Review – Nocturnal Animals (2017)

Informatie

Regie: Tom Ford
Cast: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Armie Hammer & Aaron Taylor-Johnson
Genre: Drama, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 11 januari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 mei 2017

© 2016 Fade to Black Productions. All Rights Reserved.

Recensie

Wie dit jaar in februari de uitreiking van de Oscars volgde, had wellicht ook door dat er tal van ongelooflijk sterke films in de race zaten. Terwijl films als Moonlight (2016) en La La Land (2016) de meeste beeldjes opslokten, waren er ook andere titels die je aandacht meer dan verdienen. Denk zo maar aan het wondermooie Hell or High Water (2016) met een fenomenale Chris Pine en Ben Foster, maar ook Arrival (2016), de moderne klassieker van regisseur Denis Villeneuve. En dan was er nog een opmerkelijke titel die in de Oscarrace iets in de pap te brokken had: Nocturnal Animals van Tom Ford, de man achter A Single Man (2009). Voor die film kon acteur Michael Shannon de Oscar voor beste ondersteunende rol in de wacht slepen, maar hij haalde het niet.

© 2016 Fade to Black Productions. All Rights Reserved.

In Nocturnal Animals nemen we een kijkje in het leven van Susan Morrow. Susan is een kunstenares die op het punt staat een nieuwe tentoonstelling in de stad te openen. Ze is verre van gelukkig, een gevoel dat ze kent van haar eerste huwelijk. Maar wanneer haar man Hutton voor de zoveelste keer niet komt opdagen, plots op zakenreis moet en ze voelt dat hij allerhande geheimen heeft, wordt ze nog ongelukkiger. Net op dat moment krijgt ze een vreemd pakketje op de stoep. Het blijkt een manuscript van een boek te zijn van Edward Sheffield, haar ex-man. Ze zet zich in de zetel en begint het boek te verslinden. Maar er is één speciaal ding: Nocturnal Animals is aan haar opgedragen. En dat laat het verhaal na verloop van tijd wel heel dichtbij komen…

© 2016 Fade to Black Productions. All Rights Reserved.

Nocturnal Animals, een titel die je eigenlijk al gewoon vol enthousiasme naar de prent doet kijken, is gebaseerd op Tony and Susan, een boek van Austin Wright uit 1993. Dat de film op een boek is gebaseerd, voel je al meteen. Regisseur Tom Ford, die ook verantwoordelijk was voor het scenario van de film, bouwt het verhaal perfect op. Aanvankelijk is het als kijker wat in het ongewisse tasten, maar al snel neemt het verhaal een aangename vaart. Het bijzondere aan deze prent is dat het eigenlijk een verhaal is binnenin een verhaal. Want Susan leest het boek van haar totaal gebroken ex-man en merkt al gauw dat het een soort wraakthriller waarmee de nietsvermoedende vrouw zich volledig kan vereenzelvigen. Nocturnal Animals is een sterk stukje cinema, dat staat vast.

© 2016 Fade to Black Productions. All Rights Reserved.

Het is leuk dat het verhaal dat verteld wordt binnenin Nocturnal Animals niet alleen ongelooflijk hevig aanvoelt voor Susan. Ook voor de kijker komt alles behoorlijk heftig aan. Dat is meteen ook de sterkte van het hele gebeuren. De personages die Ford naar het scherm brengt worden zorgvuldig opgebouwd en zijn gewoon helemaal af. Ieder personage heeft een duidelijke achtergrond waardoor je als kijker alles en iedereen op ieder moment volkomen kan begrijpen. Nocturnal Animals brengt drama en thriller op een manier die je tot in het diepste raakt en af en toe zelfs wat angst aanjaagt. Je bent voortdurend benieuwd naar wat er komen zal en achter ieder hoekje schuilt er wel één of andere verrassing.

Het verdict

Nocturnal Animals hoort zeker bij één van de betere films van 2016. Geleidelijk aan ontplooit het verhaal van Tom Ford en schrijver Austin Wright zich tot een fenomenaal spannende thriller die op een aantal momenten behoorlijk dichtbij komt. Tom Ford is gewoon een ongelooflijk goede regisseur, maar ook zijn cast bezorgt je meer dan eens kippenvel. Amy Adams, die onbegrijpelijk geen Oscar kon verzilveren dit jaar, zet wederom een fenomenale prestatie neer. Adams is echt een ‘grande dame’ en bewijst dat hier nogmaals. Maar ook Jake Gyllenhaals rol is hem helemaal op het lijf geschreven. En dan heb je nog de straffe Michael Shannon. Nocturnal Animals is een uniek en spannend staaltje cinema dat je gezien moet hebben. De prent wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 10 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Nocturnal Animals al in de bioscoop gezien? Ben jij onder de indruk van de film of laat het hele gebeuren je maar koud? Vind jij het jammer dat Michael Shannon geen Oscar won voor zijn rol? Wachtte je op de DVD en Blu-Ray? Laat het weten door hier te reageren.

4 reacties

  1. Het enige wat voor mij tegenviel bij deze film was het einde. De spanning werd perfect opgebouwd om dan te eindigen met een sisser. Toch blijft het een ijzersterke film en Michael Shannon zou inderdaad een terechte Oscarwinnaar geweest zijn. Hij zal zijn kans ongetwijfeld nog wel eens krijgen… 🙂

    1. Klopt, dat het einde een beetje raar aanvoelt. Maar daar zit ook wel een beetje sterkte in, omdat het net zo droog is. Het maakt het meeste duidelijk hoe Edward zich voelt, niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *