Review – Fake (2016)

Informatie

Regie: Thomas Acda
Cast: Sanne Langelaar, Gijs Naber, Nasrdin Dchar, Waldemar Kobus & Lies Visschedijk
Genre: Drama, komedie
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD: 17 januari 2017

© 2016 All Yours Film. All Rights Reserved.

Recensie

Als er één ding echt vreemd is in het Belgische filmlandschap, dan is het wel dat we ongelooflijk weinig films van Nederlandse bodem op onze schermen zien verschijnen. Geregeld verschijnen er Vlaamse films zoals D’Ardennen (2015) en Black (2015) in de Nederlandse zalen, maar andersom is die beweging er niet echt. Recent zagen we wel de ambitieuze horrorfilm Prooi (2016) de revue passeren, maar daar blijft het bij. Gelukkig verschijnen ze wel bij ons op DVD in de winkelrekken. Zo bracht Just Entertainment een tijdje terug de humoristische dramafilm Fake uit op DVD. Maar is het terecht dat we deze film niet ook bij ons op het grote scherm konden ontdekken?

© 2016 All Yours Film. All Rights Reserved.

In Fake volgen we het doen en laten van Maya, een jonge vrouw die barst van de levensvreugde. Haar leven is geweldig en ook in haar liefdesleven maakt ze heel wat mee. Maar ze heeft één groot probleem: ze valt telkens weer voor de verkeerde mannen. Wanneer ook haar recentste vriendje helemaal niet blijkt wie hij zegt dat hij is, zakt de moed haar in de schoenen. Ze heeft geen geld, haar appartement is te klein en ze voelt zich een nietsnut. Net dan erft ze van haar grootmoeder een groot kasteel en dat biedt heel wat toekomstperspectief. Ze beslist er een B&B in uit te baten en ze heeft al snel een erg interessante gast. Maar wanneer Maya achternagezeten wordt door een gefrustreerde politie-inspecteur die het helemaal op haar gemunt heeft, moet ze alles doen om haar eigen vel te redden. En dat houdt heel wat gevaren in…

© 2016 All Yours Film. All Rights Reserved.

De korte inhoud van de film en de trailer zien er meteen heel veelbelovend uit. Vanzelfsprekend moet je je in het geval van Fake niet echt verwachten aan een film die je ongelooflijk veel bijbrengt. De komische dramafilm neemt zich over de hele lijn eigenlijk helemaal niet serieus. De film flaneert van het eerste beeld tot het allerlaatste moment tussen een grappige en dramatische sfeer en dat is natuurlijk helemaal niet slecht. Het probleem is echter dat het op geen enkel moment duidelijk wordt waar regisseur Thomas Acda en zijn schrijversduo heen willen met deze prent. De goede sfeer komt zo dus helemaal niet meer tot zijn recht. Het verhaal lijkt één groot lappendeken van afgescheiden gebeurtenissen die op een stuntelige wijze aan elkaar zijn genaaid. De rode draad is te allen tijde zoek. Dat is jammer, want de insteek van Fake mag je op z’n minst interessant noemen.

© 2016 All Yours Film. All Rights Reserved.

Het verhaal is dus erg middelmatig, maar dat geldt ook voor de personages. Op geen enkel moment slagen die erin de kijker helemaal mee te sleuren in het verhaal. Maya, de jonge vrouw vol levensvreugde, ondergaat doorheen het verhaal wel één of andere ontwikkeling, maar echt overtuigend komt dat nooit over. Ook Maya’s beste vriend Erik blijft op kilometers afstand van de kijker trappelen. En dan heb je nog de Marokkaanse Aziz die het in de film allemaal wat onveilig komt maken. Hij zorgt er wel voor dat de film hier en daar wat tempo krijgt, maar het personage is verre van interessant. Dat dit allemaal niet goed aankomt bij de kijker, is ongetwijfeld het probleem van het schrijversteam. Zij hadden het allemaal veel beter moeten uitwerken. Gelukkig zijn er doorheen het verhaal wel een aantal toffe personages die even met het verhaal lijken te breken.

© 2016 All Yours Film. All Rights Reserved.

Het acteerwerk valt al bij al nog wel mee. De rol van Maya wordt gespeeld door de Nederlandse Sanne Langelaar. Nu en dan voelt het allemaal een beetje gekunsteld aan, maar ze doet het zeker niet slecht. Jammer dat haar personage zo zwakjes is, want het had allemaal echt een pak beter gekund. Ook Gijs Naber, die overtuigend in de huid kruipt van Maya’s beste vriend Erik, flirt hier en daar met ongeloofwaardigheid. Bovendien wordt het voor de kijker echt nooit duidelijk waarom zijn personage rondloopt in een Schotse Kilt. Verder doet ook Nasrdin Dchar het niet echt slecht als Aziz, maar het blijft allemaal veel te flauw. Voor het Belgische publiek zijn er echter wel wat interessante namen terug te vinden in deze film. Zo speelt komiek William Boeva excellent de rol van archeoloog Carl en zien we onze Warre Borgmans de revue passeren als één of andere Franse kunstkenner.

Het verdict

Als je op een avond helemaal kapot bent en je de ene voet niet meer voor de andere krijgt, is Fake de perfecte film. Het verhaal is licht – misschien wel te licht – en vraagt van de kijker helemaal geen inspanning. Hersenloos kijken gaat dus perfect, want op geen enkel moment brengt de film één of andere boodschap. Het verhaal is één groot lappendeken en ook de personages zijn eigenlijk helemaal niet interessant. Gelukkig maken acteurs Sanne Langelaar, Gijs Naber en Nasrdin Dchar het af en toe wat beter, maar ook zij kunnen met die personages niet echt veel kanten op. Regisseur Thomas Acda en zijn schrijvers zijn met deze film veel te nonchalant aan het werk gegaan, waardoor het eindproduct veel te middelmatig is. Dat is jammer, want Fake had zonder twijfel veel meer kunnen zijn. De film wordt verdeeld door Just Entertainment en ligt sinds 17 januari 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Denk jij dat deze Nederlandse film wel een schot in de roos is? Spreken het verhaal en de personages jou wel aan? Vind je het jammer dat we zo weinig films van onze Noorderburen zien? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen en je mening te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *