Review – Winchester: The House that Ghosts Built (2018)

Informatie

Regie: Michael & Peter Spierig
Cast: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook, Tyler Coppin, Eamon Farren & Emm Wiseman
Genre: Horror, fantasy, biografie
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 21 februari 2018, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 juni 2018

© 2017 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Wie aan horror denkt, denkt wellicht ook meteen aan enge geesten, bezeten persoonlijkheden of een mysterieus huis waar het ongelooflijk hard spookt. In het merendeel van de gevallen is het immers zo dat horrorprenten daarover gaan. Denk bijvoorbeeld aan de hele Conjuring-franchise en ook alle films in de reeks van Insidious. Hoewel het vandaag de dag vooral zulke filmreeksen zijn die voor kwalitatieve horror zorgen, zijn er nu en dan ook films die erg beloftevol lijken. Zo bracht Kinepolis Film Distribution een tijdje geleden Winchester uit in de Belgische zalen, een film die focust op het gelijknamige mysterieuze huis in Californie. Is de film je tijd waard of laat je hem beter links liggen?

© 2017 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

In Winchester maken we kennis met dokter Eric Price, een psycholoog die sinds het verlies van zijn vrouw niet echt weet wat hij met zijn leven moet aanvangen. Wanneer plots het hoofd van de juridische dienst van het Winchester-wapenbedrijf aan de deur staat en Price vraagt om Sarah Winchester te onderzoeken, kan hij nauwelijks weigeren. Mevrouw Winchester woont immers in één van de meest mysterieuze huizen van de staat en is bekend om haar vreemde gedrag. De dokter reist naar het huis en ontmoet daar een uiterst bijzondere dame die denkt dat haar huis bewoont wordt door geesten. Maar is dat ook echt waar? Of is mevrouw Winchester gewoon knettergek?

© 2017 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

Toegegeven: Winchester – voluit: Winchester: The House that Ghosts Built – wekt van meet af aan je interesse. Alleen al door het feit dat zo een fantastische actrice als Helen Mirren de titelrol voor haar rekening neemt, doet vermoeden dat deze horrorprent op-en-topkwaliteit is. Maar dat valt jammer genoeg tegen. De film begint aangenaam, maar na een kwartiertje heb je eigenlijk al helemaal door dat de film gewoon nergens heen gaat. Winchester is een nutteloze horrorfilm met een eentonig en saai verhaal dat eigenlijk helemaal niet boeit. Zonde, want dat had je dus aanvankelijk nooit kunnen verwachten. En tegelijk ook wel: de film wordt immers regisseert door de Spierig-broers, de twee filmmakers die ook het recente Jigsaw (2017) voor hun rekening namen. Ook die film stelde net iets te hard teleur.

© 2017 CBS Films Inc. All Rights Reserved.

De Spierig-broers proberen in hun film wel personages voor te stellen. Zowel Eric Price als Sarah Winchester zijn persoonlijkheden die mooi opgebouwd lijken, maar vallen gaandeweg als een kaartenhuisje helemaal in elkaar. Ook hier kan de film dus helemaal niet in verbluffen. Gelukkig worden de twee rollen wel voortreffelijk naar het scherm gebracht door respectievelijk Jason Clarke en Helen Mirren, twee acteurs die ervoor zorgen dat de prent toch nog een beetje genietbaar wordt. Maar daar blijft het bij, want ook de rest van de cast is niet echt geweldig. Achja, wie had dat nu ooit durven denken, dat Winchester zo teleur zou stellen. De film werd door tal van media immers al geprezen nog voor hij uitkwam. Bizar is dat.

Het verdict

Het lijkt een onmogelijke taak om echt een ijzersterke horrorfilm te brengen. Het merendeel van de films in het genre is immers absolute rommel of op z’n minst dat tikkeltje te typisch. Winchester is niet helemaal slecht, maar vergeet toch op een aantal essentiële gebieden te boeien waardoor je de film maar moeilijk een positieve recensie kan geven. Het enige meevallende aan de prent is het acteerwerk van Helen Mirren en Jason Clarke, hetgeen ervoor zorgt dat de film op het einde van de rit toch nog een beetje okay blijft. Maar op geen enkel moment kan je Winchester echt de moeite waard noemen. Wil je de prent zelf ontdekken? De film van Dutch FilmWorks ligt sinds 22 juni 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de veelbelovende trailer snel.

Heb jij Winchester al gezien en vond jij het wel een heel enge film die de moeite waard is? Ging je de prent ontdekken in de bioscoop of wachtte je op de DVD- en Blu-Ray-release? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *