Review – Their Finest (2017)

Informatie

Regie: Lone Scherfig
Cast: Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy, Helen McCrory & Jeremy Irons
Genre: Drama, romantiek, komedie
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 17 mei 2017
Releasedatum DVD: 5 september 2017, verdeeld door Remain in Light

© 2016 British Broadcasting Corporation. Their Finest Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Films maken is één ding. Maar films maken over films is echt een stiel apart. Er worden in Hollywood geregeld films geproduceerd die gaan over de filmkunst zelf. Joel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, presenteerden zo in 2016 hun film Hail, Caesar. Die film was een schot in de roos en wist iedereen van de eerste tot de laatste minuut in te pakken. Ook in 2017 zagen we al een film passeren die de filmkunst zelf als onderwerp heeft. Their Finest met onder andere Gemma Arterton en Sam Claflin lijkt een erg interessant stukje cinema, maar is het dat ook? Nu de film op DVD in de winkelrekken ligt, leek het ons hoog tijd om dat eens te onderzoek. Lights… Camera… Action!

© 2016 British Broadcasting Corporation. Their Finest Limited. All Rights Reserved.

Londen, anno 1940. Their Finest trekt ons mee in het leven van de ambitieuze Catrin Cole. Wanneer haar geliefde Jack, een niet zo succesvolle kunstenaar, maar niet aan werk geraakt, voelt Catrin zich geroepen om zelf een andere uitdaging aan te gaan. Via het Ministerie van Informatie, afdeling film, belandt ze bij Baker Films. Onder leiding van de strenge maar charmante Tom Buckley wordt ze aangesteld om de simpele vrouwendialogen voor een propagandafilm te schrijven. Catrin is echter vastberaden en wil meer bereiken dan enkel die simpele taakjes. Al snel ontpopt ze zich tot een onvervangbaar deel van het team van scenaristen. Maar het schrijven van een propagandafilm die de hele Britse bevolking en die van de VS kan overtuigen om het vertrouwen in de oorlog niet te verliezen blijkt geen gemakkelijke taak. Zullen Catrin en Tom er uiteindelijk in slagen een sterk verhaal te brengen?

© 2016 British Broadcasting Corporation. Their Finest Limited. All Rights Reserved.

Their Finest is een heerlijke film die je meteen terug katapulteert naar de Tweede Wereldoorlog. De eerste scene weet je interesse vast te pakken en dat is ook het geval gedurende de volgende twee uur. Their Finest is een gelaagd stukje cinema over cinema, die niet alleen vertelt over de onuitputbare liefde voor de filmkunst. Er is ook plaats voor humor en drama, gecombineerd met een knap liefdesverhaal en er zijn meer dan voldoende twists die ervoor zorgen dat je voortdurend geboeid bent. Bovendien brengt de film ook een heel mooie feministische boodschap naar voor en dat is vandaag de dag maar al te goed. Their Finest bevat gewoon oneindig veel mooie elementen die je maar tot een conclusie kunnen leiden: deze kleine Britse topfilm hoort thuis op het bovenste schab in je filmcollectie.

© 2016 British Broadcasting Corporation. Their Finest Limited. All Rights Reserved.

Het verhaal zit dus goed in elkaar. Dat komt dankzij het nagenoeg foutloze script van Gaby Chiappe, gebaseerd op de nagenoeg gelijknamige roman van Lissa Evans. De personages die je in de film ziet, zijn trouwens ook perfect uitgewerkt. Catrin is een dappere vrouw die iets van haar leven wil maken en dat komt in dit verhaal heel mooi tot zijn recht. Ook Tom Buckley is een interessant personage, om dan nog maar te zwijgen over de charismatische – maar zeer zelfingenomen – Ambrose Hilliard. Alles zit gewoon goed en dat is ook zo omdat Their Finest heerlijk gecast is. Met namen als Gemma Arterton, Sam Claflin, de fantastische Bill Nighy en zelfs een kleine rol voor Jeremy Irons kan de film eigenlijk al helemaal niet slecht zijn. De vertolkingen zijn foutloos en enorm oprecht en dat zorgt ervoor dat Their Finest een klein groots pareltje wordt.

Het verdict

De kans bestaat dat je van deze kleine film nog nooit eerder iets hoorde. Wel, dat is echt zonde. Their Finest is een heerlijk staaltje cinema dat niet enkel vertelt over de liefde voor de filmkunst. Het gelaagde script levert zo veel geweldige verhaallijnen en er is bijzonder veel oog voor detail. Regisseur Lone Scherfig presenteert een prachtige film die je van het begin tot het einde entertaint, emotioneert en amuseert. Door de performances van Gemma Arterton, Sam Claflin en Bill Nighy zit je gedurende elke scene met een fameuze glimlach naar het scherm te staren. Their Finest hoort dus in je verzameling en dat doe je best ook zo snel mogelijk. Remain in Light bracht de film op 5 september 2017 uit op DVD. Bekijk de knappe trailer nu.

Hou jij van films die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen of laten zulke verhalen je maar koud? Had jij ooit al van Their Finest gehoord of niet? Zag je de film in de bioscoop of ga je hem op DVD aanschaffen? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *