Review – Annihilation (2018)

Informatie

Regie: Alex Garland
Cast: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Oscar Isaac, Gina Rodriguez & Tessa Thompson
Genre: Sciencefiction, drama, avontuur
Distributeur: Netflix
Releasedatum: 12 maart 2018

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Recensie

Als je sciencefiction ontleedt, merk je op dat het bestaat uit twee grotere gehelen: wetenschap en fictie. Het is vast en zeker zo dat het overgrote deel pure fictieprenten zijn. Als je titels als Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) bekijkt, dan zie je meteen ook dat dat fictie is. Maar sommige films in het genre zijn een pak intelligenter. Denis Villeneuve bracht zo bijvoorbeeld in 2016 zijn fantastisch sterke topfilm Arrival, maar ook Alex Garland is een man die sciencefiction graag naar een hoger niveau tilt. In 2015 bracht hij ons al het meesterlijke Ex Machina en sinds kort staat zijn nieuwste film, Annihilation, op Netflix. Brengt de Britse regisseur-scenarist opnieuw grensverleggende sci-fi?

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

De film doet ons kennis maken met Lena, een biologe die lesgeeft aan de universiteit. Een jaar geleden verdween haar man Kane plotseling van de aardbol. Niemand weet waar hij is, wat hij doet of waarom hij plots wegging. Lena lijkt klaar om eindelijk de bladzijde om te draaien, maar dan duikt Kane toch opnieuw op. Waar is hij al die tijd gebleven? Wanneer haar echtgenoot vreemde ziekteverschijnselen vertoont, besluit Lena om te onderzoeken waar Kane geweest is. Al snel begrijpt ze dat hij voor een geheime militaire operatie een uiterst vreemde plek op de aarde moest betreden die misschien wel buitenaards is. Lena besluit om net hetzelfde te doen in de hoop te begrijpen wat er aan de hand is. Maar wat ze dan ontdekt, tart alle verbeelding…

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Alleen al omdat Annihilation de nieuwe prent van niemand minder dan Alex Garland is, is je interesse bij aanvang van de film bijzonder fel aanwezig. Het verhaal dat de fantastische regisseur deze keer brengt is wederom tot in de verste uithoekjes uitgewerkt. Hoewel je als kijker voortdurend nieuwsgierig bent naar wat er op de mysterieuze plek gebeurt, gaat de film daar eigenlijk niet over. Wie na afloop de uitstekend sterke en vooral broodnodige symboliek begrijpt, beseft ook naar wat voor schitterende cinema hij of zij net heeft zitten staren. Garland bezorgt de kijker wederom intelligente cinema waarin wetenschap centraal staat. Is dat misschien ook de reden waarom Annihilation niet in de Belgische zalen te zien was, maar meteen naar Netflix ging? Is het te moeilijk? Het antwoord is eenvoudig: neen. Je hoeft de symboliek niet te begrijpen om te kunnen genieten van het aanvankelijk heel begrijpbare verhaal. Topcinema van A tot Z, dat is wat Alex Garland wederom brengt.

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Bijzonder is ook dat de film nagenoeg alleen vrouwen bevat, een signaal dat in tijden van #MeToo bijzonder goed overkomt. Garland is tot op heden één van de enige regisseurs die vrouwen zó centraal zet. De vijf hoofdpersonages zijn prachtig uitgewerkt en hebben elk hun eigen verhaal met eigen motieven. Maar het is vooral Lena die de kijker tot op het einde gebiologeerd – ze is ook biologe (pun intended) – naar het scherm doet staren. De rol wordt sterker dan sterk neergezet door de getalenteerde Natalie Portman, die het hele spel eigenlijk alleen draagt. Maar ook de andere castmembers doen het voortreffelijk: van Jennifer Jason Leigh tot Gina Rodriguez, van Tessa Thompson tot Oscar Isaac. Garland wist een uitstekend hoopje acteurs te verzamelen voor deze unieke prent.

Het verdict

Annihilation had in de bioscoop moeten verschijnen, dat is een evidentie. De film is qua verhaal en personages ongelooflijk straf en ook visueel zorgt Alex Garland ervoor dat je op je wenken bediend wordt. De visuele effecten zijn fenomenaal en de geluidseffecten zorgen voor een sfeertje dat je nog nooit eerder ervaren hebt. Door het fantastische acteerwerk van onder andere Natalie Portman en Jennifer Jason Leigh ben je van A tot Z compleet geïntrigeerd door het gehele gebeuren. Heb je nog meer redenen nodig om deze topfilm te bekijken? De prent staat sinds 12 maart 2018 exclusief op Netflix. Misschien een reden om je er toch maar eens op te abonneren? Bekijk de indrukwekkend straffe trailer nu.

Heb jij Annihilation al gezien en vind je het ook zo jammer dat de film niet in de bioscoop is verschenen? Of spreekt het je allemaal niet aan? Laat het ons nu weten door hier onder kort een reactie te plaatsen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *