Review – Hell or High Water (2016)

Informatie

Regie: David Mackenzie
Cast: Ben Foster, Chris Pine, Jeff Bridges, Dale Dickey & Gil Birmingham
Genre: Criminaliteit, drama, western
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 21 september 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 februari 2017, verdeeld door Remain in Light

© 2016 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Nu de Oscars van vorig jaar eindelijk bekend zijn, is het voor de filmfan duidelijk welke films hij al dan niet moet inhalen. Want het is immers niet altijd mogelijk om elke genomineerde en eventueel Oscarwinnende film al op voorhand te bekijken. Ofwel zijn ze al lang in de bioscoop gepasseerd en had je toen geen idee van de kwaliteit van de film, ofwel had je gewoonweg geen tijd. Dan is het natuurlijk wachten tot de film op DVD en/of Blu-Ray in de winkelrekken verschijnt. Één van de films die dit jaar bij de Oscars meer dan eens bij de toppers werd gerekend, is de dramatische actiefilm Hell or High Water. De film was genomineerd in vier categorieën, maar wist geen enkel beeldje te verzilveren. Is Hell or High Water dan wel de moeite waard?

© 2016 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

In Hell or High Water volgen we twee broers: Tanner en Toby Howard. Wanneer hun moeder overlijdt en ze er achter komen dat ze de ranch waarin ze zijn opgegroeid wellicht nooit gaan erven, beslissen ze dat er maar één ding op zit. Ze moeten over heel Texas een aantal banken beroven, zodat ze de overige som geld kunnen betalen en hun geliefde ranch kunnen redden. Tanner is gewelddadig en ziet dat natuurlijk helemaal zitten. Toby is dan weer het brein achter de hele bankenroof. Alles lijkt tot in de puntjes uitgewerkt en het lijkt elke keer weer goed te gaan. Maar wanneer Texas Ranger Marcus Hamilton en zijn collega Alberto stilaan beginnen te snappen wie de overvallers zijn en waarom ze het allemaal doen, belanden de broers in wel erg nauwe schoentjes. Ze moeten nog één bank overvallen… Loop dat allemaal wel goed af?

© 2016 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

Als er één ding is dat je na het lezen van deze korte synopsis al kan zeggen, dan is het ongetwijfeld dat het verhaal erg interessant klinkt. Twee broers die na de dood van hun moeder er alles aan willen doen om hun eigendom binnen de familie te houden… Het is niet alleen een ongelooflijk begrijpelijke drijfveer voor de personages, het is ook een verhaal waarbinnen heel wat facetten kunnen worden uitgewerkt. En dat doen regisseur David Mackenzie en scenarist Taylor Sheridan helemaal goed. De rode draad over twee broers die hier en daar wat overvallen plegen, is eigenlijk geheel bijkomstig. De film focust eerder op de boeiende relatie tussen de twee broers en een ranger die eigenlijk enorm hard opkijkt tegen zijn pensioen. Hell or High Water is dus een gelaagde film die heel wat uiteenlopende en boeiende verhaallijnen mooi met elkaar verweeft. De kijker kan bij deze film van de eerste seconde tot de laatste minuut echt genieten.

© 2016 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

Dat er zo veel interessante verhaallijnen door elkaar lopen en toch perfect tot hun recht komen, toont de kunde van schrijver Sheridan dan ook meteen. Het is misschien niet echt een verrassing dat het verhaal zo sterk in elkaar zit. Sheridan was immers ook verantwoordelijk voor het script van Dennis Villeneuves Sicario (2015). En een goed verhaal, dat houdt ook in dat de personages volmaakt zijn. In Hell or High Water volg je de personages dan ook van heel dichtbij. Toby en Tanner worden doorheen het verhaal mooi uitgewerkt en zorgen ervoor dat je op elk moment mooi met de twee kan meevoelen. De relatie tussen twee broers is immers altijd interessant om te volgen. Ook het personage van Ranger Marcus Hamilton zit helemaal goed. Wanneer het verhaal van de broers even stopt en je het doen en laten van Hamilton volgt, merk je dat ook zijn personage echt tot in de puntjes is uitgewerkt. Hell of High Water bezorgt je dus een geweldige filmervaring.

© 2016 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

En alsof dat nog niet genoeg is, worden die mooie personages ook goed vertolkt door schitterende acteurs. De rol van Tanner Howard, een gewelddadige man die tien jaar in de gevangenis heeft gezeten, wordt voortreffelijk naar het scherm gebracht door Ben Foster. Foster speelt vol overtuiging en dat zorgt er natuurlijk voor dat je elk moment van zijn acteerprestatie kan genieten. Naast Foster zien we ook Star Trek-ster Chris Pine. Ook hij zet zijn rol met finesse neer. Pine is een schitterende acteur en bewijst met deze rol dat hij ook kleinere en meer ingetogen personages kan spelen. En tot slot zien we ook nog de Oscarwinnende Jeff Bridges als Ranger Hamilton. Bridges was voor zijn performance in deze film genomineerd voor de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Terecht, want hij zet een ongelooflijk sterke acteerprestatie neer.

Het verdict

Hell or High Water had dit jaar gewoon de pech dat het met zo veel andere voortreffelijke films naar de Oscars trok. Maar dat de film geen enkele Oscar in de wacht sleepte, maakt eigenlijk niet zo ongelooflijk veel uit. Hell or High Water is een voortreffelijke film die je van de eerste seconde tot de allerlaatste minuut helemaal meesleept. Het verhaal zit perfect in elkaar en ook de vele subplots maken dat de kijker steeds weer van de film kan genieten. Als je daarnaast ook nog eens knappe personages de revue ziet passeren, die bovendien door voortreffelijke acteurs worden neergezet, weet je eigenlijk al meer dan genoeg. Ben Foster, Chris Pine en Jeff Bridges zijn gewoon dé perfecte cast voor deze film. David Mackenzie, die deze film met oog voor detail regisseert en zorgt dat alles helemaal tot zijn recht komt, zet dus een fenomenale prestatie neer. Hell or High Water is een niet te missen film die echt thuishoort in jouw verzameling. De film wordt verdeeld door The Searchers en ligt sinds 21 februari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Hell or High Water al in de bioscoop gezien of wachtte je op de DVD en Blu-Ray? Ben jij ook zo onder de indruk van het verhaal, de personages en de performances van de acteurs in deze film? Laat het nu weten door hier onder een reactie met je mening te plaatesen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *