda meegesleurd worden, begint een spannend avontuur. Samen met allerhande andere winkelwaren beginnen Frank en Brenda aan een lange toch met één duidelijk doel: begrijpen wat het Grote Onbekende nu eigenlijk is. En dat is niet zonder gevaar…

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.

Als je zin hebt om eens echt te ontspannen en echt helemaal geëntertaind te worden, dan is Sausage Party echt de geknipte film. Al meteen vanaf de allereerste seconde slaagt de prent erin je volledig in het verhaal mee te sleuren. Maar dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk: sprekend voedsel en bewegende andere producten wekken dan ook meteen je interesse. Het concept van deze prent, bedacht door onder andere Seth Rogen, is dan ook ongelooflijk origineel en eigenlijk gewoon schitterend. Het aangename aan deze animatiefilm is natuurlijk ook dat het enkel en alleen gericht is op een volwassen publiek. Verwacht je dus op geen enkel moment aan belachelijke en flauwe humor die iedereen tevreden stelt. Alles is enkel en alleen afgestemd op volwassenen en dat merk je meteen aan de nodige portie vulgaire humor.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.

Natuurlijk moet een goede animatiefilm ook de nodige boodschap met zich meebrengen. Het duurt even alvorens je die vindt, maar er is er wel degelijk één. In deze prent vragen de makers van de personages en de kijker meer verdraagzaamheid. Net zoals alle verschillende producten zijn ook alle mensen ongelooflijk verschillend van elkaar. Schrijvers Seth Rogen, Evan Goldberg en Jonah Hill proberen ons te vertellen dat we ons minder moeten focussen op de verschillen en meer moeten handelen als één grote maatschappij waarin we elkaars gelijke zijn. Die boodschap is ongelooflijk nobel, maar gaat hier en daar net iets te hard verloren. Zeker als je nu en dan een duidelijke verwijzing ziet naar een Hitler-achtige figuur die al het Sap (of Juice) moet verjagen. Je kan het natuurlijk zien als kritiek, maar het botst ergens weel met de moraal van het verhaal. Maar dan nog, Sausage Party is en blijft een behoorlijk gekke maar schitterende animatieprent.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and Great Beyond LLC. All Rights Reserved.

Dat de film zo knalt, komt natuurlijk ook door het mooie animatiewerk. Regisseurs Greg Tiernan en Conrad Vernon leveren een prent die niet alleen het nodige avontuur en een voldoende portie humor en zelfs drama met zich meebrengt. Ze zorgen er ook voor dat de prent er visueel helemaal staat. De verschillende personages hebben mooie gezichtsuitdrukkingen en bij ieder voedingsstuk hebben de makers er ook voor gezorgd dat er een even schitterende persoonlijkheid achter zit. Dat is dan natuurlijk ook de verdienste van Rogen, Goldberg en Hill, die een behoorlijk indrukwekkend verhaal schreven. En alsof dat nog niet genoeg is, is ook de stemmencast om helemaal enthousiast over te zijn. Zo hoor je onder meer Seth Rogen, Paul Rudd, Edward Norton, Lauren Miller, Salma Hayek, Jonah Hill en James Franco in deze film spreken. Reden te meer om deze film dus niet te missen.

Het verdict

Sausage Party is een geweldige animatiefilm die je helemaal niet mag missen. Het verhaal sleurt je vanaf het allereerste moment helemaal mee en is dan ook perfect uitgewerkt door Seth Rogen en zijn collega’s. De prent mixt avontuur, animatie, humor en zelfs wat drama perfect met elkaar. Op geen enkel moment is het totaalproduct niet meer in balans. Regisseurs Greg Tiernan en Conrad Vernon zorgen er bovendien voor dat de totale film er visueel ook behoorlijk indrukwekkend uitziet. De animatie is netjes en is dan ook een ware streling voor het oog. De personages zitten perfect in elkaar en ook de stemmencast doet zijn werk goed. Michael Cera, James Franco en Salma Hayek zijn maar een aantal namen die ervoor zorgen dat alles helemaal juist overkomt. Sausage Party is dus een echt meesterwerk dat jij in jouw filmverzameling moét opnemen. De film ligt sinds 22 februari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij helemaal in de ban van Sausage Party en denk jij dat deze film een echte voltreffer is? Spreken het verhaal, de sfeer, de humor en de personages je wel aan? Of laat de hele prent je maar koud? Zag je de film al in de bioscoop? Laat het weten door nu een reactie te plaatsen.

1 reactie

  1. Grappig, ik vond hem juist tegenvallen! Misschien had ik eerst moeten blowen voordat ik de film zag, maar in nuchtere staat vond ik hem niet meer dan af en toe lollig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *