Review – The Contractor (2022)

Informatie

Regie: Tarik Saleh
Cast: Chris Pine, Ben Foster, Kiefer Sutherland, Fares Fares, Gillian Jacobs & Eddie Marsan
Genre: Actie, thriller, drama
Distributeur: Remain in Light, in samenwerking met The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 2 november 2022

© 2022 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het is geen groot geheim dat de VS kampen met een gigantisch veteranenprobleem. Soldaten die jarenlang in het buitenland gestationeerd werden en daar vreselijke dingen hebben doorgemaakt voor hun vaderland, worden vaak ontslagen of ‘op rust gezet’ omdat ze met psychologische problemen kampen. De begeleiding na de abrupte stopzetting van hun activiteiten laat doorgaans te wensen over, waardoor er onder veteranen enorm veel zelfdodingen gebeuren. Dat is vanzelfsprekend vreselijk te noemen. Hollywood probeert de aandacht voor die problematiek nu en dan mee op de kaart te zetten door films uit te brengen die onder meer over die problematiek gaan. Ook in 2022 was dat met The Contractor, een drama-actieprent met Chris Pine in de hoofdrol, het geval. Sterke cinema of toch niet helemaal?

© 2022 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

James Harper is een briljante special forces-sergeant die inmiddels zijn strepen heeft verdiend. Wanneer hij echter terugkeert van zijn meest recente opdracht, lijkt alles bergaf te gaan. Door een ernstig letsel aan zijn knie én het gebruik van verboden medicatie, besluit de legertop om hem eervol te ontslaan, zonder behoud van zijn pensioen of andere sociale voordelen. Daardoor heeft Harper niet langer de financiële middelen om zijn echtgenote en zoontje te onderhouden. Op aanraden van zijn voormalige collega en goede vriend Mike besluit James om in de private sector aan de slag te gaan bij de ‘ranch’, een groep voormalige soldaten die of the record opdrachten uitvoeren voor de Amerikaanse overheid. Samen met Mike wordt hij naar Berlijn gestuurd, waar hij een wetenschapper moet schaduwen. Wanneer een interventie echter volledig verkeerd afloopt en al zijn kompanen vermoord blijken, staat James er helemaal alleen voor. Zal hij ooit nog heelhuids terug in de States geraken? En wat als blijkt dat er meer aan de hand is?

© 2022 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

De thematiek van Amerikaanse soldaten die kampen met een posttraumatische stressstoornis is zowel in reguliere media als in ‘entertainment’-media geen onbekende. Meer en meer mensen proberen de problematiek immers op de agenda te zetten van beleidsmakers. Het is dan ook goed dat films als The Contractor dat ook proberen te doen. De film van regisseur Tarik Saleh, de briljante regisseur die eerder al op de proppen kwam met The Nile Hilton Incident (2017), blijft doorheen het verhaal echter net iets te oppervlakkig en braaf. Het is immers duidelijk dat de nadruk meer ligt op de actiecomponent, die zeker niet onaardig is, maar daardoor verliest de film echt wel aan kracht. Dat is zonde, zeker omdat de eerste tien minuten van The Contractor enorm intrigerend zijn.

© 2022 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.

Beginnen doet de film dus sterk en dat komt meer dan zeker ook door de aanvankelijk uitstekende focus op het personage van James Harper. Van meet af aan heb je immers heel goed door dat Harper een getormenteerde ziel is die beseft dat hij financieel aan de grond zit en eigenlijk geen kant meer uitgaat. Het is ook dat facet dat Star Trek-acteur Chris Pine volledig weet te capteren met zijn briljant acteerwerk. Hoewel de thematiek doorheen de film steeds minder aandacht krijgt, weet Pine die focus – zij het eerder subtiel – gedurende het hele verhaal wel vast te houden. Ook Ben Foster, die de rol van Mike voor zijn rekening neemt én die eerder al naast Pine te bewonderen was in de ijzersterke misdaadthriller Hell or High Water (2016), doet het echt goed. Tot slot zorgen ook Kiefer Sutherland en Fares Fares voor sterk acteerwerk.

Het verdict

Er kunnen nooit te veel films zijn die het hebben over de veteranenproblematiek, de onderbelichting van het PTSS-probleem en de weinige begeleiding die uitgerangeerde soldaten in de VS krijgen. Met The Contractor probeert regisseur Tarik Saleh die thematiek opnieuw op de kaart te zetten, al gebeurt dat niet meteen heel scherp. Het verhaal begint sterk en gefocust, maar verlegt gaandeweg de focus naar meer actie en entertainment. Dat maakt het geheel gemakkelijk te verteren, maar laat de kijker toch enigszins teleurgesteld achter. Het goede acteerwerk van Pine, Foster en Sutherland maakt – net zoals de sterke regie van Saleh – veel goed, maar leidt er niet toe dat de film écht indrukwekkend wordt. Kortom: The Contractor is geen slechte cinema, maar ook niet helemaal perfect. Oordeel vooral zelf of je de film een kans wil geven. The Contractor wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 2 november 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu!

Zie jij acteur Chris Pine ook zo graag aan het werk en was je ook zo benieuwd naar zijn performance in The Contractor? Heb je de actiethriller intussen al gekeken of ben je dat zeker nog wel van plan? Laat het ons weten door jouw mening met de wereld te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *