Review – Collateral Beauty (2016)

Informatie

Regie: David Frankel
Cast: Will Smith, Edward Norton, Michael Peña, Kate Winslet, Helen Mirren & Keira Knightley
Genre: Drama, romantiek
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 21 december 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 3 mei 2017

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films Limited and Ratpac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het is een vlieger die niet steeds op gaat, maar in veel gevallen klopt het wel degelijk: de sterkte van de cast bepaalt ook grotendeels de sterkte van de film. Denk zo bijvoorbeeld maar aan Arrival (2016), de recentste film van topregisseur Denis Villeneuve. Zijn script was natuurlijk al ongelooflijk sterk, maar door de knallende performances van Amy Adams en Jeremy Renner werd het er allemaal nog beter op. Een film als The Accountant (2016) kon het dan weer niet waar maken, terwijl de cast met onder andere Ben Affleck en Anna Kendrick toch behoorlijk goed was. Eind 2016 zagen we nog een film met een geweldige cast de revue passeren: Collateral Beauty. Kan de film met namen als Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Keira Knightley en nog anderen overtuigen? Of bedriegt schone schijn?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films Limited and Ratpac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

In Collateral Beauty zien we hoe Howard, een succesvolle zakenman die samen met zijn partner Whit een geweldig reclamebureau uit de grond stampte, maar moeilijk overweg kan met wat er een tijdje terug gebeurd is. De arme man verloor immers een tijdje geleden zijn zesjarige dochter aan een vreselijke ziekte. Claire, Simon en Whit, die natuurlijk met hun collega meevoelen, vrezen voor de ondergang van hun mooie bedrijf en komen daarom met een meesterlijk plan op de proppen. Terwijl Howard zich volledig terugtrekt en voor niets meer aandacht heeft, wordt hij plots benaderd door drie onbekenden. De gesprekken die hij met hen voert, zetten hem stilaan op andere gedachten. Zullen Claire, Simon en Whit hun oude bekende Howard ooit nog terugzien? Hun plan lijkt te werken, maar ook voor hen lokt dat heel wat andere dingen uit. Hoe zal dit hoofdstuk in hun leven uiteindelijk aflopen?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films Limited and Ratpac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Het verhaal uitleggen zonder al te veel van de uiteindelijke climax mee te geven, is in het geval van Collateral Beauty niet meteen een gemakkelijke zaak. Het script van de prent, dat in eerste instantie wel vernuftig in elkaar lijkt te steken, stelt eigenlijk enorm teleur. Het lijkt alsof deze dramafilm bestaat uit allemaal afzonderlijke eilandjes die met flinterdunne bruggetjes verbonden zijn. En die eilandjes zijn bovendien enorm kaal: er is alleen plaats voor het droge verhaal en veel zijsprongetjes zijn er niet. Op geen enkel moment voel je een goed samenhangend verhaal dat je helemaal meetrekt. In tegendeel, je blijft als kijker op kilometers afstand van de prent staan. Dat is jammer, want Collateral Beauty gaat over een onderwerp dat ons zou moeten raken. Af en toe lukt dat misschien wel, maar het script van scenarist Alan Loeb laat echt meevoelen gewoon nooit toe. Stom, want Collateral Beauty had een feelgood Kerstfilm moeten zijn.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films Limited and Ratpac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Misschien is het grootste probleem, naast dat van een erg middelmatig script natuurlijk, dat geen enkel personage echt goed is uitgewerkt. Alleen van Howard, de vader die een tijdje terug zijn enige kind verloor en vervolgens in een scheiding belandde, kan je na verloop van tijd elke keuze en elk motief echt begrijpen. De overige personages worden maar erg kort voorgesteld en dat zorgt ervoor dat het platte karakters zijn die nooit een mooie psychologische ontwikkeling doormaken. Na verloop van tijd voelen Claire, Whit en Simon gewoon als drie pionnen die hun deel in het verhaal komen vertellen. En ook dat is een spijtige zaak, want zij hadden ervoor moeten zorgen dat het personage van Howard goed ondersteund werd en dat je uiteindelijk met iedereen goed kon meevoelen. Dat is verre van het geval, waardoor het erg moeilijk wordt om Collateral Beauty echt te geloven.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films Limited and Ratpac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Het is dan ook erg vreemd dat een film met een fenomenale sterrencast een veel te laag niveau bereikt. Het lijkt alsof Will Smith en zijn collega’s vooraf het script niet hebben doorgenomen. Desalniettemin zorgt de gehele cast wel voor mooi acteerwerk. Will Smith, die een soortgelijke rol neerzet als in Concussion (2016), zorgt er wel voor dat je af en toe de zwakte van het script vergeet. Smith is een veel te ondergewaardeerde acteur en dat bewijst hij in deze prent nogmaals. Ook Kate Winslet, Michael Peña en Edward Norton brengen hun magere personages geloofwaardig tot leven. Dat maakt het allemaal wel wat beter, maar de film naar een ander niveau tillen lukt hen nooit. Verder zien we ook nog Jacob Latimore, Naomi Harris, Keira Knightley en Helen Mirren de revue passeren. Jammer van zo veel schoon volk, want de moeite waard is het nooit.

Het verdict

Collateral Beauty moest een film worden over schoonheid, een film over de kleine dingen in het leven waar we onze ogen soms op vergeten te laten vallen. Veel schoons heeft de film echter niet te bieden. Hoe visueel het allemaal wel niet mag kloppen, regisseur David Frankel levert een veel te middelmatige dramaprent af die op geen enkel moment de kijker raakt. Dat komt vooral door het flauwe script van Alan Loeb en de magere personages. Gelukkig zorgen Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley en Kate Winslet wel voor mooi acteerwerk, maar daarmee kunnen ze de film nooit goed maken. Jammer, want Collateral Beauty leek zo een ontzettend veelbelovende prent. Wil je de film een kans geven? De prent wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 3 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij Collateral Beauty al gezien en vond jij de prent ook zo tegenvallen? Of viel het voor jou allemaal nog wel mee? Zag je deze dramafilm al in de bioscoop of wachtte je op de DVD of Blu-Ray? Vond jij de cast ook zo indrukwekkend? Laat het nu weten door hier te reageren.

2 reacties

 1. Ben heel benieuwd of je onder invloed was van alcohol of een ander middel wat je waarschijnlijk sterk heeft beïnvloed met kijken naar deze film.
  Juist door het script en de acteurs verdient deze film een betere recensie, dan degene die ik hierboven lees.
  Wat hier in minder dan 2 uur gepresenteerd wordt met zoveel verschillende verhaallijnen, wordt hier op een subtiele manier weergegeven.
  Alle verhaallijnen zijn duidelijk, ja natuurlijk kan je elk verhaal in deze film gaan uitmelken en zo ingewikkeld mogelijk in mekaar zetten.
  Dat is niet de opzet van deze film. Als je de verschillende verhaallijnen niet duidelijk genoeg vind, dan heb je verschillende onderdelen van deze film niet gezien of ben je afgeleid door anderen of iets anders.
  Mijn advies kijk de film nogmaals, zonder afleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *