Review – Assassin’s Creed (2016)

Informatie

Regie: Justin Kurzel
Cast: Michael Fassbender, Jermy Irons, Marion Cotillard, Charlotte Rampling & Brendan Gleeson
Genre: Actie, avontuur, drama
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 21 december 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 mei 2017

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Als er één ding is dat je de laatste jaren zeker opvalt in Hollywood, dan is het wel dat het aantal gameverfilmingen gestaag groeit. Terwijl we nog altijd moeten bekomen van het vreselijke Need For Speed (2014) en we toch niet al te positief kunnen terugkijken naar Warcraft: The Beginning (2016), blijft het wachten op die ene perfecte verfilming. Zou The Wave-regisseur Roar Uthaug daar met zijn veelbelovende Tomb Raider (2018) eindelijk in slagen? Hoopvol wachtend op die prent, was er recent nog een andere gigantische gamefranchise die naar het grote scherm gebracht werd. Assassin’s Creed was volgens velen de beste gameverfilming tot nog toe, maar is de film ook echt in orde?

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In Assassin’s Creed zien we hoe het leven van dertiger Callum Lynch volledig omver wordt gegooid. Lynch belandt in de gevangenis voor moord en wordt al gauw ter dood veroordeeld. Wanneer die ene dag eindelijk aanbreekt en Lynch op mysterieuze wijze toch niet sterft maar belandt in een of ander hospitaal in Madrid, kan hij het allemaal niet goed vatten. Waarom is hij daar? Waarom is hij niet gestorven? Hij wordt benaderd door Sofia Rikkin, een gedreven wetenschapper die hem uitlegt waarom hij gespaard werd. Alles begint stilaan duidelijk te worden: hij moet via een ingenieus computersysteem in de tijd terugkeren en in de huid kruipen van zijn voorvader Aquilar. Als Callum er vervolgens achter komt waarom hij dat van Rikkin moet doen, verandert alles. Zal Callum het plan van Rikkin en haar team uiteindelijk kunnen dwarsbomen?

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Wie de schitterende games van Assassin’s Creed kent, weet ongetwijfeld dat de verhalen van de games op zich al heel erg filmisch lijken. Omdat het natuurlijk een gamereeks is en omdat alle voorgangers zowat faalden, is het de vraag of deze verfilming er met kop en schouders boven uitsteekt. Wel, het antwoord op die vraag is redelijk genuanceerd. Het verhaal dat Assassin’s Creed brengt klinkt op het eerste zicht ongelooflijk interessant: een volkomen nobody wordt door een bedrijf gegijzeld en gedwongen om naar het verleden te reizen omdat hij toevallig de nakomeling is van één of andere belangrijke figuur. Amusement gegarandeerd denk je dan, maar het valt allemaal wat tegen. Het verhaal is over de gehele lijn erg oppervlakkig. Je kan van de eerste minuut eigenlijk al raden waar het allemaal heengaat. Er zijn geen interessante plottwists en van subplots is er ook al helemaal geen sprake.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Toch kan je deze gameverfilming niet barslecht noemen. De filmmakers zijn er wel in geslaagd om een erg indrukwekkende wereld tot leven te brengen. En als je eerlijk mag zijn: eigenlijk klopt alles wat je ziet wel. De verbluffende CGI – of speciale effecten – doet je nu en dan met open mond naar het scherm staren en zorgt er meer dan eens voor dat je het veel te flauwe verhaal vergeet. Bovendien zit de film boordevol uitstekende acteurs: Marion Cotillard, Michael Fassbender, Jeremy Irons, Brendan Gleeson en Charlotte Rampling. Het was duidelijk dat het budget voor deze blockbuster heel erg hoog lag. En dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, want telkens je de ongelooflijk getalenteerde Michael Fassbender de revue ziet passeren, fleurt de prent een beetje op. Fassbender tilt de film naar een ander niveau en bezorgt je een knap staaltje acteerwerk. Maar hoe dan ook: het té middelmatige verhaal verdoezelen kan de film helemaal niet.

Het verdict

Assassin’s Creed is inderdaad de beste gameverfilming die we de laatste jaren op het grote scherm konden ontdekken. Justin Kurzel, de man die in 2015 met zijn Macbeth de wereld verbaasde, is zeker geen slecht filmmaker. Hij weet hoe hij het publiek moet entertainen en zorgt voor spectaculaire speciale effecten. Maar… zoals in iedere gameverfilming is het verhaal een groot probleem. De personages zijn te doorzichtig en het verhaal is over de hele lijn voorspelbaar. Jammer, want met een cast als deze en een uitstekende Michael Fassbender had deze prent zonder twijfel een topper moeten zijn. Hoe dan ook: als je houdt van de gamereeks en je het niet erg vindt dat doldwaze actie in deze prent de bovenhand heeft, dan is Assassin’s Creed de perfecte film voor jou. De film wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt vanaf 10 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knallende trailer nu.

Ben jij een fan van de Assassin’s Creed games? Spreekt deze film je wel aan en denk je dat Justin Kurzel een goede prent afgeleverd heeft? Ben je ook zo onder de indruk van de cast van deze actieprent? Laat weten wat jij over Assassin’s Creed denkt door hier te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *