Review – Allied (2016)

Informatie

Regie: Robert Zemeckis
Cast: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Lizzy Caplan & Simon McBurney
Genre: Actie, drama, romantiek
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 23 november 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 mei 2017

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Wie op de hoogte is van Brad Pitts filmparcours van de laatste jaren, weet dat de schitterende Hollywoodacteur een echt zwak heeft voor films die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog. In 2009 zag je de acteur in Quentin Tarantino’s avontuurlijke oorlogsfilm Inglorious Basters en in 2014 schitterde de voormalige wederhelft van Brangelina als Don ‘Wardaddy’ Colier in David Ayers Fury. Beide films vertellen heldhaftige verhalen die zich afspelen tijdens de WOII. En terwijl Netflix ons warm maakt voor Pitts nieuwste oorlogsprent War Machine, verscheen er op 10 mei een andere prent op DVD en Blu-Ray die zich ook in diezelfde sfeer afspeelt: Allied. De ophefmakende prent zou één van de aanleidingen zijn voor de scheiding tussen Pitt en Angelina Jolie. Maar is de film goed of is het zonde dat het huwelijk hierom op de klippen liep?

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

In Allied trekken we naar het warme maar zanderige Marokko. Max Vatan is een Canadese geheim agent die tijdens de Tweede Wereldoorlog meedoet aan belangrijke infiltratie-opdrachten. Wanneer hij in Noord-Afrika gestationeerd wordt, moet het lijken alsof hij getrouwd is met een andere geheim agente, Marianne Beauséjour. Ze zijn er immers voor een uiterst gevaarlijke opdracht die geenszins mag mislukken. Maar gaandeweg voelen de twee zich echt tot elkaar aangetrokken en tegen het einde van de gevaarlijke opdracht beslist Max om zijn betoverende Marianne ten huwelijk te vragen. Ze zijn gelukkig, krijgen samen een dochtertje Anna en wonen in Londen in een prachtig huis. Maar dan gebeurt er iets wat Max nooit had zien aankomen, terwijl hij het ergens wel had kunnen voorspellen. Wie kan hij nog vertrouwen middenin de woelige oorlog?

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Oorlogsfilms zijn eigenlijk altijd ongelooflijk interessant. Het is bijzonder om te zien hoe filmmakers in tijden van pure afslachtingen trachten om toch nog verhalen van hoop en ware liefde te brengen. Ook Allied is één van die films die je een goed gevoel probeert te geven. Het verhaal, dat gaat over twee geheime agenten die zich tijdens hun opdracht aangetrokken voelen tot elkaar, zit zeker niet slecht in elkaar. Het is mooi om te zien hoe de film geleidelijk evolueert tot en mooi liefdesverhaal dat je met een glimlach naar het scherm doet staren. Bovendien is Allied een ongelooflijk gebalanceerde prent: regisseur Robert Zemeckis, die je kent van onder andere The Walk (2015), weet mooi de middenweg te vinden tussen actie enerzijds en drama anderzijds. Maar toch zijn er een aantal dingen die niet lijken te kloppen aan Allied.

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

De film mag dan wel goed uitgebalanceerd zijn qua genres, het verhaal is af en toe een beetje te zwak. Hier en daar bereikt de film zeker een aantal hoogtepunten, maar meestal laat de prent je niet meevoelen met de personages. Dat komt omdat je over die laatste eigenlijk gewoon bitterweinig weet. Je weet dat het geheime agenten zijn, maar daar blijft het bij. Voor een prent die een dikke twee uren duurt, zou je immers verwachten dat er genoeg tijd is om de personages voldoende te laten groeien. Het blijft allemaal net iets te flauw. Gelukkig is er wel een echte chemie tussen de twee hoofdrolspelers. Brad Pitt en Marion Cotillard, een koppel dat op het scherm echt helemaal klopt, zorgen ervoor dat je wel meteen in het hele gebeuren ondergedompeld wordt. Het acteerwerk in de prent is dan ook over de hele lijn van een enorm hoog niveau.

Het verdict

Allied is zeker geen slechte film, maar helemaal foutloos is de prent ook niet. Het verhaal sleept je mee tot op een bepaald moment, maar dan is het ook gedaan. Het grootste probleem dat de film heeft, is dat de personages maar half uitgewerkt zijn. Je kan nooit echt meevoelen met Max Vatan en Marianne Beauséjour en voor een film die actie met drama en romantiek combineert is dat wel een probleem. Gelukkig zorgen Brad Pitt en Marion Cotillard er wel voor dat er echte chemie is tussen de twee hoofdpersonages. Regisseur Robert Zemeckis heeft eerder al bewezen dat hij een sterk filmmaker is, maar hij had in dit geval wat strenger mogen zijn voor zijn scenarist Steven Knight. Allied is dus zeker de moeite waard omdat de prent wel een streling is voor het oog, maar echt perfect is de film niet. Allied wordt verdeeld door Paramount Pictures en ligt sinds 10 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Zag jij Allied al in de bioscoop en ben jij ook onder de indruk van het acteerwerk van Marion Cotillard en Brad Pitt? Vind jij Robert Zemeckis een goede regisseur? Spreekt het verhaal je aan of laat het je eerder koud? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *