Review – Wind River (2017)

Informatie

Regie: Taylor Sheridan
Cast: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Kelsey Asbille, Gil Birmingham & Jon Bernthal
Genre: Drama, mysterie, criminaliteit
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 20 september 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 januari 2018, verdeeld door Remain in Light

© 2016 Wind River Productions, LLC. 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

In een nog niet zo ver verleden was er in Zuid-Afrika de apartheid: de zwarte bevolking werd er fel onderdrukt door de blanken. Het lijkt iets van de mens om andere groepen als minderwaardig te beschouwen. Ook in de VS is er een steeds voortdurend conflict tussen de zogenoemde ‘echte Amerikanen’ en de native indianenstammen. Dat heeft geleid tot een heuse oorlog, maar ook vandaag is er eigenlijk nog geen gelijkheid. Dat is één van de dingen die regisseur-scenarist Taylor Sheridan – scenarist van Hell or High Water (2016) en Sicario (2015) – met zijn stijlvolle debuutfilm Wind River wil aankaarten. Maar wat vertelt de film nog meer?

© 2016 Wind River Productions, LLC. 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

In Wind River reizen we naar het gelijknamige indianenreservaat in Wyoming. We maken er kennis met Cory, een gedreven jager die ervoor zorgt dat de omgeving niet overheerst wordt door roofdieren. Wanneer hij op een dag moet gaan jagen op drie poema’s, komt hij midden in de onbewoonde wildernis helemaal iets anders tegen: een lijk van een jong meisje. Al gauw beseft Cory dat er kwaad opzet in het spel is en dus wordt de FBI ingeschakeld. De jonge onervaren agente Jane Banner komt alles onderzoeken en probeert met de hulp van Cory te achterhalen wat er nu net gebeurd is. Maar hoe dieper ze graven, hoe meer het verleden van Cory terug opgerakeld wordt…

© 2016 Wind River Productions, LLC. 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

Het is altijd een ongelooflijke troef als een film fenomenaal in beeld is gebracht. En dat is iets wat meteen erg opvalt aan deze dramatische mysteriefilm. Wind River is een enorme streling voor het oog, van meet af aan. Dat zorgt ervoor dat je vanaf de allereerste seconde volledig in het hele boeiende gebeuren meegaat. Het verhaal dat Wind River brengt is iets dat we misschien al wel eerder hebben gezien, maar het is vooral de eigen sfeer die deze film zo bijzonder maakt. Regisseur Taylor Sheridan laat de spanning heerlijk opbouwen, maar maakt daarna een aantal vreemde keuzes in het script. De film evolueert van een trage karakterstudie naar een bijzonder sneller actieprent om dan nog met een aantal scenes traag te eindigen. Dat is jammer, want je weet als kijker even niet meer hoe het nu allemaal zit.

© 2016 Wind River Productions, LLC. 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

De prent is dus vooral een aangename karakterstudie, dus het is geen wonder dat er veel aandacht gaat naar de personages. Cory is een wildjager, maar hij heeft ook een erg zwaar verleden. Het is prachtig dat je doorheen de prent steeds meer en meer over hem te weten komt, waardoor je zijn primaire motieven erg goed begrijpt. Het helpt natuurlijk ook dat de rol prachtig wordt neergezet door Jeremy Renner. De uitstekende acteur brengt de emoties bijzonder echt naar het scherm. Maar ook FBI-agente Jane is een erg interessant personage. Sheridan laat haar mooi evolueren, waardoor je als kijker nooit een plat personage voorgeschoteld krijgt. Elizabeth Olsen doet het geweldig als Jane. Samen met Renner zorgt ze meer dan eens voor vuurwerk op het scherm. Verder zien we ook nog Gil Birmingham, Kelsey Asbille en Jon Bernthal.

Het verdict

Als er één ding is wat je met zekerheid over Wind River kan zeggen, dan is het dat het een ware streling voor het oog is. De film is heerlijk in beeld gebracht, waardoor je van het begin tot het einde gebiologeerd naar het scherm staart. Het verhaal is zeker ook boeiend, al is het niet over de gehele lijn even sterk. Jammer, want Wind River had een klassieker kunnen worden. Maar vergis je niet: deze mysterieuze dramaprent is echt heel goed én de personages zijn fantastisch. En door het prachtige acteerwerk van Jeremy Renner en Elizabeth Olsen wordt het eigenlijk allemaal nog beter. Twijfel dus niet en zorg dat je deze film niet mist. Remain in Light bracht Wind River op 30 januari 2018 uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Wind River in de bioscoop gezien en vond je de film ook zo goed? Of viel het voor jou allemaal wat tegen? Ga jij de DVD of Blu-Ray kopen? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *