Review – Darkest Hour (2018)

Informatie

Regie: Joe Wright
Cast: Gary Oldman, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas & Stephan Dillane
Genre: Biografisch en historisch drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 17 januari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray : 30 mei 2018

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Je hoeft het niet te ontkennen: sommige films worden gewoon gemaakt met het oog op een Oscar. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Guillermo del Toro’s The Shape of Water (2018) en voelde je ook heel hard aan The Revenant (2016), de prent die Leonardo DiCaprio eindelijk zijn eerste Oscar bezorgde na tal van nominaties voor uitstekende performances. Dit jaar was er naast andere Oscarwinnaars ook nog Darkest Hour, een biografische prent over Winston Churchill en de eerste dagen van zijn premierschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. De prent bezorgde topper Gary Oldman de Oscar voor Beste Acteur, maar is de film in zijn totaliteit eigenlijk wel de moeite waard? Hoog tijd om dat te ontdekken.

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Darkerst Hour neemt ons een stukje mee terug in de tijd, naar het Verenigd Koninkrijk van 1940. Wanneer Eerste Minister Charmberlain het vertrouwen van de oppositie verliest, moet hij aftreden en zo snel mogelijk een alternatief voorstellen. Terwijl iedereen de ervaren Halifax voorstelt, komt uiteindelijk ook Winston Churchill ter sprake, een politicus die niet al te veel vertrouwen geniet. Het lijkt Chamberlain een uitstekend idee om hem voor te stellen, in de hoop hem snel weer overboord te kunnen gooien en verder te gaan met zijn eigen beleid. Maar Churchill doet zijn uiterste best en probeert het Verenigd Koninkrijk zo goed mogelijk door de tirannie van Hitler te loodsen. Terwijl honderdduizenden soldaten vast zitten op het strand van Duinkerke, moet Churchill de moeilijkste beslissingen ooit nemen in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Er zijn van die figuren waar gewoon films over gemaakt moeten worden. En laat het duidelijk zijn: Winston Churchill is daar ongetwijfeld één van. Darkest Hour schetst een prachtig en vooral heel erg waarheidsgetrouw beeld van de voormalige Britse eerste minister en toont ook wat voor een lelijke wereld het hele politieke gebeuren is. Nooit wordt de film saai, nooit slaat verveling toe en nooit voelt er iets fout aan. Darkest Hour is een nagenoeg feilloze prent die gerust veel meer Oscars had mogen winnen. Want Joe Wright, de topcinéast die eerder ook al Atonement (2007) bracht, presenteert wederom een parel van een film die je helemaal mag inkaderen. Darkest Hour is sterk, ijzersterk.

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Een film die vooral focust op één enkele persoon, moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het titelpersonage er helemaal staat. En dat is in dit geval helemaal geen probleem. Winston Chuchill is een fantastisch interessante persoonlijkheid en wordt fenomenaal straf neergezet door een weergalloze Gary Oldman. We wisten eerder al dat de Britse acteur een stukje kon acteren en ook nu bewijst de man dat opnieuw. Maar het is zeker niet alleen Oldman die alle lof verdient. Ook Lily James, Ben Mendelsohn en Stephen Dillane maken indruk. Wright wist een uitstekende cast te strikken voor dit donkere Britse drama en zorgt ervoor dat je op je wenken bediend wordt. Fantastisch is dat, gewoonweg fan-tas-tisch.

Het verdict

Darkest Hour is een heerlijke biopic die je gewoon in je filmcollectie moet opnemen. De prent is van meet af aan heerlijk geregisseerd, de soundtrack ondersteunt perfect en het hele verhaal zit ook helemaal goed. Gary Oldman speelt de pannen van het dak als Winston Churchill, maar ook Lily James en haar collega’s schitteren straf in ondersteunende rollen. Darkest Hour bezorgde Gary Oldman terecht de Oscar voor Beste Acteur en had gerust nog meer prijzen mogen winnen. Wil je de film graag thuis ontdekken? Dat kan, want Universal Pictures bracht de prent op 30 mei 2018 uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk de fantastische trailer nu.

Vind jij Winston Churchill ook zo’n interessant personage en ben je ook zo onder de indruk van de performance van Gary Oldman? Of spreekt Darkest Hour je helemaal niet zo aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *