Review – Midnight Sun: Seizoen 1 (2016)

Informatie

Regie: Måns Mårlind & Björn Stein
Cast: Leïla Bekhti, Gustaf Hammarsten, Peter Stormare & Jakob Hultcrantz Hansson
Genre: Criminaliteit, drama, mysterie
Originele zender: SVT
Belgische zender: Canvas
Distributeur: Lumière
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 31 januari 2017

© 2016 – Atlantique Productions – Nice Drama – SVT – Filmpool Nord – GMT Productions. All Rights Reserved.

Recensie

Zoals je weet zijn wij bij Screendependent helemaal in de wolken van de Scandinavische series die in België vooral door filmdistributeur Lumière worden verdeeld. De Zweden, Norden en Denen kunnen er echt iets van. Dat bewezen ze onder andere in prachtige reeksen zoals Follow The Money, Modus en Occupied. Het zijn stuk voor stuk ijzersterke reeksen die je echt niet mag missen. Laat het dan ook voor eens en voor altijd duidelijk zijn: als je op een dag niet weet welke reeks je moet kijken, geef dan één van die schitterende Scandinavische reeksen een kans. Ook in 2017 bracht Lumière al een interessante serie uit op DVD en Blu-Ray.  Midnight Sun is een criminele thrillerreeks met in de cast onder andere niemand minder dan Prison Break­-ster Peter Stormare. Is ook deze reeks weer schitterende toptelevisie?

© 2016 – Atlantique Productions – Nice Drama – SVT – Filmpool Nord – GMT Productions. All Rights Reserved.

Midnight Sun doet ons afreizen naar Kiruna, een stad helemaal in het noorden van het Zweedse Lapland. Wanneer de Franse Pierre Carnot op brutale wijze om het leven wordt gebracht, schakelen de Zweedse openbare aanklagers Anders Harnesk en Rutger Burlin de hulp in van Kahina Zadi, een temperamentvolle Parisienne en tevens uitstekende politie-inspectrice. Eenmaal de jonge vrouw in het Zweedse stadje aankomt en alles samen met Harnesk begint te onderzoeken, ontdekt ze al snel dat Carnot niet zomaar is vermoord. Er is veel meer aan de hand, maar noch Zadi noch Harnesk slagen erin het te begrijpen. Terwijl het stadje geteisterd wordt door nog meer verschrikkelijke moorden en de speurders telkens weer dichterbij komen, krijgt Zadi het lastig met haar verleden. Hoe dichter iedereen bij de oplossing komt, hoe gevaarlijker het voor hen wordt. Zullen Kahina en Anders deze huiveringwekkende zaak uiteindelijk kunnen oplossen.

© 2016 – Atlantique Productions – Nice Drama – SVT – Filmpool Nord – GMT Productions. All Rights Reserved.

Als er één element is dat Midnight Sun eigenlijk al meteen de moeite waard maakt, dan is het dat de reeks opgenomen is in het Zweedse deel van Lapland, een prachtige regio die natuurlijk voor even prachtige beelden zorgt. Regisseurs Måns Mårlind en Björn Stein, die samen met een aantal anderen ook verantwoordelijk waren voor het scenario van de volledige reeks, weten heel goed wat ze met hun beelden willen brengen. Ze zorgen ervoor dat Midnight Sun niet alleen een echte streling is voor het oog, elk natuurbeeld is ook functioneel voor het verhaal. Het duo zorgt er dus voor dat Midnight Sun er visueel helemaal staat. De reeks is aantrekkelijk in beeld gebracht en vaak erg dynamisch geregisseerd, waardoor de kijker zich op geen enkel moment verveelt. En gelukkig is Midnight Sun niet enkel op visueel vlak enorm bevredigend.

© 2016 – Atlantique Productions – Nice Drama – SVT – Filmpool Nord – GMT Productions. All Rights Reserved.

Het verhaal dat de reeks brengt, lijkt aanvankelijk erg klassiek. Zoals in vele crimireeksen moeten de hoofdpersonages op zoek naar één of andere gek die een brutale moord heeft gepleegd. Ook in Midnight Sun is dat het geval. Maar gelukkig hebben de getalenteerde schrijvers ook aan veel meer dan dat gedacht. De rode draad wordt hier en daar onderbroken voor schitterende subplots die net zo interessant zijn. Zo zoomt de reeks nu en dan in op een fel onderdrukte minderheid in het noorden van Zweden: de Sami. Midnight Sun is dus een ongelooflijk gelaagde serie die iedere kijker wel aanspreekt. Hou je van drama, dan zit je goed. Hou je van thrillers, dan zit je goed. Hou je van actie, dan zit je goed. Op geen enkel moment verveelt de kijker zich en dat is natuurlijk wat we graag hebben van iedere televisiereeks. Midnight Sun is qua verhaal dus ook echt een voltreffer.

© 2016 – Atlantique Productions – Nice Drama – SVT – Filmpool Nord – GMT Productions. All Rights Reserved.

En dan hebben we natuurlijk ook nog het acteerwerk. Ook hierin blinkt Midnight Sun helemaal uit. De verschillende personages, die trouwens allemaal een brede achtergrond hebben en goed zijn uitgewerkt, worden voortreffelijk naar het scherm gebracht door erg getalenteerde acteurs. De rol van de Franse Kahina Zadi, een vrouw met heel wat problemen, wordt overtuigend neergezet door Leïla Bekhti. Zij neemt de kijker doorheen alle acht afleveringen mee op een emotionele reis door het heden en het verleden. En ook dat maakt dat Midnight Sun echt interessant blijft. Ook de rol van Anders Harnesk wordt perfect neergezet. De Zweedse Gustaf Hammarsten, die bekend is van rollen in onder andere The Girl with the Dragon Tattoo (2011), komt over de hele lijn ongelooflijk geloofwaardig over en vult de rol van Bekhti perfect aan. De twee zorgen er geregeld voor dat er echt vuurwerk van het scherm spat.

Het verdict

Scandinavië is nog lang niet uitgeteld. In deze nieuwe reeks, geproduceerd met behulp van een aantal Franse bedrijven, brengt Zweden opnieuw een fenomenale crimireeks die je geregeld op het puntje van je stoel zet. De spanning in Midnight Sun is vaak echt niet te snijden en dat komt door het schitterende verhaal. Op geen enkel moment zal deze reeks je vervelen. De personages en de verschillende uitbreidende subplots maken dat Midnight Sun een knaller van een reeks is die je niet mag missen. En ook het acteerwerk van Leïla Bekhti, Gustaf Hammarsten, Peter Stormare en de rest van de cast maken dat de reeks er helemaal goed uit ziet. Als je tot slot ook nog eens kan genieten van prachtige beelden uit het Zweedse Lapland, kan je eigenlijk maar één ding concluderen. Midnight Sun is een echte topreeks die een plaatsje verdiend in jouw verzameling. Lumière bracht de serie op 31 januari 2017 uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk deze spannende trailer nu.

Heb jij Midnight Sun al op Canvas bekeken of heb je eigenlijk nog nooit van deze reeks gehoord? Ben je toch nieuwsgierig geworden door onze recensie? Of wachtte je gewoon op de release van de DVD en Blu-Ray? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *