Review – Tomb Raider (2018)

Informatie

Regie: Roar Uthaug
Cast: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu & Kristin Scott Thomas
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 maart 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 juli 2018

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Hoewel het tegendeel al meer dan vaak is bewezen, proberen filmstudio’s toch steeds om bekende gamefranchises naar het grote witte scherm te brengen. In de vorige jaren zagen we zo bijvoorbeeld al een aantal titels passeren. Assassin’s Creed (2016) met Michael Fassbender was geen absolute topper en ook Warcraft: The Beginning (2016) wist niet het gewenste effect te creëren bij de fans van de games en gewone cinefielen. Toen Warner Bros. echter met het nieuws kwam dat het een nieuwe film zou maken rond Lara Croft met als regisseur Roar Uthaug én Alicia Vikander in de titelrol, nam het enthousiasme weer toe. Zou de filmstudio erin geslaagd zijn de eerste straffe gameverfilming te brengen?

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

In Tomb Raider maken we kennis met een hele jonge Lara Croft. Het meisje werkt als fietskoerier in de stad en lijdt een doodgewoon leven. Alleen is er één ding dat voortdurend in haar hoofd rondspookt: de verdwijning van haar vader. Zeven jaar geleden verliet de man zijn dochter zomaar, zonder ooit iets van zich te laten horen en zonder terug te keren. Wanneer ze door Ana, de vrouw die momenteel aan het hoofd staat van het imperium van de Crofts, gevraagd wordt om de overlijdenspapieren te tekenen, valt Lara iets bijzonders op. Haar vader liet een aanwijzing achter die leidt tot een grootse ontdekking. Lara besluit aan de hand van alles wat ze vindt haar vader achterna te gaan, maar daardoor belandt ze mogelijk op een plek die ze nooit meer kan verlaten. Is dat wel een goed idee?

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Een frisse start, dat is ongetwijfeld wat je Tomb Raider kan noemen. De eerste scenes van de prent maken meteen helemaal duidelijk dat de film een Lara Croft wil brengen die enorm verschilt van het personage dat we zagen toen het nog vertolkt werd door Angelina Jolie. Het is allemaal jonger en speelser dan toen en dat doet de film zeker goed. Alleen is net zoals toen het verhaal niet helemaal perfect. Er worden bepaalde bochten in het verhaal genomen die te ongeloofwaardig zijn en bovendien veel te hard proberen om echt een franchise op poten te zetten. Daardoor verzwakt je aandacht naar het einde toe aanzienlijk. Maar vergis je niet: Tomb Raider is vast en zeker een entertainende avonturenfilm, maar voor fans van het personage stelt het wellicht teleur. Het gaat trouwens ook allemaal dat tikkeltje te gemakkelijk.

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Het moet wel gezegd: Roar Uthaug – de man bracht in 2016 de steengoede rampenfilm The Wave – zorgt er wel voor dat er echt een geloofwaardige Lara Croft staat. Verrassend is dat natuurlijk niet, aangezien het karakter deze keer gespeeld wordt door de Oscarwinnende Alicia Vikander. Aanvankelijk voelt het wat onwennig aan, maar gaandeweg heb je helemaal door waarom Vikander voor de rol werd gekozen. Ze is badass en doet het gewoon fenomenaal goed. Maar ook de overige personages zijn in orde: papa Richard Croft wordt fijn gebracht door Dominic West en de slechterik van dienst wordt vertolkt door Walton Goggins. Misschien had die laatste wel wat straffer gemogen, maar het is en blijft allemaal zeker in orde.

Het verdict

Het is allemaal zoals verwacht: een echt straffe gameverfilming is Tomb Raider niet. Hoewel Lara Croft als personage en haar avonturen vast en zeker voor vertier zorgen, blijf je als kijker toch wel echt op je honger zitten. Het verhaal is veel te mager om over de hele lijn te blijven boeien en ook de slechterik staat niet helemaal op punt. Bovendien voel je veel te hard dat regisseur Roar Uthaug de opdracht kreeg een franchise op poten te zetten en dat is jammer. Merk trouwens ook op dat er hier en daar veel te slordige speciale effecten passeren. Alicia Vikander leidt de cast perfect als Lara Croft en mag gerust nog een aantal keer als het personage optreden. Alleen is het dan hopelijk veel beter, veel grootser, veel leuker. De prent van Warner Bros. ligt vanaf 18 juli 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij fan van Lara Croft en heb jij Tomb Raider al in de bioscoop gezien? Wat vind jij van Oscarwinnares Alicia Vikander in de titelrol? Ga je de film op DVD of Blu-Ray in huis halen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *