Review – Arès (2016)

Informatie

Regie: Jean-Patrick Benes
Cast: Ola Rapace, Micha Lescot, Thierry Hancisse, Eva Lallier & Élina Solomon
Genre: Drama, sciencefiction, thriller
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum DVD: 10 april 2017, verdeeld door Remain in Light

© 2016 Albertine Productions – Gaumont – Cinéfrance Plus. All Rights Reserved.

Recensie

Wie denkt dat sciencefictionfilms enkel en alleen vanuit Hollywood komen overgewaaid, slaat de bal helemaal mis. Het klopt wel dat die bombastische producties à la The Avengers (2012) of Batman V Superman (2016) vanuit de VS komen overgewaaid, maar ook in Europa worden er nu en dan interessante sciencefictionfilms op het publiek losgelaten. Terwijl je vanaf juni kunnen genieten van de Russische actieprent en superheldenepos Guardians, was er in 2016 een andere interessante scifi prent die uit Frankrijk overgewaaid kwam: Arès, met Skyfall-acteur Ola Rapace. Bewijzen de Fransmannen met hun film dat sciencefiction in Europa ook kan?

© 2016 Albertine Productions – Gaumont – Cinéfrance Plus. All Rights Reserved.

In Arès reizen we even richting de toekomst. In het jaar 2035 ziet de wereld er helemaal anders uit. Zo zijn de regels inzake lichamelijke integriteit helemaal veranderd: mensen mogen hun lichaam verkopen en het is volkomen legaal om experimenten op je lichaam te laten uitvoeren. Doping is schering en inslag. Dat heeft ook Reda opgemerkt, een dappere Fransman die al sinds de allereerste ‘nieuwe generatie’ aan het werk is als kooivechter onder de alias Arès. Maar wanneer hij op een dag benadert wordt door een groot bedrijf dat een nieuw product op de markt wil brengen en zijn zus bovendien uit het niets overlijdt, ruikt hij plots onraad. Hij zou zijn carrière opnieuw een schitterende boost kunnen geven, maar hij moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen tegenover zijn twee nichtjes…

© 2016 Albertine Productions – Gaumont – Cinéfrance Plus. All Rights Reserved.

Op zich lijkt Arès een erg interessante film. Het idee dat een sciencefictionfilm zich afspeelt in Europa en niet weer in één of andere gigantische Amerikaanse stad, doet je al meteen vol vertrouwen naar de film kijken. Bovendien is het begin erg veelbelovend: de wereld is niet meer wat het is, maar wordt nu volledig bestuurd door grote bedrijven. Je verwacht je dan ook aan een hele hoop kritiek die zelfs van toepassing is op het economische systeem van vandaag. Jammer genoeg is dat helemaal niet het geval. Arès begint veelbelovend, maar wordt naar het einde toe meer en meer een doorsnee dramatische film die bovendien een veel te mager verhaal vertelt. Arès wordt nooit echt interessant. Dat komt mede doordat de focus in het verhaal niet helemaal duidelijk is. Je weet nooit wat de filmmakers met hun prent willen brengen.

© 2016 Albertine Productions – Gaumont – Cinéfrance Plus. All Rights Reserved.

Qua personages valt het allemaal nog wel mee, al is het nooit mogelijk om je echt met één van hen te vereenzelvigen. Reda – of beter Arès – is een veel te stoer personage dat bovendien weinig diepgang vertoont. Het is op geen enkel moment duidelijk hoe hij in elkaar zit en dat maakt het moeilijk om zijn motieven goed te achterhalen. Ook de twee nichtjes van de kooivechter, die na de dood van hun moeder enkel en alleen kunnen rekenen op hun totaal gedistantieerde oom, komen nooit echt goed tot hun recht. En dat is erg stom, want de interactie met Reda had zo veel beter kunnen zijn. Alleen Myosotis, de overbuur van Reda en tevens een rasechte travestiet, doet je af en toe wat positiever worden. Hij – of zij – maakt de film er nu en dan wel wat beter op

Het verdict

Het feit dat Arès er qua productie ongelooflijk sterk uitziet en dat de wereld waarin de film zich afspeelt behoorlijk indrukwekkend naar voren komt, maakt het allemaal nog stommer dat de film verhaaltechnisch zo tegenvalt. Jean-Patrick Benes, een niet al te ervaren regisseur, wist duidelijk hoe het er allemaal moest uitzien, maar wist niet hoe hij het in elkaar moest puzzelen. Het verhaal is zwak en de personages komen op geen enkel moment echt tot hun recht. Gelukkig zorgen acteurs Ola Rapace, Micha Lescot en Ruth Vega Fernandez er wel voor dat het acteerwerk dik in orde is. Arès is dus niet meteen een topfilm, maar als je houdt van Europese sciencefiction geef je deze film best eens een kans. De prent wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment en ligt sinds 4 april 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij al eens van Arès gehoord? Denk jij dat de film misschien toch wel meevalt? Zag je de film al op DVD of ben je van plan om hem op DVD aan te schaffen? Laat het nu weten door hier onder een reactie te schrijven en je mening met de hele wereld te delen. Laat je gaan…

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *