Review – Dark: Seizoen 1 (2017)

Informatie

Regie: Baran bo Odar
Cast: Oliver Masucci, Karoline Eichhorn, Mark Waschke, Lisa Vicari & Louis Hofmann
Genre: Drama, criminaliteit, mysterie
Originele zender: Netflix
Releasedatum: 1 december 2017

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het is je zeker al opgevallen dat het in het televisielandschap enorm beweegt. Nog geen tien jaar geleden verschenen de beste televisiereeksen enkel en alleen op het kleine scherm via de gewone weg. Maar met spelers als Netflix, Amazon en binnenkort ook een eigen dienst van Disney is het allemaal enorm aan het veranderen. Netflix Originals worden met grote ogen bekeken omdat het vaak ook gewoon ijzersterke reeksen en films zijn. En terwijl iedereen wacht op het indrukwekkend ogende Altered Carbon, was er eind 2017 nog een andere coole reeks te bekijken op de streamingdienst: Dark, een Duitse Original die de hele wereld rondging. Is de reeks de moeite waard of eigenlijk helemaal niet?

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

In Dark nemen we een kijkje in het stadje Winden. Het is 2019 en het leven gaat gewoon zijn gangetje, tot op een bepaald moment hier en daar kinderen beginnen te verdwijnen. Ulrich, een gedreven politie-agent, begint alles samen met zijn collega Charlotte te onderzoeken. Maar hoe meer ze te weten komen, hoe mysterieuze het allemaal lijkt te worden. Wanneer ook Ulrichs jongste zoon Mikkel plots vermist raakt, komt alles ongelooflijk dichtbij. Gaat het om gewone verdwijningen of is er meer aan de hand? Één ding staat vast: Winden, waar een gigantische kerncentrale staat, is geen doorsnee stadje. Zal Ulrich het allemaal kunnen oplossen?

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

Mysteriefilms of -series zijn altijd heerlijk. Ook Dark is een absolute voltreffer op dat vlak: gedurende de negen afleveringen ploeter je als kijker mee met de personages doorheen alles wat er gebeurt om uiteindelijk op het einde iets te begrijpen van wat de reeks vertelt. De spanning wordt naar een enorm hoog niveau getild en daardoor kijk je de reeks met gemak in één keer uit. Maar Dark is ook een ingewikkeld staaltje televisie. De reeks begint misschien niet al te moeilijk, maar gaandeweg kruisen allerhande verhaallijnen zich met elkaar en beginnen de personages té talrijk te worden. Het is wel een enorm pluspunt dat de reeks ergens heengaat waar eerder nog maar weinig over gezegd werd. Je loopt soms wat verloren, maar misschien was dat ook de bedoeling van de makers. Dark is interessant en zit bovendien erg vernuftig in elkaar.

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

Er zijn in deze Netflix Original dus heel veel personages. Dat maakt het enorm ingewikkeld, maar tegelijk ook bijzonder gelaagd. Gelukkig is ieder personage mooi uitgewerkt en worden ze stuk voor stuk uitstekend vertolkt. De rol van de gebroken politie-agent Ulrich wordt vol overtuiging naar het scherm gebracht door Oliver Masucci, de acteur die voor Er ist wieder da (2016) in de huid van Adolf Hitler kroop. De Duitse topper toont wat hij kan en draagt de reeks perfect. Maar ook de rol van collega Charlotte wordt sterk gebracht door Karoline Eichhorn. Verder zien we ook nog Mark Waschke, Lisa Vicari en Louis Hofmann als respectievelijk Noah, Martha en Jonas. Stuk voor stuk interessante personages, gebracht door even interessante acteurs. Let bovendien ook op de uitstekende regie van Baran bo Odar. De regisseur is een waar kunstenaar en tilt Dark absoluut naar een hoger niveau.

Het verdict

Dark is een erg interessante Netflix Original. Het verhaal is enorm gelaagd en bijzonder, waardoor het moeilijk is om de reeks te vergelijken met iets dat je eerder al op het scherm zag. Netflix brengt wederom erg interessante televisie en dus is het uitkijken naar wat de gigant nog allemaal op de planning heeft staan. De streamingdienst maakte al bekend dat een tweede seizoen van Dark onderweg is, al vraag je je af of dat wel nodig is. De reeks is perfect zoals ze nu is, met een spannend verhaal en prachtige performances. Of het tweede seizoen net zo interessant zal zijn, moeten we dus nog afwachten. Maar voor nu geldt alvast het volgende: als je zin hebt in een heerlijke reeks die je entertaint en bovendien hard doet nadenken, dan is Dark absoluut iets voor jou. Het volledige eerste seizoen kan je nu bewonderen op Netflix. Bekijk de trailer alvast hier.

Kijk jij graag niet-Engelstalige reeksen en spreekt Dark je eigenlijk wel aan? Heb je het eerste seizoen van de reeks al gezien en vond je het goed of net helemaal niet? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *