Review – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2018)

Informatie

Regie: Martin McDonagh
Cast: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Abbie Cornish & Peter Dinklage
Genre: criminaliteit, drama
Distributeur: 20th Century Fox
Releasedatum bioscoop: 10 januari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 mei 2018

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Het komt wel vaker voor dat films al ver voor de Oscars gewonnen hebben. De prenten zijn immers zo’n grote favorieten dat je voelt dat er niemand anders nog kan winnen. Dat was in 2017 bijvoorbeeld het geval voor La La Land en ook dit jaar waren er een heleboel films die eigenlijk al gewonnen hadden. Denk bijvoorbeeld aan Guillermo Del Toro’s The Shape of Water en het dramatische Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, de film die Frances McDormand dit jaar de Oscar voor beste actrice bezorgde. Op 9 mei 2018 bracht 20th Century Fox de prent uit op DVD en Blu-Ray, dus het leek ons het perfecte moment om eens te analyseren of die Oscar wel terecht is. Is de film echt zo indrukwekkend goed?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri vertelt het verhaal van Mildred Hayes, een alleenstaande vrouw die met haar zoon woont in Ebbing, een klein stadje in de Amerikaanse staat Missouri. Iets meer dan een half jaar geleden werd haar dochter op brutale wijze verkracht en vermoord en sindsdien heeft ze van de politie niets meer gehoord. Er is niemand opgepakt, er is geen enkel spoor en niemand lijkt er nog aandacht aan te geven. Daarom besluit Mildred om drie billboards te huren langs een verlaten weg en daarop een duidelijke boodschap voor de politie te plaatsen. Al gauw staat het hele stadje in rep en roer en voelt de sterke vrouw wat het allemaal teweegbrengt. Zal haar actie er ook voor zorgen dat de moordenaar gevonden wordt?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In deze film staat dus vooral het personage van Mildred Hayes centraal. Het verhaal cirkelt volledig rond de verbitterde vrouw die nooit lacht en tegelijk ook helemaal niet. Regisseur-scenarist Martin McDonagh, die ook al In Bruges (2008) maakte, verlegt zijn focus nu en dan en dat maakt het allemaal bijzonder interessant. Nu eens gaat het verhaal over Mildred, dan weer over politiechef Bill Willoughby en nog later over Jason Dixon, een niet zo perfecte politie-agent. Deze variatie zorgt ervoor dat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri nooit saai wordt. Integendeel: het hele gebeuren doet je van het begin tot het einde gekluisterd aan het scherm hangen. De heerlijke soundtrack en de fraaie shots doen je nu en dan ook echt watertanden.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is dus een film die nagenoeg volledig op de personages focust. Daarom is het ook essentieel dat ieder belangrijk personage in deze film tot in de uiterste details is uitgewerkt. En ja hoor, dat is helemaal het geval. Mildred Hayes is een verbitterde vrouw, maar eigenlijk vooral een personage dat de kijker echt helemaal kan begrijpen. Frances McDormand brengt de rol indrukwekkend tot leven en toont heel duidelijk wat is om als ouder in totale onmacht te moeten leven. Dat de actrice voor deze rol de Oscar voor beste actrice in de wacht sleepte, is dan ook meer dan terecht. Wat een performance, wat een vrouw, wat een heerlijke rol! McDormand tilt Three Billboards Outside Ebbing, Missouri naar een ongezien hoog niveau en dat is heerlijk om te zien. Maar ook Chief Willoughby, die heerlijk gespeeld wordt door Woody Harrelson, en Jason Dixon zijn fantastische personages. Voor zijn rol als Dixon ging Sam Rockwell trouwens ook met een Oscar aan de haal en dat is ook meer dan terecht.

Het verdict

Niet iedere Oscarfilm is even verteerbaar. Je zou misschien denken dat dat ook geldt voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, maar dan zou je je fel vergissen. De prent is van A tot Z een goed verteerbare en tegelijk ook rakende én op tijd en stond grappige film die je nooit verveelt. Het verhaal is knap opgebouwd en uitstekend geschreven. De personages zijn indrukwekkend geloofwaardig en de performances van Frances McDormand en Sam Rockwell zijn meer dan terecht beloond met een Oscar. Ook Woody Harrelson laat zien wat voor een meesterlijke klasbak hij is. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is dus een niet te missen staaltje cinema dat je zo snel mogelijk bovenaan je watchlist moet plaatsen. De prent van 20th Century Fox ligt sinds 9 mei 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Wat vond jij van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri? Heb jij de film al in de bioscoop gezien of ben je van plan om de DVD of Blu-Ray in huis te halen? Vond je de Oscaroverwinning van Frances McDormand en Sam Rockwell ook terecht? Laat het weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *