Review – Blade Runner 2049 (2017)

Informatie

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Ryan Gosling, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Harrison Ford, Robin Wright & Dave Bautista
Genre: Sciencefiction, drama, mysterie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 4 oktober 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 14 februari 2018

© 2017 Alcon Entertainment, LLC. 2018 Sony Pictures Home Entertainment. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn een handvol regisseurs waarvoor critici al bezwijken wanneer ze alleen nog maar hun nieuwe film aankondigen. Vaak is het op voorhand bovendien al duidelijk hoe succesvol één van hun films gaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan grote mevrouwen en meneren als J.J. Abrams, Patty Jenkins, Steven Spielberg, Christopher Nolan enzovoort. Iemand die de laatste jaren ook bijzonder hard in de schijnwerpers loopt, is Arrival-regisseur Denis Villeneuve. De topregisseur heeft zijn talent al meer dan eens laten zien en presenteerde in 2017 Blade Runner 2049, een erg late sequel het legendarische Blade Runner (1982). Maar ondanks de geweldige regisseur, de perfecte cast en het veelbelovende verhaal wist de film niet echt het grote publiek aan te trekken. Is daar eigenlijk een reden voor?

© 2017 Alcon Entertainment, LLC. 2018 Sony Pictures Home Entertainment. All Rights Reserved.

Blade Runner 2049 neem ons mee naar het jaar 2049. In de niet zo verre toekomst lopen er tussen de echte mensen ook artificiële onvruchtbare mensachtigen rond. De zogenaamde ‘replicants’ zijn slim en sterk, waardoor ze uitstekend zijn om ons bij te staan in de dienstensector. Één van hen is Agent K, een rechercheur die voor de LAPD werkt. Hij krijgt de taak om oude modellen van de ‘replicants’ op te sporen en vervolgens onklaar te maken. Maar wanneer hij op een dag iets mysterieus ontdekt en zich er verder in verdiept, begint hij te twijfelen aan zijn eigen bestaan. Zou het kunnen dat de grens tussen ‘replicants’ en echte mensen helemaal niet zo duidelijk is? K gaat op zoek naar antwoorden, maar dat is niet zonder gevaar.

© 2017 Alcon Entertainment, LLC. 2018 Sony Pictures Home Entertainment. All Rights Reserved.

Denis Villeneuve is dus één van die regisseurs die je al doen watertanden nog voor je de film begint te kijken. En we hoeven er niet flauw over te doen: na topfilms als Arrival (2016) en Prisoners (2013) is dat eigenlijk ook meer dan terecht. Met zijn nieuwste en eigenlijk wel meest ambitieuze prent Blade Runner 2049 weet de uitstekende regisseur wederom te overtuigen. Villeneuve lijkt voor de tweede keer het sciencefictiongenre echt te vernieuwen. De focus ligt immers op geen enkel moment op speciale effecten of stomme actie, maar wel op het intelligente verhaal. Blade Runner 2049 behandelt de kijker nooit als een hersenloos individu en dat doet goed. Het verhaal sleept je mee doorheen de prachtige wereld van K en nooit heb je door dat de prent bijna drie uur duurt.

© 2017 Alcon Entertainment, LLC. 2018 Sony Pictures Home Entertainment. All Rights Reserved.

Niet alleen het verhaal dat Villeneuve vertelt is goed. De film weet te scoren op alle vlakken: de soundtrack van Hans Zimmer, de heerlijke speciale effecten en vooral de interessante personages zorgen ervoor dat je nagenoeg voortdurend kwijlend naar het scherm staart. Van K tot Joy, van Joshi tot Luv… het zijn stuk voor stuk personages waarover je uren kan schrijven. Je voelt gewoon dat alles klopt en dat ieder detail tot in de kleinste puntjes is uitgewerkt. En als je daarbij ook nog eens heerlijk acteerwerk kan bewonderen, wordt je al helemaal verliefd op Blade Runner 2049. Ryan Gosling overtreft zichzelf nogmaals en ook Ana de Armas is indrukwekkend als Joi. Robin Wright, de Nederlandse Sylvie Hoeks en zelfs Harrisson Ford… iedereen is fenomenaal goed in deze topfilm.

Het verdict

Een echte verrassing is het niet: Blade Runner 2049 is een absoluut meesterwerk dat je moet inkaderen in het allermooiste materiaal dat je maar kan vinden. Topcineast Denis Villeneuve trakteert het publiek na Arrival (2016) opnieuw op een perfecte, vernieuwende en oogverblindend mooie sciencefictionfilm die écht een straf verhaal vertelt. Villeneuve is een grote meneer en doet je al uitkijken naar wat hij van plan is met Dune. Door de uitstekende personages en het meeslepende verhaal heb je nooit door dat de film bijna drie uur duurt en dat is geweldig. Ryan Gosling en Ana de Armas verwennen de kijker helemaal, terwijl ook de speciale effecten enorm indruk maken. Kortom: Blade Runner 2049 is een topfilm die je absoluut in huis moet halen. De film wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 14 februari 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de prachtige trailer nu.

Heb jij al kunnen genieten van Blade Runner 2049 in de bioscoop of wachtte je de DVD- en Blu-Ray-release rustig af? Wat denk jij van Denis Villeneuves nieuwste? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *