Review – Mary Magdalene (2018)

Informatie

Regie: Garth Davis
Cast: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim & Ariane Labed
Genre: Drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 4 augustus 2018

© 2018 Water Productions Limited and Spirit Film Holdings PTY Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Er wordt veel gelezen en er zijn veel boeken, maar er is één titel die absoluut iedereen overtreft qua oplages en lezers: de Bijbel. De vele heldhaftige verhalen vol mirakelen en speciale gebeurtenissen spreken zo veel mensen aan, dat het meer dan logisch is dat Hollywood nu en dan besluit om een stukje uit de tekst te verfilmen. Zo bracht meesterregisseur Ridley Scott een paar jaar terug Exodus: Gods and Kings (2014) en verblufte Mel Gibson een klein anderhalf decennium geleden met zijn The Passion of the Christ (2004). Ook dit jaar kwam er een nieuwe Bijbelse Hollywoodprent, al was die bij ons niet in de zalen te zien. Rooney Mara en Joaquin Phoenix schitterden in Mary Magdalene, een film over de vrouw die Jezus altijd bijstond. Is er eigenlijk een reden waarom de film geen bioscooprelease kreeg?

© 2018 Water Productions Limited and Spirit Film Holdings PTY Limited. All Rights Reserved.

Mary Magdalene neemt ons een stuk terug mee in de tijd naar een afgelegen dorpje. We maken kennis met Maria Magdalena, een jonge vrouw die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden aan een schijnbaar goede partij. Maar Maria protesteert en brengt daardoor haar familie de grootste schande. Ze moet ‘genezen’ worden volgens haar vader, die besluit om een mysterieuze heler uit Nazareth te raadplegen. Zijn naam is Jezus, een figuur die Maria Magdalena zo interesseert dat ze beslist hem overal te volgen. Het ene wonder na het andere zorgt ervoor dat er steeds meer volgers zijn, maar daar schuilt ook een groot gevaar in. Maria Magdalena ontdekt een nieuwe geloof, dat haar leven voor eens en voor altijd zal veranderen.

© 2018 Water Productions Limited and Spirit Film Holdings PTY Limited. All Rights Reserved.

Een film over Maria Magdalena, de vrouw die Jezus’ interesse van meet af aan beet had, hebben we eigenlijk nog niet gezien. Maar de vraag is of dat eigenlijk wel nodig was. Mary Magdalene is een dramaprent die gewoon echt over niets gaat. Het verhaal is traag, weinig vertellend en gaat bovendien echt nergens heen. Je stelt gaandeweg vast dat Maria Magdalena eigenlijk gewoon helemaal geen interessante persoonlijkheid is. En hoewel Garth Davis, die een tijdje terug het fantastische Lion (2017) regisseerde, de kijker visueel op zijn wenken bedient, kan je over de prent maar weinig zeggen. Het is allemaal traag, langdradig en gewoon bijzonder saai. Zonde…

© 2018 Water Productions Limited and Spirit Film Holdings PTY Limited. All Rights Reserved.

Het moet wel gezegd: het acteerwerk in Mary Magdalene is helemaal goed. Maar hoe kan dat ook anders, als een film onder andere Rooney Mara, Joaquin Phoenix en Chiwetel Ejiofor weet te strikken. Mara is overtuigend als Maria Magdalena en ook Phoenix maakt indruk als verwilderde Jezus. Maar als het erop aankomt, voelt het allemaal toch niet zo heel overtuigend aan. Ook de personages hebben bitterweinig te vertellen, waardoor het goede acteerwerk van de cast op het einde van de rit ook maar weinig tot zijn recht komt. Spijtig is dat zeker, want Mary Magdalene had letterlijk alles in zich om een verbluffende, indrukwekkende en memorabele film te worden.

Het verdict

Mary Magdalene kwam in België terecht niet in de zalen. De prent is saai en zorgt ervoor dat je gaandeweg maar moeilijk je ogen kan open houden. Het verhaal is bijzonder traag en vertelt bovendien weinig interessants, maar visueel is de prent wel een streling voor het oog. Het hoeft geen betoog dat Garth Davis een bijzonder fijne regisseur is. En ook Rooney Mara en Joaquin Phoenix doen het erg goed, maar door het magere verhaal en de middelmatige personages komt het uiteindelijk niet allemaal tot zijn recht. Mary Magdalene is dus geen topper en is ook echt alleen een aanrader voor zij die van trage en saaie films houden. De dramaprent wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 4 augustus 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Vind jij het wel fijn als Hollywood een nieuw Bijbels verhaal of een personage naar het grote scherm brengen? Heb jij Mary Magdalene al gezien en vond je de film ook zo mager? Of net helemaal niet. Laat het weten door nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *