Review – De Premier (2016)

Informatie

Regie: Erik Van Looy
Cast: Koen De Bouw, Tine Reymer, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft & Stijn Van Opstal
Genre: Actie, thriller, criminaliteit
Distributeur: Kinepolis Film Distribution & Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 26 oktober 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 maart 2017

© 2016 FBO BVBA. All Rights Reserved.

Recensie

Op internationaal niveau is er zonder twijfel een gigantisch overaanbod aan voortreffelijke films. Dat maakt het voor de doorsnee filmfan nagenoeg onmogelijk om echt iedere goede film te kijken. En niet alleen op internationaal niveau is dat het geval. Ook in België verschijnt de ene goede film na de andere. Momenteel speelt de langverwachte Romeo’s-film in de zalen, maar dé film van vorig jaar was ongetwijfeld Erik Van Looys De Premier met Vlaams topacteur Koen De Bouw. Na zijn ietwat floppende film The Loft (2014), een remake van de Vlaamse Loft (2008), in de Verenigde Staten, probeerde hij het eigen publiek helemaal in te pakken met een spannende actiethriller à la Jason Bourne en James Bond. Maar is de getalenteerde filmmaker daar ook echt in geslaagd?

© 2016 FBO BVBA. All Rights Reserved.

In De Premier maken we kennis met de Belgische Eerste Minister. Het belooft een grote dag te worden, want vandaag gaat hij de charismatische president van de Verenigde Staten ontmoeten. De dag begint gewoon, maar onderweg naar een belangrijke ontmoeting worden de Premier en zijn medewerkster ontvoerd. Niet wetende wat er allemaal gebeurd en vrezend voor zijn leven, probeert de Premier te achterhalen wat de ontvoerders van hem willen. En dat wordt al gauw duidelijk: de Belgische Eerste Minister moet de Amerikaanse president neerschieten. Natuurlijk ziet hij dat niet zitten. Maar wanneer blijkt dat de criminelen zijn hele gezin ook ontvoerd hebben en die tevens met de dood bedreigen, heeft de bekendste politicus van België eigenlijk geen keuze meer. En zo begint een emotionele en spannende rollercoaster die wellicht niet goed zal aflopen.

© 2016 FBO BVBA. All Rights Reserved.

De Premier is zonder twijfel een film zoals er in Vlaanderen nog nooit eerder een gemaakt is. De spanning, het bombastische verhaal en de schitterende sfeer die doorheen de film alleen nog maar pakkender wordt, maken van de prent een behoorlijk uniek project. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal van De Premier niet echt helemaal een voltreffer is. De kijker wordt als een klein kind in het verhaal gesmeten, zonder vooraf enige uitleg te krijgen over de personages. Dat is lastig, want het duurt daardoor net iets te lang alvorens je echt met de personages kan meevoelen. Vervelend is dat zeker, maar als je ziet hoe het verhaal vervolgens voortreffelijk ontwikkeld en de spanning op bepaalde momenten echt niet te snijden is, kan je maar één ding zeggen. De Premier is op-en-top spannende Vlaamse cinema. Het flirt hier en daar inderdaad met Amerikaanse thrillers à la Jason Bourne (2016).

© 2016 FBO BVBA. All Rights Reserved.

De personages zijn aanvankelijk dus niet echt overtuigend. Ook gaandeweg lukt het Erik Van Looy niet om diepgaande personages te presenteren die je echt meesleuren in het hele gebeuren. De regisseur en scenarist probeert wel om na verloop van tijd ook het privéleven van de Premier in het verhaal te verwerken, maar ook dat blijft te lang op een te grote afstand van de kijker trappelen. Dat is jammer, want De Premier had op die manier echt een perfecte film kunnen zijn. Maar hier rijst natuurlijk de vraag of die sterke persoonlijkheid van de Premier voor deze film wel echt belangrijk is. Het voornaamste is immers toch dat de actie op punt is en dat alles over de hele lijn echt spannend blijft? En daar schiet deze Vlaamse actiefilm natuurlijk echt niet te kort. De prent entertaint van de eerste minuut tot de laatste seconde en de kijker verveelt zich geen minuut. Heerlijke cinema, maar diepgaand wordt het nooit.

Het acteerwerk in deze topthriller zit natuurlijk wel weer helemaal goed. Zoals de meeste films van Erik Van Looy, kan ook deze prent weer rekenen op de crème de la crème van de Vlaamse cinema. De rol van de Premier wordt voortreffelijk naar het scherm gebracht door de grote Koen De Bouw, die met deze film alweer een indrukwekkende titel op zijn palmares zet. Het is knap om te zien hoe De Bouw de rol van de Belgische Eerste Minister echt geloofwaardig overbrengt. Natuurlijk verdienen ook de andere castleden lof voor hun prestaties. Zo wordt Eva, de medewerkster van de Premier, mooi gespeeld door Charlotte Vandermeersch en doet Tine Reymer het voortreffelijk als doodgewone maar sterke vrouw achter de Premier. Dirk Roofthooft en Stijn Van Opstal zorgen dan weer voor geloofwaardige slechteriken die je na verloop van tijd echt begint te haten. De Premier is dus zonder enige twijfel schitterend gecast.

Het verdict

Regisseur Erik Van Looy brengt een behoorlijk indrukwekkend staaltje cinema. Het verhaal is hier en daar echter net iets te ongeloofwaardig en bovendien zijn de personages niet overal even sterk. De kijker blijft vaak achter en dat is ongelooflijk jammer. Maar De Premier is helemaal geen slechte film. Integendeel, de spanning en het acteerwerk maken van deze Vlaamse film een behoorlijk uniek stukje cinema dat je eigenlijk gewoon niet mag missen. Van de eerste seconde tot het allerlaatste beeld ben je helemaal onder de indruk van het hele gebeuren en dat is natuurlijk wat we van films als deze verwachten. En het feit dat niemand minder dan Koen De Bouw de rol van de Premier vertolkt, zegt eigenlijk echt al meer dan genoeg. De Premier is een entertainende Vlaamse film die zeker een plaats verdient in jouw filmcollectie. De prent ligt sinds 17 maart 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij deze Vlaamse topthriller al in de bioscoop gezien en vind jij hem ook zo overweldigend? Ben je akkoord met ons als we zeggen dat het verhaal wel iets beter had gekund? Of wachtte jij gewoon op de DVD en Blu-Ray? Laat het weten door te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *