Review – The Snowman (2017)

Informatie

Regie: Tomas Alfredson
Cast: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons, Charlotte Gainsbourg & James D’Arcy
Genre: Criminaliteit, drama, mysterie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 15 november 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 maart 2018

© 2017 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Politie- en misdaadreeksen uit Scandinavië zijn de absolute top. Onze verre noorderburen weten hoe ze spannende verhalen moeten vertellen en dat vooral op een bijzonder stijlvolle wijze. Opvallend is trouwens ook dat er zo veel uitstekende auteurs in de Noordse landen wonen. Denk maar aan de immens bekende Stieg Larsson, die de hele wereld wist in te pakken met zijn spannende Millenium-trilogie. Maar ook Jo Nesbø is een bekende naam. Hij stond immers eerder al aan het roer van de geweldig spannende reeks Occupied. In 2017 kwam Universal Pictures met de allereerste blockbusterverfilming van Nesbø’s Harry Hole-reeks. Kunnen de Amerikaanse studio’s een Scandinavisch verhaal met evenveel finesse vertellen?

© 2017 Universal Studios. All Rights Reserved.

In The Snowman volgen we het doen en laten van Harry Hole, een detective uit Oslo die zich elke dag weer ongelooflijk verveelt. Er gebeuren immers geen vreselijke misdaden, waardoor Hole voortdurend zonder werk zit. Maar wanneer de Noorse hoofdstad wordt opgeschrikt door een reeks mysterieuze ontvoeringen en moorden, krijgen Hole en zijn partner Katrine Bratt de opdracht om alles te onderzoeken. De tijd tikt en de seriemoordenaar kan ieder moment weer toeslaan, maar dat houdt Harry niet tegen om met volle concentratie aan de slag te gaan. Maar wanneer de moordenaar zelf contact opneemt met de rechercheur, wordt alles een stuk persoonlijker. Zullen Harry en Katrine de moordenaar vinden nog voor het volgende slachtoffer valt?

© 2017 Universal Studios. All Rights Reserved.

Interessant klinkt het allemaal wel. Zeker omdat het verhaal gebaseerd is op één van de gelauwerde boeken van de geweldige Jo Nesbø, ben je aan het begin van de prent heel erg benieuwd. Maar je verwachtingen worden helemaal niet ingelost. Het grootste probleem met The Snowman is dat het verhaal eigenlijk gewoon veel te eentonig is. De film gaat over een politieman die samen met zijn collega een reeks moorden moet oplossen en daar blijft het ook bij. De kijker kan nooit rekenen op een interessant subplot of spannende wendingen en dat is natuurlijk heel erg jammer. De spanning is op zich nog redelijk oké, maar bereikt veel te snel haar hoogtepunt. En de climax van de film? Die stelt ook fel teleur.

© 2017 Universal Studios. All Rights Reserved.

Een ander probleem waarmee The Snowman voortdurend worstelt, zijn de personages. Je volgt het hele gebeuren vanuit het standpunt van Harry Hole, maar eigenlijk heb je als toeschouwer geen flauw idee wie dat nu eigenlijk is. Je krijgt geen inzicht in het verleden van de rechercheur en daardoor is het quasi onmogelijk om je als kijker met het hoofdpersonage te vereenzelvigen. Ook Katrine Batt, de collega van Harry, zit met hetzelfde probleem. En dat is zonde, want daardoor komt geen enkele acteur of actrice in deze film volledig tot zijn of haar recht. De geweldige Michael Fassbender zet zijn minst straffe rol in jaren neer en ook Rebecca Ferguson weet je interesse niet vast te houden. Verder zien we ook nog Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons en Val Kilmer in totaal oninteressante rollen voorbijflaneren.

Het verdict

The Snowman is absoluut geen goede film en dat is behoorlijk vreemd. Het bronmateriaal waarop de film gebaseerd is, de romanreeks van Jo Nesbø, staat immers bekend om haar uitstekende kwaliteit en geweldige spanning. En ook regisseur Tomas Alfredson is helemaal geen prutser. In 2011 trakteerde hij cinefielen immers op het fenomenale Tinker Tailor Soldier Spy. Hoe dan ook: het verhaal van The Snowman is gewoon één grote rommelhoop die voor niemand heel interessant is. De film vergeet de interesse van de kijker aan te wakkeren en ook de spanning is eigenlijk ver zoek. Michael Fassbender en Rebecca Ferguson kunnen de kwaliteit van de film jammer genoeg niet verbeteren en dus is The Snowman absoluut niet de moeite waard. De film van Universal Pictures ligt vanaf 21 maart 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Wat denk jij van The Snowman? Spreken het verhaal en de personages je wel aan? Heb je de film al in de bioscoop gezien of ben je van plan om de DVD of Blu-Ray in huis te halen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *