Review – Passengers (2016)

Informatie

Regie: Morten Tyldum
Cast: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen & Laurence Fishburne
Genre: Avontuur, drama, romantiek, sciencefiction
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 28 december 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 mei 2017

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation, Village Roadshow Films Global Inc. and Wanda Culture Holding Co. Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Voor filmmaatschappijen is het nooit echt leuk, maar jammer genoeg floppen er hier en daar wel wat films. Herinner je bijvoorbeeld de remake van Ben-­Hur­, die vorig jaar jammer genoeg heel weinig mensen naar de bioscoop wist te lokken. Wanneer studio’s tonnen geld en tijd investeren in films en het uiteindelijk allemaal niet lijkt uit te draaien zoals voorzien, is de teleurstelling gigantisch. En terwijl het wachten is op het al dan niet grote succes van de gloednieuwe Alien: Covenant, was er eind 2016 een andere sciencefictionfilm die maar weinig nieuwsgierigen in de bioscoopzalen zagen. Passengers, een epische en romantische film van The Imitation Game-regisseur Morten Tyldum had een knallende succes moeten worden. Maar critici hakten de prent in de pan en daarom was niemand meer geïnteresseerd. Terecht of niet?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation, Village Roadshow Films Global Inc. and Wanda Culture Holding Co. Limited. All Rights Reserved.

In Passengers bevinden we ons op het reusachtige ruimteschip Avalon. De gigantische Ark van Noah doorkruist de ruimte met zo’n 5000 kolonisten die op weg zijn naar de nieuwe planeet Homestead II. Allen zijn ze in diepe slaap en zullen ze wakker worden een aantal maanden voor de grote landing. Maar er gaat iets vreselijks fout en de technieker Jim Preston wordt 90 jaar voor die landing wakker. Helemaal alleen probeert hij te achterhalen wat er fout ging maar al snel merkt hij dat hij er weinig aan kan doen. Na ongeveer een jaar alleen op het schip rond te dolen, beslist hij om de betoverend knappe Aurora Lane wakker te maken. Samen beleven ze de tijd van hun leven, maar dan ontdekt Aurora dat ze niet zomaar wakker is geworden. En net op dat moment begint de Avalon ongelooflijk vreemd te doen. Zullen Jim en Aurora dit overleven?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation, Village Roadshow Films Global Inc. and Wanda Culture Holding Co. Limited. All Rights Reserved.

Sciencefiction en romantiek… Het zijn dingen die we nog niet echt vaak gecombineerd hebben gezien. En eigenlijk doet Passengers het nog behoorlijk goed. Het verhaal van een eenzame man die er alles aan wil doen om niet meer alleen te moeten zijn, wakkert je interesse dan ook meteen aan. Het is alleen ongelooflijk jammer dat het heel erg lang duurt alvorens het echte verhaal op gang komt. Storend kan je het niet meteen noemen, want het script van Jon Spaihts zorgt er op die manier voor dat de sfeer op een perfecte manier opgebouwd wordt en dat je de personages tot in de puntjes leert kennen. Maar echt perfect wordt de prent ook nooit. Terwijl je telkens weer getrakteerd wordt op schitterende speciale effecten en baanbrekende sciencefiction, vergeet Passengers de echte kern van het verhaal bloot te leggen: de verliefdheid tussen Jim en Aurora. En dat is ongelooflijk stom, want visueel is Passengers echt een parel.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation, Village Roadshow Films Global Inc. and Wanda Culture Holding Co. Limited. All Rights Reserved.

De personages zijn helemaal niet slecht uitgewerkt en je kan je gemakkelijk met zowel Jim als Aurora vereenzelvigen. Dat maakt het dus nog vreemder dat de relatie tussen Jim en Aurora op geen enkel moment goed uitgewerkt wordt. Het is een té oppervlakkige bedoeling en dat zou voor een blockbuster als deze eigenlijk echt niet mogen. Gelukkig is het acteerwerk wel van een ongelooflijk hoog niveau. Maar hoe kan dat ook anders. Jennifer Lawrence en Chris Pratt vullen elkaar perfect aan. De twee zijn echte toppers, maar dat wist je wellicht al langer. Op geen enkel moment voelt het hele gebeuren gekunsteld aan en dat is uiteraard een groot pluspunt. Verder zorgen ook Michael Sheen en Laurence Fishburne ervoor dat de kleinere rollen ook mooi naar voren komen. Ach, ach, ach… Eigenlijk is Passengers bijlange niet zo miserabel als de internationale pers beweert.

Het verdict

Passengers betovert je eigenlijk echt wel. De schitterende CGI en de manier waarop sciencefiction in deze prent tot leven wordt gebracht, doet je meer dan eens met open mond naar het scherm staren. Jammer genoeg vergeet regisseur Morten Tyldum dat hij ook moet focussen op het romantische aspect van zijn prent, waardoor het allemaal een beetje aan kracht lijkt te verliezen. Maar dan nog: door het voortreffelijke acteerwerk van Lawrence en Pratt kan je de film nog steeds beter smaken dan de doorsnee sciencefictionrommel die op het publiek wordt losgelaten. Passengers is zeker geen perfecte film, maar een aanrader is het desondanks alles toch nog steeds. De film verveelt nooit en na afloop ben je zeker niet teleurgesteld. De prent wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 10 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de indrukwekkende trailer nu.

Heb jij Passengers al in de bioscoop gezien en vond jij dat de film eigenlijk echt wel meeviel? Of vind je het ongelooflijk erg dat het romantische aspect zo flauw is uitgewerkt? Ben je van plan de film op DVD en Blu-Ray aan te schaffen? Laat het nu weten door hier te reageren.

5 reacties

  1. Ik vond Passengers een hele fijne film en na het zien van de trailer zelfs beter dan verwacht. Ik had geen spijt dat ik hiervoor naar de cinema ben gegaan 🙂

  2. Vond ‘m zelf zwaar tegenvallen. Had van tevoren niet echt een verwachting, maar uiteindelijk wist het gehele verhaal me te weinig te boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *